Site icon TLIFE

Πώς μπορείς να προλάβεις τους πνιγμούς στη θάλασσα ή την πισίνα;

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο πιο συχνές θα είναι και οι επισκέψεις σου στην παραλία. Οικογενειακά. Μαζί με το παιδί σου, που λατρεύει το νερό και το κολύμπι. Ωστόσο, όσο το μικρό σου πλατσουρίζει, εσύ θα πρέπει να έχεις την αμέριστη προσοχή σου πάνω του, προκειμένου να το προστατεύεις από διάφορα ατυχήματα, ακόμα και τον πνιγμό. Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί πως μπορείς να προλάβεις τους πνιγμούς, είτε το καλοκαίρι σε βρει στη θάλασσα είτε σε μία δροσερή πισίνα. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

 

 

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την επαφή με το νερό, είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα. Παρόλο που η Ελλάδα είναι μία νησιωτική χώρα και υποτίθεται ότι θα έπρεπε οι κάτοικοι της να γνωρίζουν καλό κολύμπι, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Κάθε χρόνο καταγράφονται εκατοντάδες πνιγμοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό συμβαίνει στη θάλασσα, ύστερα στις πισίνες και τέλος σε ποτάμια και στέρνες.

Ο αριθμός των παιδιών που χάνουν την ζωή τους στο νερό είναι διψήφιος. Επίσης, ένα υπάρχει μεγάλο νούμερο περιστατικών που ο πνιγμός αποφεύχθηκε. Ακόμη, όμως, και αυτό αρκετές φορές καταλήγει σε αναπηρία του παιδιού, διότι είναι πιθανόν να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη του νευρικού συστήματος, όπως παράλυση.

Η πλειονότητα των παιδιών που πνίγονται στο νερό ηλικίας απο 7-17 ετών οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

– Έχουν κάποιο ατύχημα απο πέσιμο ή σύγκρουση, χάνουν τις αισθήσεις τους και πνίγονται.

– Έχουν γεμάτο το στομάχι με φαγητό ή έχουν καταναλώσει αλκοολούχα ποτά, αν πρόκειται για παιδιά που πλησιάζουν την ενηλικίωση.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κάτω απο 6 ετών πνίγονται, διότι, ενώ καταπίνουν νερό, δεν καλούν σε βοήθεια. Ουσιαστικά, ένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν αντιλαμβάνεται ότι η κατάποση του νερού θα το οδηγήσει σε απώλεια της ζωής του. Έχει συνδυάσει το νερό με τις σούπες και το ξεδίψασμα και γι’ αυτό το λόγο δεν καλεί σε βοήθεια φωνάζοντας και χτυπώντας τα χέρια. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μικρά παιδιά συνήθως πνίγονται, ακόμη και αν εκεί κοντά βρίσκονται οι γονείς τους ή κάποιος άλλος ενήλικας / συγγενής.

Ο μηχανισμός πνιγμού ενός παιδιού είναι ο εξής:

Αρχίζει να καταπίνει ποσότητες νερού. Γεμίζει το στομάχι του. Στην προσπάθεια του να αναπνεύσει αρχίζει να πηγαίνει το νερό και στους πνεύμονες, χάνει τις αισθήσεις του και πνίγεται.

– Το αλμυρό νερό της θάλασσας ή το χλωριωμένο της πισίνας, όταν ακουμπήσει στο φάρυγγα του παιδιού προκαλεί σπασμό του λάρυγγα, δε μπορεί να μιλήσει και να φωνάξει, δε μπορεί να αναπνεύσει και αρχίζει να καταπίνει νερό, αφού σιγά -σιγά χάνει και τις αισθήσεις του.

Τι μπορείς να κάνεις, ώστε να προλάβεις τους πνιγμούς;

Αρχικά, για κανένα λόγο δεν αφήνουμε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση, ακόμη και αν ξέρουν κολύμβηση.

Επίσης, δεν αφήνουμε τα παιδιά να μπαίνουν στο νερό, αν δεν έχουν περάσει τρεις ώρες απο το γεύμα.

Τέλος, επιδιώκουμε να μάθουν κολύμπι απο την ηλικία των τριών ετών.

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

 

© 2024 tlife.gr