Καινούρια ρούχα για το παιδί σου: Πώς πρέπει να τα πλένεις και πώς να τα σιδερώνεις σωστά

Για την μαμά σου ήταν αδιαμφισβήτητο. Το θυμάσαι. Έτσι μεγάλωσες. Και τώρα πρέπει να κάνεις το ίδιο. Πρέπει πάντα να πλένεις τα καινούρια ρούχα των παιδιών πριν τους τα φορέσεις…

Θεωρείται αυτονόητο όταν αγοράζουμε καινούρια ρούχα για μωρά και παιδιά πως τα πλένουμε πριν φορεθούν. Μερικές φορές, όμως, ορισμένες μαμάδες δεν το γνωρίζουν ή το υποτιμούν ή δεν ξέρουν πόσο καλά και με ποιο τρόπο θα πρέπει να τα καθαρίζουν και να τα σιδερώνουν. Επίσης, δεν είναι μόνο τα ρούχα, αλλά και τα κλινοσκεπάσματα, οι πετσέτες, τα χαλιά και οι μοκέτες που θα τοποθετηθούν στο δωμάτιο του παιδιού, οι κουρτίνες και γενικά ό,τι θα βρίσκεται σε επαφή με το δέρμα ή την αναπνοή του παιδιού.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά τα καινούρια ρούχα των παιδιών:
-χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες για την κατασκευή και τον χρωματισμό των υφασμάτων.

-όσο καλά και να είναι συσκευασμένα, έχουν εκτεθεί σε πολλά χέρια, μηχανήματα ύφανσης και ραψίματος, έχουν αποθηκευθεί σε βρώμικους χώρους και έχουν μεταφερθεί από μακριά με καράβια ή κοντέινερ.

Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που βρίσκονται στα καινούρια ρούχα είναι ο σταφυλόκοκκος, μύκητες, κολοβακτηρίδιο, ψείρες, νοροϊός και πολλά άλλα. Ο ιός της γρίπης, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει σε ένα ρούχο ακόμη και 48 ώρες αν δεν πλυθεί. Οι ψείρες επίσης μπορούν να επιβιώσουν αρκετές μέρες. Τα μικρόβια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες.

Τα ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δερματίτιδες, δυσκολία στην αναπνοή.

Οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα προβλημάτων. Σε διάφορα τεστ που έγιναν βρέθηκε ότι κάποια ρούχα που είχαν κατασκευασθεί σε χώρες της Ασίας είχαν 900 φορές περισσότερα χημικά από τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα υφάσματα μπορούν να επέμβουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται την λειτουργία τους, προκαλώντας πολλά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, διαταραχές στην ανάπτυξη και άλλα.

Με την ευκαιρία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να φοράει τα παπούτσια που έχουν φορεθεί από άλλο παιδί. Μέσα στα παπούτσια αναπτύσσονται μύκητες και είναι πολύ εύκολο να πάθει ένα παιδί το λεγόμενο “πόδι του αθλητή”.

Επίσης, τα ρούχα απορροφούν και πολλές χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον του αέρα των εργοστασίων, ειδικά τα βαμβακερά και τα υφάσματα από πολυεστέρα. Σε άλλες έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα φλις αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης του υδάτινου περιβάλλοντος, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές πολυεστερικές ίνες γεμάτες με τοξικά χημικά.

Τα καινούρια ρούχα των παιδιών θα πρέπει να πλένονται και να ξεβγάζονται όχι μια, αλλά δύο φορές, ενώ θα πρέπει να σιδερώνονται πολύ καλά μέσα και έξω.

Όταν βάζουμε τα ρούχα στο πλυντήριο θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί στην επιλογή της θερμοκρασίας. Οι 40 βαθμοί δεν είναι αρκετοί για να εξολοθρεύσουν όλα τα επιβλαβή μικρόβια. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και γενικά τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς. Ο ιός της γρίπης, της ηπατίτιδας, της γαστρεντερίτιδας και γενικά τα περισσότερα μικρόβια πεθαίνουν σε θερμοκρασία πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.

Τα ρούχα των παιδιών έως τριών ετών θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα ρούχα των ενηλίκων. Αν υπάρχει γνωστή λοίμωξη από σταφυλόκκοκο, στρεπτόκοκκο ή γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα, θα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία πάνω από 90 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον τα εσώρουχα. Τέλος. δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά.

Επομένως, θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο καλό και να είναι το ρούχο, όσον αφορά την μάρκα και την κατασκευή του, είναι απαραίτητο να πλένεται τουλάχιστον δύο φορές, σε ψηλές θερμοκρασίες, να απλώνεται στον ήλιο και να σιδερώνεται μέσα-έξω με πολύ ζεστό σίδερο.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164