Και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνεις ότι η διατροφή των πρώτων ετών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, άρα πρέπει να της δώσουμε και την απαιτούμενη σημασία. Ο διακεκριμένος παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί το πως οι πρώτες 1000 μέρες διατροφής του παιδιού και της μητέρας του επηρεάζουν όλη τη ζωή του…
“Τι είμαστε, αν όχι αυτό από το οποίο τρεφόμεθα” έλεγε ο Beccari.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν δεν θέλουμε να πληρώσουμε μετά από 45-50 χρόνια τα λάθη μιας ακατάλληλης διατροφής πρέπει όλο και περισσότερο να προωθούμε μια ορθολογική διατροφή που θα αρχίσει όσο το ταχύτερο δυνατόν.
Μελέτες αναδεικνύουν ότι η διατροφή του παιδιού τις πρώτες 1000 μέρες της ζωής του, είναι καθοριστικές για την ποιότητα της υπόλοιπης ζωής του.
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για τις πρώτες 1000 μέρες; Την περίοδο από την σύλληψη μέχρι και τα δευτέρα γενέθλια του.
Από την πρώτη στιγμή που γίνεται η σύλληψη του ωαρίου με το σπερματοζωάριο και αρχίζει να σχηματίζεται το έμβρυο τρεφόμενο από την μητέρα του, αρχίζει να επηρεάζεται και να εγκαθίσταται η ποιοτική δομή του σώματός του. Είναι μια περίοδος ταχύτατης ανάπτυξης και σημαντικών εξελίξεων, αλλά περισσότερο για:
-τον εγκέφαλο
-το πεπτικό σύστημα και
-το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σωματική και η διανοητική ανάπτυξη του βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό που θα βρεθούν ποτέ στην υπόλοιπη ζωή του.
-Στους 6 μήνες το μωρό χρειάζεται 4 φορές περισσότερο ψευδάργυρο από ένα μεγαλύτερο παιδί
-Και 9 φορές περισσότερο σίδηρο.
Πολλά συμβαίνουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα!
-Μέχρι την ηλικία των 2 ετών ο εγκέφαλος του φτάνει το 80% του βάρους που θα έχει μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως.
-Ειδικά ο εγκέφαλος μέχρι τα 2 χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα πολύπλοκο όργανο, που επιτρέπει στο παιδί να μαθαίνει να περπατάει, να μιλάει και να διαβάζει.
-Ο εγκέφαλος αφού αναπτυχθεί είναι έτοιμος για νέες λειτουργίες, όπως η εκμάθηση των μαθηματικών και η συνθέτη σκέψη.
Συστατικά όπως:
πρωτεΐνες, ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ, χολίνη, ιώδιο, ορισμένες βιταμίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου.
Διατροφές που υπολείπονται σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες, μπορούν να οδηγήσουν σε δια βίου προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Εάν το παιδί χάσει την ευκαιρία να φτάσει τα αναπτυξιακά ορόσημα κατά τη διάρκεια των πρώτων 1000 ημερών της ζωής, τότε δεν θα υπάρχει ευκαιρία να επιστρέψει πίσω και να επανορθώσει.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της σωστής διατροφής και της καλής σχολικής απόδοσης, αλλά και υψηλότερων επιπέδων εργασιακής ικανότητας μετέπειτα.
Ένα άλλο σύστημα που επηρεάζεται από την διατροφή της μητέρας είναι οι γευστικές προτιμήσεις που θα αποκτήσει το μωρό.
Η έκθεση στη γεύση αρχίζει από την μήτρα και συνεχίζεται καθώς ένα παιδί αρχίζει να τρώει στερεά τροφή.
Η έγκαιρη έκθεση σε μια μεγάλη ποικιλία υφής γεύσεων και λαχανικών από την μητέρα, μπορεί να μειώσει την δυστροπία απέναντι σε κάποιες τροφές.
Αντίθετα, η υπερβολική έκθεση σε ζαχαρούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού να ενθαρρύνει το παιδί να αναπτύξει προτίμηση στα γλυκά προϊόντα.
Τα σάκχαρα που καταναλώνει η έγκυος και η θηλάζουσα, μπορεί να περάσουν στο μωρό της, να διαταράξουν τον μεταβολισμό του και να το εκθέσουν σε κίνδυνο παχυσαρκίας.
Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει το αρνητικό ρεκόρ να κατέχει την θλιβερή πρωτιά (1η θέση) στα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.
Τα παιδιά μικρότερα του ενός έτους, δεν πρέπει να δοκιμάζουν ζάχαρη ούτε να πίνουν χυμούς.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού επηρεάζεται άμεσα από την διατροφή του. Ειδικά το μητρικό γάλα, αποτελεί το πρότυπο της υπερτροφής.
Η σύνθεση του έχει πολλά οφέλη, όπως η βραχυπρόθεσμη ανοσία μέσω της διαβίβασης έτοιμων αντισωμάτων και άλλων ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτή η ανοσία μπορεί να συμβάλει στην προστασία των βρεφών από πολλές μολυσματικές νόσους όπως: -γαστρεντερίτιδες και αναπνευστικά
-την πρόληψη παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, αλλεργιών και καρδιοπαθειών.
Ο θηλασμός προσφέρει οφέλη στις μαμάδες:
Επηρεάζει θετικά την υγεία τους μειώνοντας τον κίνδυνο:
-για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
-την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Το είδος του ξένου γάλακτος που θα πρέπει να πίνει ένα παιδί όταν σταματήσει να θηλάζει
Τα τελευταία χρόνια τα γάλατα φόρμουλας έχουν βελτιωθεί και περιέχουν διαφορετική σύνθεση και πιο κατάλληλη ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Εκτός από το νούμερο 1 που είναι από 0-6 μηνών και το νούμερο 2 που είναι από 6-12 μηνών, μετά τον πρώτο χρόνο ζωής δεν πρέπει να πίνουν τα κοινά φρέσκα ή εβαπορέ.
Υπάρχουν τα νούμερο 3 σε σκόνη η και υγρή μορφή που είναι τα πλέον κατάλληλα για παιδιά από 12 μηνών έως 3 χρονών. Και τούτο διότι τα παιδιά πάνω από 12 μηνών δεν θεωρούνται μικροί ενήλικες για να πίνουν το γάλα που πίνουν και οι μεγάλοι.
Με άλλα λόγια:
Εξασφαλίζοντας μια σωστή διατροφή και έναν σωστό τρόπο ζωής στη διάρκεια της τόσο σημαντικής περιόδου των “1000 ημερών”, μπορείς να προγραμματίσεις τα γονίδιά του μωρού σου ώστε να εκφραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μέλλον
-Επηρεάζεις τον μεταβολισμό του, και συμβάλλεις στη μείωση του κινδύνου να γίνει παχύσαρκο ή υπέρβαρο
-Επηρεάζεις την ανάπτυξη του εγκεφάλου του και τη μελλοντική διανοητική του υγεία
-Επηρεάζεις να χτιστεί ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
-Επηρεάζεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργιών και μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπαθείς και ο σακχαρώδης διαβήτης
Κάθε σύγχρονη μητέρα θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή και καθοδήγηση με τον γυναικολόγο και τον παιδίατρο από την πρώτη στιγμή που σκέφτεται να μείνει έγκυος, ώστε να πάρει τις κατευθυντήριες οδηγίες για μια σωστή διατροφή, δική της και του μωρού της, ώστε να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερο μια ποιοτική ζωή στον εαυτό της και στο μωρό της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ