Ακόμη κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, το κοριτσάκι σου μεγαλώνει. Γίνεται μια νεαρή γυναίκα. Ανησυχείς μην πληγωθεί. Μήπως όμως γίνεσαι καταπιεστικός;
Ίσως ο φόβος σου σε οδηγεί σε λάθος συμπεριφορά… Τι να προσέξεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πως νιώθουν οι μπαμπάδες;
“Οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την μικρή τους κορούλα, ενώ δυσκολεύονται να αντιληφθούν πότε αυτή έχει μεγαλώσει. Τρομάζουν στην ιδέα ότι το κοριτσάκι τους θα βγει ραντεβού, θα φλερτάρει και φοβούνται πως θα βρεθεί κάποιος που θα το πληγώσει. Έτσι στην προσπάθειά τους να το προστατέψουν λειτουργούν περιοριστικά”, λέει η Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος.
Τα λάθη και οι διακρίσεις
Ειδικά όταν υπάρχει και αγόρι στην οικογένεια, οι περιορισμοί μπορούν να λάβουν και τη μορφή διάκρισης. Που οφείλεται αυτό και ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη;
Σύμφωνα με τη Νίκη Ζαρκάδα:
Οι μπαμπάδες τείνουν να είναι πιο αυστηροί με την ανατροφή των κοριτσιών, επηρεασμένοι συχνά από στερεοτυπικές κοινωνικές αντιλήψεις.
Συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες και διλήμματα για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ανατροφής της μικρής τους κόρης. Και ενώ με τα αγοράκια φαίνεται τα πράγματα να είναι πιο εύκολα, με τις κόρες η κατάσταση γίνεται εκρηκτική, ιδίως στα χρόνια της εφηβείας.
Τα δικαιώματα που έχουν τα αγόρια είναι συνήθως περισσότερα συγκριτικά με αυτά των κοριτσιών και έτσι βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση. Για παράδειγμα, το αγόρι μπορεί να βγει πιο συχνά, να γυρίσει πιο αργά, να φλερτάρει. Αντίθετα, το κορίτσι φαίνεται συνήθως να είναι πιο περιορισμένο.
Οι μπαμπάδες μπορεί να περιμένουν με αγωνία την πρώτη σεξουαλική εμπειρία του γιου τους, η ίδια σκέψη όμως φαντάζει τρομακτική όταν αφορά στην κόρη τους.
Κάποιες φορές οι μπαμπάδες στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα κοριτσάκια τους, γίνονται αυστηροί, υπερβολικοί, ή δημιουργούν διαστρεβλωμένα μηνύματα, όπως για παράδειγμα ο πατέρας που λέει στη κόρη του: «τα καλά κορίτσια δεν βγαίνουν έξω μέχρι αργά…».
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία του κοριτσιού;
– Το παιδί είναι ικανό από πολύ μικρό να αντιλαμβάνεται τέτοιου τύπου διαφορές και πολλές φορές τις ερμηνεύει ως αδικία, ανισότητα, ακόμα και έλλειψη αγάπης προς το πρόσωπό του.
– Το κορίτσι μπορεί να θεωρεί πως δεν έχει ίδια δικαιώματα με το αγόρι, κάτι που ίσως την συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή ή στις συντροφικές μελλοντικές της σχέσεις.
Τι να κάνεις;
– Είναι σημαντικό να υπάρχει ισοτιμία και ίση μεταχείριση όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Προσπαθείτε να διατηρείτε μια ισορροπία στην ανατροφή των παιδιών.
– Ακόμα και αν χρειαστεί να βάλετε κάποιους περιορισμούς εξηγείστε γιατί γίνεται αυτό. Μην αφήνετε το παιδί σας να κάνει τις δικές του υποθέσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ