Θα πίστευε κανείς, πως ποτέ κανένας γονιός δεν θα απαντούσε (ειλικρινά) στην ερώτηση: “Ποιο είναι το αγαπημένο σου παιδί;”. Άλλωστε, όλοι οι γονείς υποστηρίζουν πως δεν έχουν μεγαλύτερη αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο παιδί. Και όμως, νέα μελέτη αποδεικνύει πως και υπάρχει “το αγαπημένο παιδί” και πως αρκετοί γονείς το παραδέχονται και μάλιστα το ποσοστό φτάνει το 23% των ερωτηθέντων!
Η μελέτη που διενεργήθηκε από τη βρετανική ιστοσελίδα Mumsnet συμπεριέλαβε συνολικά 1000 γονείς, η πλειονότητα (πάνω από 50%) των οποίων απάντησε πως τρέφει μεγαλύτερη συμπάθεια για το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Λίγο παραπάνω από το 25% απάντησε πως το αγαπημένο ήταν το μεγαλύτερο παιδί τους, ενώ “τελευταία” στις προτιμήσεις ήρθαν τα μεσαία παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αρνήθηκαν να δώσουν μια απάντηση, με το 63% να υποστηρίζει πως δεν έχει αγαπημένο παιδί και το 14% να απαντάει πως δεν ήταν σίγουρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τα αποτελέσματα αποδεικνύεται πως οι γονείς τείνουν να προτιμούν τα παιδιά που θεωρούν ότι τους μοιάζουν, με το 41% όσων απάντησαν πως έχουν ένα αγαπημένο παιδί να αφορά εκείνο που τους θύμιζε τους εαυτούς τους. Το 22% των γονιών αυτών επικεντρωνόταν στο πιο όμορφο παιδί τους, ενώ το 61% διάλεξε εκείνο το παιδί που σε σχέση με το αδερφάκι τους ήταν λιγότερο “απαιτητικό” ή “περίπλοκο”.
Παρόμοια έρευνα διενεργήθηκε και από το site Gransnet, σχετικά με τις προτιμήσεις των παππούδων μιας οικογένειας και στην οποία συμμετείχαν 1111 άτομα. Από αυτούς το 41% αποκάλυψε πως προτιμούσε ένα από τα εγγόνια τους, με το 40% να αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά.
Οι εν λόγω “δημοσκοπήσεις” συνάδουν και με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Brigham Young University School of Family Life, η οποία απέδειξε πως στις περισσότερες οικογένειες το μικρότερο παιδί είναι εκείνο που θεωρείται “αγαπημένο”. Επιπλέον, υπέδειξε πως τα μικρότερα αδέρφια που αισθάνονται πως είναι τα αγαπημένα των γονιών τους τείνουν να σχηματίζουν καλύτερες σχέσεις μαζί τους, ενώ τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν παρουσιάζουν καμία ιδιαίτερη αντίδραση ακόμη κι όταν είναι τα αγαπημένα των γονιών τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ