Site icon TLIFE

Καθαρίζεις σωστά τη μύτη του παιδιού; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πώς πρέπει να το κάνεις

Ο χειμώνας είναι η κατεξοχήν εποχή τόσο των ιώσεων, όσο και των απλών κρυωμάτων! Γι’ αυτό και η εικόνα ενός “μπουκωμένου” παιδιού δεν μας είναι καθόλου άγνωστη, μιας και η ρινική συμφόρηση και οι πολλές εκκρίσεις από τη μύτη είναι μια συνηθισμένη καθημερινότητα αυτή την περίοδο. Είσαι, όμως, σίγουρη πως φροντίζεις τη μύτη του μικρού σου επαρκώς ή μήπως χρειάζεται να είσαι περισσότερο σχολαστική με αυτή τη διαδικασία; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε καθοδηγεί και σου εξηγεί όλους τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να καθαρίζεται η μύτη του παιδιού:

Μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις για την περιποίηση του παιδιού είναι η συχνή και αποτελεσματική καθαριότητα της μύτης του. Ειδικά τα μωρά μέχρι τριών μηνών δεν γνωρίζουν ακόμα πώς να αναπνέουν από το στόμα, με αποτέλεσμα να αναπνέουν σχεδόν αποκλειστικά από τη μύτη τους. Αν, λοιπόν, η μύτη του βρέφους είναι βουλωμένη, με εκκρίσεις και μύξες, τότε δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά, ενώ κατ’ επέκταση δυσκολεύεται να τραφεί σωστά, αφού το στόμα και η μύτη του είναι κλειστά και δεν περνάει ο αέρας με ευκολία.

Πότε πρέπει να γίνονται οι ρινοπλύσεις;
Τα νεογέννητα και τα πολύ μωρά έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση να καθαρίζουν τη μυτούλα τους. Συνήθως αυτό γίνεται στο βραδινό μπάνιο. Αν, όμως, μέσα στην ημέρα φαίνεται ότι έχουν εκκρίσεις, τότε μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή και όσες φορές χρειαστεί.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά που έχουν μύξες. Είναι σημαντικό να ελευθερώνεται η μύτη τους, διότι εκτός από τη δυσκολία στην αναπνοή, υπάρχει πιθανότητα επιπλέον να προκληθεί ωτίτιδα από τις εκκρίσεις που ενδεχομένως θα περάσουν μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας από τη μύτη προς το πίσω μέρος του αυτιού.

Πως γίνονται οι ρινοπλύσεις:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά πριν το χειρισμό.
  • Ετοιμάστε τον κατάλληλο εξοπλισμό: αμπούλες φυσιολογικού όρου ή θαλασσινό νερό σε μορφή σπρέι ή βρασμένο νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Καθαρό χαρτί (χαρτομάντιλα), μπατονέτες ή την ειδική συσκευή καθαρισμού (αναρροφητήρα) μύτης.

Για τα μωρά:

1.Τοποθετήστε το μωρό στο πλάι

2.Βάζετε το στόμιο του φυσιολογικού όρου στη μύτη

3.Πιέζετε με τόση δύναμη, ώστε να σπρωχθούν οι εκκρίσεις προς τα μέσα

4.Αν μπορείτε να κλείσετε το στόμα του κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τότε θα βγουν οι μύξες από το άλλο ρουθούνι.

5.Χρησιμοποιήστε το χαρτομάντιλο ή την μπατονέτα ή τον αναρροφητήρα για την απομάκρυνση των εκκρίσεων που έχουν παραμείνει στο κάθε ρουθούνι.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά:

1.Βάλτε το παιδί να καθίσει σε κάθισμα ή την αγκαλιά σας και να γείρει το κεφάλι του προς τα κάτω (να κοιτάζει τα πόδια του).

2.Βάλτε το στόμιο του φυσιολογικού όρου ή του σπρέι στη μύτη του.

3. Πιέστε

4. Ζητήστε από το παιδί να φυσήξει τις μύξες του

5. Επαναλάβετε από το άλλο ρουθούνι.

Μετά τις ρινοπλύσεις να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr