Μπορεί να μην το θυμάσαι, αλλά όταν ήσουν μωρό, η μαμά, ο μπαμπάς και η γιαγιά σου συνήθιζαν να σε κουνάνε στην αγκαλιά τους και να σου σιγοτραγουδούν έναν χαλαρωτικό ρυθμό για να κοιμηθείς κάθε βράδυ. Το ίδιο συνέχισε να γίνεται και καθώς μεγάλωνες, αφού πλέον είχες συνηθίσει να ακούς τα νανουρίσματα και να αισθάνεσαι ασφάλεια, πράγμα που σε βοηθούσε να κοιμηθείς πιο εύκολα (και γρήγορα). Τώρα, λοιπόν, μπορείς να αναρωτηθείς ελεύθερα για ποιο λόγο εσύ δεν νανουρίζεις το μωρό σου με ένα τραγουδάκι! Διότι, όπως φανερώθηκε από έκθεση του βρετανικού οργανισμού Lullaby Trust που εργάζεται για την πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου και για την καλή υγεία των βρεφών, μόλις το 1/3 των νέων γονιών με παιδιά κάτω των πέντε ετών συνηθίζουν να τους τραγουδούν την ώρα του ύπνου.
Πέρα, όμως, από το απογοητευτικό ποσοστό των γονιών που συνεχίζουν την παράδοση του νανουρίσματος, η μελέτη έδειξε πως η πλειονότητα εκείνων που συνηθίζουν να τραγουδούν στα μωρά τους είναι ηλικίας από 45 ετών και άνω. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως οι γονείς που ανήκουν στην γενιά των millennials δεν έχουν πλέον καμία σχέση με το νανούρισμα ή τουλάχιστον τείνουν να εξαφανίσουν αυτή την ρουτίνα ύπνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον αντίποδα, όμως, αυτής της απαξίωσης που επιδεικνύουν οι σύγχρονοι γονείς απέναντι στην διαδικασία του νανουρίσματος, έχουμε πολλαπλές επιστημονικές έρευνες που υπογραμμίζουν και υπενθυμίζουν τα οφέλη αυτής της τακτικής! Για παράδειγμα, η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έχει αποδεικνύει πως όταν τραγουδάμε στα μωρά τα βοηθάμε να χαλαρώσουν και μάλιστα για διπλάσια ώρα από εκείνη που επιτυγχάνει η ομιλία -δηλαδή ο απλός προφορικός λόγος μας. Επίσης, όπως υποστηρίζει η εκτενής μελέτη του αντικειμένου από το βρετανικό Ινστιτούτο Νευρο-Φυσιολογικής Ψυχολογίας, τα νανουρίσματα επηρεάζουν αποδεδειγμένα την μετέπειτα ακαδημαϊκή επιτυχία και την συναισθηματική σταθερότητα του παιδιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ