Είναι βέβαιο πως τον πρώτο καιρό με ένα μωρό στο σπίτι, ο ύπνος μοιάζει… πολυτέλεια για τους νέους γονείς. Καθώς, όμως, τα χρόνια περνούν και το παιδί μεγαλώνει, ανάλογα αλλάζουν και οι συνήθειες ύπνου του (και ταυτόχρονα του γονέα), αλλά και οι ώρες ξεκούρασης που έχει ανάγκη! Σε αυτό το ερώτημα θέλησαν, λοιπόν, να δώσουν απάντηση οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο British Columbia, ώστε να εξακριβώσουν πόσες ακριβώς ώρες ύπνου έχουν ανάγκη τα παιδιά σε κάθε ηλικιακό φάσμα ανάπτυξής τους, καθώς και τον τρόπο που επιδρά το περιβάλλον στον ύπνο τους, αλλά και ο ύπνος στα ίδια τα παιδιά! Επιπλέον, υποστηρίζει την θεωρία πως η συγκεκριμένα ρουτίνα ύπνου βοηθά τα παιδιά να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα ποιοτικού ύπνου.
Για τις ανάγκες της μελέτης, η επιστημονική ομάδα εξέτασε συνολικά 44 παλαιότερες έρευνες πάνω στην θεματική, οι οποίες αφορούσαν 300.000 παιδιά σε 16 χώρες. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, προέκυψε η παρακάτω λίστα με τις απαραίτητες ώρες ύπνου ανά ηλικία:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
• από τεσσάρων έως 12 μηνών: 12 με 16 ώρες την ημέρα
• από ενός έως δύο ετών: 11 με 14 ώρες την ημέρα
• από τριών έως πέντε ετών: 10 με 13 ώρες την ημέρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
• από έξι έως 12 ετών: εννέα με 12 ώρες την ημέρα
• από 13 έως 18 ετών: οκτώ με 10 ώρες την ημέρα
“Οι καλές συνθήκες ύπνου δίνουν στα παιδιά καλύτερες πιθανότητες να απολαύσουν επαρκή, υγιή ύπνο σε καθημερινή βάση” εξηγεί η καθηγήτρια του University of British Columbia, Wendy Hall και συνεχίζει: “Η έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά και σε σταθερή βάση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στο σχολείο και χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, σε σχέση με τους συμμαθητές τους που κοιμούνται περισσότερο”.
Επιπλέον, η μελέτη κατέληξε πως ορισμένες πρακτικές πριν τον ύπνο είναι πολύ βοηθητικές για την ποιότητά του: “Ανακαλύψαμε κάποιες κινήσεις που προσφέρουν καλή ποιότητα ύπνου στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, όπως είναι η σταθερή ώρα ύπνου, το διάβασμα πριν τον ύπνο, η ησυχία στο υπνοδωμάτιο και η ευκαιρία που δίνεται στο παιδί να κοιμηθεί μόνο του” λέει η Wendy Hall. Ωστόσο, επισημαίνεται η χρήση φωτεινών οθονών στην επιδείνωση του παιδικού ύπνου στην σχολική ηλικία: “Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πως δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Επομένως, είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες, όπως τα video games ή οι ταινίες πριν την ώρα του βραδινού ύπνου” καταλήγει η Hall.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ