Site icon TLIFE

Όταν η μαμά λείπει από το σπίτι: Η ειδικός σε συμβουλεύει πώς να διαχειριστείς τα παιδιά

Το κεφάλαιο “εργαζόμενη μητέρα” είναι μια συνηθισμένη καθημερινότητα για κάθε σύγχρονη γυναίκα. Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι πάντοτε λεπτές και χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με την απουσία της μητέρας από το σπίτι. Οι αντιδράσεις των μικρών απέναντι στη μητέρα που λείπει για ορισμένα χρονικά διαστήματα, λόγω εργασίας, μπορεί να ποικίλει, αλλά συνήθως εντοπίζονται ενοχλήσεις και παράπονα. Πώς, όμως, μπορεί η μητέρα να… προετοιμάσει το έδαφος για αυτή την αλλαγή και με ποιο τρόπο θα βοηθήσει τα παιδιά να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες; Η ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά:

Η άδεια ανατροφής τελείωσε ή η πολυπόθητη θέση εργασίας βρέθηκε. Τι πρέπει να κάνει η μαμά που μέχρι τώρα ήταν σπίτι και πρέπει να λείψει για κάποιες ώρες, είτε λιγότερες, είτε περισσότερες;

Η διαχείριση του θέματος ποικίλει και προσδιορίζεται από την ηλικία των παιδιών και την καθημερινότητά τους. Αν για παράδειγμα φοιτούν ήδη στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, η απουσία της μαμάς θα είναι λιγότερο αντιληπτή. Αν μένουν στο σπίτι μαζί της, η δυσκολία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα θα είναι μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ρυθμοί θα αλλάξουν, οι γονείς θα πρέπει να διαμορφώσουν νέο πρόγραμμα για τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους και να οπλιστούν με δύναμη και υπομονή, γιατί η μαμά θα γυρίζει κουρασμένη και οι αντοχές της θα είναι οπωσδήποτε μειωμένες.

Στα παιδιά θα πρέπει να παρουσιαστεί η νέα κατάσταση με απόλυτα θετικό τρόπο. Άλλωστε, σε μία εποχή ανεργίας, η εργασιακή απασχόληση είναι τύχη και προνόμιο και όχι αγγαρεία ή τιμωρία. Η ανακοίνωση θα πρέπει να γίνει με χαρά και περηφάνια και θα δοθούν πληροφορίες σε σχέση με τις αλλαγές, όπως για παράδειγμα ποιος θα παίρνει το παιδί από το σχολείο, ποιος θα μένει μαζί του μέχρι να επιστρέψουν οι γονείς, ποια ώρα θα αποχωρεί από το σχολείο πλέον.

Θα πρέπει, επίσης, να προσδιορισθεί το απογευματινό πρόγραμμα των παιδιών με βάση τις νέες συνθήκες, χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς του είδους “τώρα που θα λείπει η μαμά, εσείς θα πρέπει να…”, αλλά με φυσικό και αισιόδοξο τρόπο που θα φανερώνει ότι τίποτε δεν είναι δύσκολο και αντιθέτως είναι απόλυτα εφικτό και εφαρμόσιμο.

Το μοίρασμα των καθημερινών υποχρεώσεων και η συμμετοχή των παιδιών στο καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας, μάλλον θα βοηθήσει, παρά θα επιβαρύνει και θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να είναι οργανωμένοι, συμμετοχικοί και υπεύθυνοι. Η όποια αντίδραση των παιδιών, που είναι φυσιολογική και αναμενόμενη, θα ξεπερασθεί εύκολα και γρήγορα αν η μαμά, αλλά και ο μπαμπάς, την αντιμετωπίσουν σταθερά, αποφασιστικά και ευδιάθετα!

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr