Ok, το ευρύ κοινό προσφάτως ανακάλυψε την Marie Kondo, την “βασίλισσα” της τακτοποίησης, μέσα από το docuseries που προβάλλεται από τις αρχές του χρόνου στο Netflix (περισσότερα για την Marie Kondo μπορείς να διαβάσεις εδώ). Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότερες μαμάδες θα αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωπες με τα πέντε στάδια της τακτοποίησης και γενικότερα την ανάγκη να έχουν τάξη στην καθημερινότητα και την ζωή τους. Και κάπου εδώ, μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: επηρεάζει η ακαταστασία και η ανακατωσούρα τα παιδιά και πώς; Τι απαντά, λοιπόν, η επιστήμη σε αυτή την απορία όλων των μαμάδων;
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2016 και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Journal of Environmental Psychology, ένα περιβάλλον σε αταξία μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα στην γενικότερη ευεξία του ατόμου. Αυτό σημαίνει πως ένα ακατάστατο περιβάλλον δημιουργεί και ακατάστατες… σκέψεις. Επιπλέον, έτερη έρευνα με θέμα το περιβάλλον και την συμπεριφορά ανακάλυψε παρόμοια αποτελέσματα, όταν μελέτησε ακατάστατες αίθουσες διδασκαλίας, καταλήγοντας πως η κατάσταση του χώρου, μέσα στον οποίο διδάσκονται τα παιδιά, επηρεάζει την ικανότητά τους να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν την δουλειά τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καταλήγοντας, λοιπόν, ο κλάδος της παιδοψυχολογίας καταλήγει πως η ακαταστασία προκαλεί σύγχυση και ατυχήματα, αποδυναμώνει την ικανότητα των παιδιών να παίρνουν αποφάσεις, ενώ δημιουργεί θυμό και ξεσπάσματα. Με λίγα λόγια, είναι μια κατάσταση που δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Γι’ αυτό και είναι ιδανική συνθήκη να ξεκινούν τα παιδιά από μικρή ηλικία να διαχειρίζονται μια συγκεκριμένη ρουτίνα τακτοποίησης, ανάλογα με την ηλικία τους, που θα τους επιτρέπει επιπλέον να διδαχτούν την έννοια της ανταμοιβής, όταν ολοκληρώνουν την διαδικασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ