Site icon TLIFE

Παιδιά με ενσυναίσθηση: Το Harvard προτείνει τρόπους για να διδάξεις το μικρό σου

Τώρα που έχεις γίνει και εσύ μητέρα, αντιλαμβάνεσαι πως οι συμβουλές, οι παροτρύνσεις και οι ιδέες που παίρνεις από το άμεσο περιβάλλον σου γύρω από τον τρόπο που μεγαλώνεις και ανατρέφεις τα παιδιά σου είναι αμέτρητες και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει διότι οι τύποι γονέων και γονεϊκότητας είναι ποικίλοι και δεν συγκλίνουν όλοι απαραίτητα μεταξύ τους, ούτε στον τρόπο σκέψης, ούτε στον τρόπο δράσης. Ανεξάρτητα, όμως, από το πώς μεγαλώνει ο καθένας το παιδί του, κοινός τόπος είναι πάντα ο στόχος που θέτουν όλοι οι γονείς, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη “γαλούχηση” ανθρώπων σκεπτόμενων, συμπονετικών και με ενδιαφέρον για το συνάνθρωπό τους!

Σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Harvard, οι έρευνες που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη αποδεικνύουν πως το “σπέρμα” της συναίσθησης, της ενσυναίσθησης, της συμπόνιας και του ενδιαφέροντος είναι παρόν σε πολύ αρχικά στάδια της ανθρώπινης ζωής. Για να εξελιχθεί, όμως, αυτή η “υποψία” ηθικού ανθρώπου και να πραγματωθεί, τα παιδιά έχουν ανάγκη τους ενήλικες που θα τα βοηθήσουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, ώστε να καλλιεργήσουν αυτές τις αξίες και μεγαλώνοντας να τις αποκτήσουν σε πλήρη εφαρμογή!

Συγκεκριμένα, το Harvard συνέταξε έναν κατάλογο δράσεων που βοηθά τους γονείς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους έναν αξιακό κώδικα, ο οποίος αναδεικνύει το ενδιαφέρον και τη συμπόνοια σε υψηλά αγαθά! Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς ερευνητές του ινστιτούτου: “Οφείλουμε να ‘δουλέψουμε’ για να καλλιεργήσουμε την ανησυχία των παιδιών για τους άλλους, διότι από τη μία αυτό είναι το σωστό, αλλά και επειδή όταν τα παιδιά μπορούν να συμπονέσουν τον άλλο και να αναλάβουν την ευθύνη για το διπλανό τους, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι μεγαλώνοντας. Θα συνάπτουν καλύτερες σχέσεις σε όλη τη ζωή τους και οι δυνατές σχέσεις είναι το πιο σημαντικό συστατικό στην ευτυχία. Επιπλέον, στο σύγχρονο εργασιακό τομέα, η επιτυχία έγκειται στην ικανότητα του εκάστοτε εργαζόμενου να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους υπόλοιπους και τα παιδιά με ενσυναίσθηση και κοινωνική συναίσθηση θα γίνουν καλύτεροι συνεργάτες μελλοντικά”.

Παρακάτω μπορείς να δεις τα επτά βασικά βήματα που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων στα παιδιά!

 

♦ Προσπάθησε να δημιουργήσεις σχέση αγάπης και ενδιαφέροντος με τα παιδιά σου
Τα παιδιά μαθαίνουν να νοιάζονται και να σέβονται, όταν οι ενήλικες τους φέρονται με αυτό τον τρόπο. Όταν τα παιδιά νιώθουν πως αγαπιούνται από τους γονείς τους, έρχονται και πιο κοντά σε αυτούς. Αυτή η κοντινότητα τα κάνει και πιο “ανοιχτά” στις αξίες και τα διδάγματα των γονιών τους.

 

♦ Γίνε ένα σωστό πρότυπο ηθικής και ο μέντοράς τους
Τα παιδιά μαθαίνουν τις ηθικές αξίες και συμπεριφορές, παρατηρώντας τις πράξεις των γονιών τους και άλλων ενηλίκων τους οποίους σέβονται. Θα διδαχθούν, λοιπόν, τι σημαίνει ηθική βλέποντάς τη να πραγματώνεται γύρω τους.

 

♦ Δώσε προτεραιότητα στο ενδιαφέρον για τους άλλους και θέσε υψηλές ηθικές προσδοκίες
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακούν από τους γονείς και τους κηδεμόνες τους ότι το “νοιάξιμο” για τους άλλους είναι βασική προτεραιότητα και είναι το ίδιο σημαντικό με την προσωπική τους ευτυχία.

 

♦ Πρόσφερε ευκαιρίες στις οποίες τα παιδιά θα επιδείξουν έγνοια και ευγνωμοσύνη
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να “τεστάρουν” τις ικανότητές τους για έγνοια και ευγνωμοσύνη -είναι σημαντικό για αυτά να εκφράσουν την εκτίμησή τους για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή τους. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που συνηθίζουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους είναι πολύ πιο πιθανό να είναι βοηθητικοί, γενναιόδωροι, συμπονετικοί και επιεικείς, ενώ είναι εξίσου πιθανό να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι και υγιείς.

 

♦ Επέκτεινε τον κύκλο ενδιαφέροντος των παιδιών
Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν την ικανότητα να συμπονούν και να νοιάζονται για ένα μικρό κύκλο ανθρώπων. Η πρόκληση για τους γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να δείχνουν ενδιαφέρον για κάποιον έξω από τον προσωπικό κοινωνικό κύκλο τους, όπως για ένα νέο συμμαθητή στο σχολείο ή για κάποιον που δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με εκείνα.

 

♦ Παρότρυνε την ικανότητα των παιδιών να γίνουν ηθικοί άνθρωποι και ενεργά μέλη της κοινωνίας
Τα παιδιά διαθέτουν έμφυτο ενδιαφέρον για ζητήματα ηθικής και η ενασχόληση των γονιών με αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα των μικρών είναι που θα τα βοηθήσει να ξεδιαλύνουν τις σκέψεις τους.

 

♦ Βοήθησε τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοέλεγχο και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους
Συχνά, η ικανότητα να επιδεικνύει κανείς ενδιαφέρον για τους άλλους, επισκιάζεται από συναισθήματα θυμού, ντροπής, ζήλιας ή άλλα αρνητικά αισθήματα. Οι γονείς μπορούν να διδάξουν τα παιδιά τους πως όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειρίζεται κανείς μπορεί να είναι πολύ λανθασμένος. Τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους για να μάθουν να αντεπεξέρχονται στα συναισθήματά τους με πιο παραγωγικούς τρόπους.

© 2024 tlife.gr