Site icon TLIFE

Παραμελημένοι μπαμπάδες

Παραμελημένοι μπαμπάδες
Τι αλλάζει με τον ερχομό του παιδιού; Ποιες νέες ανάγκες δημιουργούνται και πως να διατηρήσεις την ισορροπία ανάμεσα στο διπλό ρόλο μητέρας και συζύγου;
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
“Ένα μωρό έχει πάρα πολλές ανάγκες και απαιτήσεις που θα πρέπει κυρίως να καλυφθούν από τη μητέρα. Μοιραία λοιπόν, όλη η προσοχή της μητέρας εστιάζεται στο μωρό της, ενώ οι ανάγκες του συζύγου συχνά παραμερίζονται. Αυτή είναι και η στιγμή που ένα σοβαρό πρόβλημα γεννιέται στην ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού, που συχνά οδηγεί σε συναισθήματα ζήλιας από τη μεριά του πατέρα, ανταγωνισμού, ψυχρότητας, απομάκρυνσης από τη σύζυγο και το παιδί και αιτία διαζυγίου. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στο ίδιο το παιδί και διαιωνίζει το πρόβλημα δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο”εξηγεί η Msc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νατάσα Καραμολέγκου.
Πως να το χειριστείς;
“Χρήσιμο είναι και για τους δυο γονείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός Ειδικού, είτε με ατομική ψυχοθεραπεία είτε με θεραπεία ζευγαριού” λέει η Ψυχολόγος.

Ο ρόλος του πατέρα είναι τόσο σημαντικός όσο και της μητέρας. Καλό θα ήταν λοιπόν να του επιτρέπεται να συμμετέχει στη φροντίδα και το μεγάλωμα του παιδιού του και να του ενισχύεται αυτή η άποψη. Από τη άλλη, η μητέρα θα ήταν καλό να έχει πάντα στο μυαλό της ότι πέρα από μαμά είναι και γυναίκα και σύζυγος. Μπορεί να ξεκινά το χτίσιμο μιας νέας δυαδικής σχέσης (μητέρα-παιδί), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γκρεμίσει τη συζυγική της σχέση. Οι σχέσεις χτίζονται πάνω στην αγάπη και την εμπιστοσύνη, είτε αφορά το παιδί μας είτε το σύζυγό μας. Το να επιρρίπτεται λοιπόν αποκλειστικά στον πατέρα η ευθύνη για τη ζήλεια του απέναντι στο παιδί, είναι μια τακτική που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά μας αποπροσανατολίζει από αυτό. Η αλήθεια λοιπόν είναι κάπου στη μέση!” καταλήγει η κυρία Καραμολέγκου.

Ποιες είναι οι ευθύνες της μητέρας και ποιες του πατέρα σε μια τέτοια περίπτωση;
Για να μάθεις περισσότερα κάνε κλικ εδώ

© 2024 tlife.gr