Σαφώς και σε υποχρεώνει ο νόμος να το χρησιμοποιείς, αλλά ταυτόχρονα εννοείται πως δεν θα τοποθετούσες ποτέ το παιδί στο αυτοκίνητο χωρίς την χρήση του κατάλληλου ειδικού καθίσματος. Άλλωστε, η ασφάλεια του μικρού σου είναι η πρώτη προτεραιότητά σου κάθε στιγμή και υπό όλες τις συνθήκες και η μετακίνηση δεν εξαιρείται από την λίστα, αλλά αντιθέτως καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις. Ξέρεις, όμως, ποια είναι η σωστή χρήση ενός παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου; Είσαι σίγουρη πως κάθε φορά που βάζεις το μικρό σου στο καθισματάκι του, έχεις τηρήσει όλους τους κανόνες ασφαλείας; Πως είναι σωστά δεμένο; Πως δεν θα αισθανθεί δυσφορία στην μέση της διαδρομής;
Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, λοιπόν, σου έχω συγκεντρώσει παρακάτω όσα tips χρειάζεσαι για να είσαι πάντα σίγουρη πως έχεις προνοήσει για όλα και χρησιμοποιείς σωστά το κάθισμα του αυτοκινήτου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tip #1: Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι για το αυτοκίνητο -αποκλειστικά
Μπορεί το ειδικό καρεκλάκι να θεωρείται το πιο ασφαλές “όχημα” για το μωρό, αλλά αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Διαφορετικά, τοποθετώντας το μωρό σε αυτό μπορεί να το εκθέσεις σε μεγάλο κίνδυνο. Διότι, ο σχεδιασμός του δεν είναι τέτοιος για να εξυπηρετεί την μεταφορά και τον ύπνο του παιδιού σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη εκτός της μετακίνησής του με το αυτοκίνητο. Βλέπεις, όταν τα μωρά κοιμούνται στο κάθισμα κινδυνεύουν από την λεγόμενη ασφυξία θέσης, καθώς η στάση που έχουν στο καρεκλάκι ενδέχεται να εμποδίσει την αναπνοή τους.
Tip #2: Το κάθισμα του αυτοκινήτου πρέπει να τοποθετείται προσεκτικά
Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να θεωρούν πως η τοποθέτηση του ειδικού παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και σύμφωνα με μετρήσεις, το 95% των βρεφικών καθισμάτων εγκαθίσταται λάθος κατά την πρώτη χρήση του (για την μεταφορά του μωρού από την μαιευτική κλινική στο σπίτι), ενώ το 20% των booster που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Για να είναι, όμως, ασφαλές ένα κάθισμα είναι αναγκαίο να έχει εγκατασταθεί σωστά στην θέση του. Γι’ αυτό πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις οδηγίες χρήσης ή να ζητείται βοήθεια από το κατάστημα αγοράς για την τοποθέτησή του.
Tip #3: Το κάθισμα αυτοκινήτου δεν λειτουργεί σωστά με χοντρά ρούχα
Όταν το παιδί τοποθετείται στο ειδικό καρεκλάκι αυτοκινήτου, οι ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να είναι καλά τεντωμένες πάνω από το σώμα του, ώστε να το συγκρατούν στην θέση του σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή πρόσκρουσης. Βάζοντας, όμως, το παιδί στο κάθισμα ενώ φοράει χοντρό μπουφάν ή βρίσκεται σε ενισχυμένο υπνόσακο, τότε οι ζώνες δεν εφάπτονται στο σώμα του και δεν είναι επαρκώς τεντωμένες βάσει του όγκου του, με αποτέλεσμα να μην το προστατεύουν. Καλύτερα, λοιπόν, να βγάλεις το μπουφάν του πριν το δέσεις και αν θεωρείς πως κρυώνει, σκέπασέ το με το πανωφόρι του.
Tip #4: Το “βρεφικό” κάθισμα αυτοκινήτου είναι το πιο ασφαλές
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν το ανάποδο κάθισμα αυτοκινήτου έως τα δύο έτη της ηλικίας τους. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατες οδηγίες, το ανάποδο κάθισμα καλό είναι να διατηρείται για περισσότερα χρόνια, έως ότου το παιδί να ξεπεράσει το όριο βάρους και ύψους που έχει προκαθοριστεί από τον κατασκευαστή. Ο λόγος που το κάθισμα είναι αυτό θεωρείται πιο ασφαλές είναι διότι υποστηρίζει το κεφάλι, τον λαιμό και την σπονδυλική στήλη του παιδιού και διατηρεί αυτές τις πολύ ευαίσθητες περιοχές του σώματος προστατευμένες, ιδιαιτέρως στα μικρότερα παιδιά, των οποίων η σπονδυλική στήλη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ