Πόσο επηρεάζεται η κόρη από τη σχέση της με τον πατέρα της στην επιλογή μελλοντικού συντρόφου; Είναι η πατρική συμπεριφορά καθοριστική για τις προσδοκίες που θα έχει από τους -υπόλοιπους- άντρες;
“Το ανδρικό πρότυπο, όπως αυτό το αντιλαμβάνεται το κορίτσι μέσα από την παρουσία του πατέρα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες που μελλοντικά θα έχει από το άλλο φύλο σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων” απαντά η Νίκη Ζαρκάδα,Ψυχολόγος.
Ευτυχισμένη κόρη, ισορροπημένη γυναίκα;
“Ο τρόπος με τον οποίο ο πατέρας ζει, αποτελεί ένα βασικό πρότυπο για την κόρη, καθώς το πρότυπό του, θετικό ή αρνητικό, θα την ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής της. Από μελέτες που έχουν κατά καιρούς γίνει, έχει φανεί πως οι γυναίκες που είχαν μια καλή σχέση με τον πατέρα τους στην παιδική ηλικία, τείνουν στο μέλλον να δημιουργούν καλές σχέσεις με τους ερωτικούς συντρόφους που επιλέγουν” λέει η Ψυχολόγος
Συνήθως λοιπόν:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Οι κόρες που έχουν στοργικές και ουσιαστικές σχέσεις με τους πατέρες τους αναπτύσσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία και έχουν καλύτερες σχέσεις με τους άνδρες. Επίσης, κινδυνεύουν λιγότερο από ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη, διαταραχές πρόσληψης τροφής και προβλήματα με το αλκοόλ.
-Οι γυναίκες που μεγάλωσαν με πατέρες που τους φέρονταν ζεστά και στοργικά, ενώ παράλληλα τις εκτιμούσαν ως έξυπνα και ανεξάρτητα άτομα, συνήθως έχουν θετικές εμπειρίες και συνάπτουν καλές σχέσεις με τους άνδρες στην ενήλικη ζωή.
-Δεν έχουν πρόβλημα να δεθούν συναισθηματικά με τους συντρόφους τους, να εξαρτηθούν από αυτούς ουσιαστικά και να δημιουργήσουν στενές σχέσεις. Επίσης, εμφανίζουν μια πιο θετική εικόνα του εαυτού τους, του συντρόφου τους και των σχέσεων γενικότερα.
Έλλειμμα αγάπης, χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αν η σχέση με τον πατέρα είναι προβληματική πιθανόν το κορίτσι μεγαλώνοντας να αναζητήσει έναν σύντροφο με τα “επώδυνα” χαρακτηριστικά της πατρικής φιγούρας. Γιατί όμως αναπαράγει το ίδιο πρότυπο;
“Η γυναίκα που ως παιδάκι βίωνε τον πατέρα της ως αυταρχικό, εξουσιαστικό ή τιμωρητικό, δεν είναι σπάνιο να επιλέξει έναν άνδρα με παρόμοιο προφίλ, ακριβώς επειδή αυτό έχει μάθει να θεωρεί ως «φυσιολογικό» και επειδή με τον τρόπο αυτό έχει μάθει να σχετίζεται και να αλληλεπιδρά”, εξηγεί η Νίκη Ζαρκάδα.
“O βαθμός απόρριψης ή αποδοχής του μικρού κοριτσιού από τον πατέρα επηρεάζει την ανάπτυξή του, το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και μεγαλώνοντας τον ρόλο της ως γυναίκα. Σε μία σχέση όπου ο πατέρας δεν δείχνει ή δεν δίνει συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας και αποδοχής στην κόρη, τότε επηρεάζεται σημαντικά η αυτοπεποίθηση της γυναίκας και η συναισθηματική της σταθερότητα”
Οι γυναίκες αυτές συνήθως:
-Ξεχνούν ότι στη ζωή έχουν επιλογές και δέχονται παθητικά τις καταστάσεις πιστεύοντας ότι ίσως και να τους αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές.
-Γίνονται «εύκολοι στόχοι» κακοποιητικών και επιθετικών ανδρών που συχνά προτιμούν γυναίκες πάνω στις οποίες μπορούν να κυριαρχήσουν.
-Όταν έχουν μεγαλώσει με έναν συναισθηματικά ασταθή, αρνητικό και αδιάφορο πατέρα μπορεί επίσης στις συντροφικές τους σχέσεις να αμφιταλαντεύονται μεταξύ της ανάγκης αλλά και του φόβου τους για στενές σχέσεις, να επιδιώκουν αλλά και να φοβούνται τη συναισθηματική εγγύτητα και να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους.
-Συχνά νιώθουν αρνητικά για τον εαυτό τους και τους συντρόφους και τείνουν να καταπιέζουν και να κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα προστατεύοντας τον εαυτό τους από μία ενδεχόμενη απόρριψη.
Ο ρόλος της μητέρας
Η σχέση που έχουν οι γονείς μεταξύ τους είναι επίσης ικανή να επηρεάσει το πώς το παιδί αντιλαμβάνεται τη σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα.
“Είναι σημαντικό για το μικρό κορίτσι να μεγαλώσει σε ένα κλίμα σταθερότητα και ασφάλειας, αλλά και να εισπράξει μηνύματα θετικά σχετικά με το φύλο της και την γενικότερη προσωπικότητά της, έτσι ώστε στο μέλλον να αναπτύξει μια καλή εικόνα και αίσθηση εαυτού. Η ποιότητα της ψυχοσυναισθηματικής κάλυψης τόσο από την μητέρα όσο και από τον πατέρα επιδρά στη γενικότερη ψυχολογία του παιδιού και είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα ψυχοσεξουαλική του εξέλιξη”, καταλήγει η Νίκη Ζαρκάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ