Site icon TLIFE

Μητρική ενσυναίσθηση: Είναι οι μητέρες βιολογικά “προγραμματισμένες”;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί κλάδοι πλέον γύρω από τη γονεϊκότητα και την “ταυτότητα” που υιοθετεί κάθε γονέας στον τρόπο που ανατρέφει και μεγαλώνει το παιδί του, είτε πρόκειται για νεωτεριστικές προσθήκες, είτε για πατροπαράδοτες πρακτικές. Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διενεργείται στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill των Η.Π.Α., οι μητέρες είναι βιολογικά “προγραμματισμένες” να παρουσιάζουν ενσυναίσθηση με τα παιδιά τους, δηλαδή να μοιράζονται το συναίσθημα του παιδιού τους!

Φυσικά και είναι ευρέως παραδεκτό πως οι γονείς θέτουν τα παιδιά τους ως προτεραιότητα στη ζωή τους και πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα προστατεύσουν, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο τα μεγαλώνουν. Εκείνο, όμως, που αναδύθηκε από την έρευνα του Πανεπιστημίου είναι πως οι μητέρες είναι νευρολογικά συνδεδεμένες με τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών τους! Στο δείγμα που χρησιμοποιήθηκε, καταγράφηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα μαμάδων και των έφηβων παιδιών τους, ενώ οι μελετητές τους καλούσαν να σκεφτούν μία αγχωτική και στενάχωρη κατάσταση που μπορεί να βιώσει το αντίστοιχο άτομο (οι μητέρες να σκεφτούν τα παιδιά τους πληγωμένα και τα παιδιά να φανταστούν τις μητέρες τους πληγωμένες). Το αποτέλεσμα έδειξε πως οι μητέρες ένιωθαν το συναίσθημα του παιδιού τους σε απόλυτο βαθμό, ενώ αντιθέτως οι έφηβοι φάνηκε πως δεν βιώσαν με τον ίδιο τρόπο τη διαδικασία (καθόλου άξιο απορίας μάλλον!).

Μπορεί στα πρώτα στάδια της έρευνας να συμμετείχαν μόνο 22 άτομα, αλλά τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας δημιουργούν τις βάσεις για ένα νέο ερευνητικό πεδίο, που μέχρι τώρα υπήρξε αχαρτογράφητο. Και τα εν λόγω αποτελέσματα σίγουρα δίνουν (έστω και περιορισμένες προς το παρόν) απαντήσεις γύρω από τη νεωτεριστική πρακτική του helicopter parenting -το “αετίσιο” μάτι του γονέα που διαρκώς παρακολουθεί το παιδί, προσπαθώντας να προλάβει τυχόν ατυχήματα-, ή και της… παραδοσιακής “μάνας-λέαινας”!

© 2025 tlife.gr