Κάποτε μπορεί να λέγαμε πως σε μία οικογένεια ο μπαμπάς ήταν ο… κουβαλητής και η μαμά μεγάλωνε τα παιδιά και φρόντιζε το σπίτι, αλλά ευτυχώς πλέον μία τέτοια συζήτηση μοιάζει απολύτως παράταιρη. Η αλήθεια, όμως, παραμένει πως ο ρόλος του πατέρα σε ένα σπίτι με νεογέννητο μωρό μπορεί ακόμη και σήμερα να μοιάζει ελαφρώς παραμερισμένος, μιας και η φυσική πορεία των πραγμάτων είναι το μωρό να εξαρτάται από τη μητέρα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως και ο μπαμπάς δεν μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα και να πάρει πρωτοβουλίες όσον αφορά στην καθημερινότητα, τις ανάγκες του παιδιού και τις ευθύνες απέναντί του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, ακόμη και όταν τα χρόνια περνούν -και μαζί τους παίρνουν την περίοδο της λοχείας, που είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση-, ο ρόλος του πατέρα δεν χρειάζεται να περιορίζεται, αλλά απεναντίας μπορεί να διανθιστεί με περισσότερες ευθύνες, μιας και μαζί με τα παιδιά μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους, αλλά και οι ικανότητές τους στην επικοινωνία. Κάπως έτσι, “χτίζεται” με τον καιρό μια πολύ πιο δεμένη και αμφίρροπη σχέση και με τους δύο γονείς, αλλά ειδικότερα με τον πατέρα που στερείται το “δώρο” της κύησης, του τοκετού και της λοχείας.
Αν, λοιπόν, ανήκεις στην ομάδα “νέοι χαζομπαμπάδες” και δεν γνωρίζεις με ποιους τρόπους μπορείς να εμπλακείς στη ζωή και τη φροντίδα του παιδιού σου, ρίξε μια ματιά προς τα κάτω!
♦ Ανάλαβε το τάισμα
Ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκεται το παιδί, η σχέση του με το φαγητό και τη διατροφή του είναι μία από τις πιο σημαντικές. Είτε, λοιπόν, πρόκειται για ένα νεογέννητο μωρό, είτε για μεγαλύτερης ηλικίας παιδί, το να αναλάβει ο πατέρας μέρος του ταΐσματος είναι ιδιαιτέρως καίριος τομέας, μιας και έτσι ενδυναμώνονται οι σχέσεις με το παιδί. Η κοντινότητα και η οικειότητα που “χτίζεται” ανάμεσά τους είναι έντονη και το παιδί μαθαίνει πως ο πατέρας είναι παρών και υπεύθυνος ανά πάσα στιγμή.
♦ Μάθε τις συμπεριφορές του
Ακόμη και από τη βρεφική ηλικία, υπάρχουν πάντα ενδείξεις και συμπεριφορές που θα σου υποδείξουν πως το μωρό κάτι χρειάζεται. Καθώς, όμως, το παιδί μεγαλώνει τόσο πιο εύκολο είναι να το “μελετήσεις”, αρκεί να έχεις την προσοχή σου στραμμένη επάνω του. Για παράδειγμα, ένα νήπιο μπορεί να τρίβει έντονα το πρόσωπό του και κυρίως τα μάτια του με τα χεράκια του και αυτό να είναι σημάδι πως νυστάζει. Μαθαίνοντας τις συνήθειές του θα μπορείς να προβλέπεις τις ανάγκες του και να το διευκολύνεις, ακόμη και πριν το ίδιο αντιληφθεί τι ακριβώς θέλει.
♦ Πέρασε ήρεμο χρόνο μαζί τους
Οι μπαμπάδες είναι συνήθως υπεύθυνοι για τις πιο “περιπετειώδεις” δραστηριότητες της ημέρας, όπως είναι το έντονο παιχνίδι. Ωστόσο, ο ήσυχος χρόνος που μπορούν να περάσουν με τα παιδιά τους είναι εξίσου πολύτιμος! Διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάνοντας έναν περίπατο, βλέποντας μια ταινία είναι βέβαιο πως το παιδί θα απολαύσει περισσότερο το χρόνο που περνά με τον πατέρα του και θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια κοντά του.
♦ Πάρε μέρος στην καθημερινή φροντίδα
Τα παιδιά, πέρα από φαγητό, έχουν κι άλλες ανάγκες. Χρειάζονται μπάνιο, βοήθεια για να ντυθούν, κάποιον να χτενίσει τα μαλλιά τους, να τα πάει στο σχολείο, να τα διαβάσει και οτιδήποτε άλλο προκύπτει στην καθημερινότητά τους. Και όλες αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από τον πατέρα και μάλιστα χωρίς απαραίτητα τη βοήθεια της μητέρας. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα μάθει να στηρίζεται στον πατέρα του και να απολαμβάνει το χρόνο που περνούν μαζί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ