Αν είσαι μητέρα, σίγουρα θα έχεις περάσει από το στάδιο που πηγαίνεις με το μικρό σου στο πάρκο ή την παιδική χαρά και ενώ εκείνο φαίνεται να μην αντιμετωπίζει καμία απολύτως δυσκολία στο να γνωρίσει καινούρια παιδάκια και να μιλήσει ακόμη και στις… πέτρες (σχεδόν κυριολεκτικά), εσύ ίσως να δυσκολεύεσαι λιγάκι παραπάνω! Ξέρεις, από εκείνες τις άβολες στιγμές που οι υπόλοιπες μητέρες γνωρίζονται μεταξύ τους και εσύ δεν έχεις ιδέα ποιοι είναι όλοι αυτοί, αλλά αισθάνεσαι πως κάτι πρέπει να πεις, σε κάποιον να συστηθείς, ή εν πάση περιπτώσει με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσεις! Ναι, you know the feeling, αλλά για αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μιλήσει ήδη. Τι συμβαίνει τώρα, όταν γνωρίσεις τελικά εκείνη την άλλη μαμά, που επιτέλους νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις παρέα, που ταιριάζετε και φαίνεται να υπάρχει μια γενικότερη σύμπνοια, ενώ και τα παιδιά σας φαίνεται να έχουν ξετρελαθεί το ένα με το άλλο; Ποια θα είναι η συνέχεια από εδώ και πέρα; Τα play dates φυσικά!
Μόλις αναρωτήθηκες τι είναι τα play dates ή μου φάνηκε; Μα, έλα τώρα! Τα play dates είναι τα κοινά ραντεβού στο σπίτι για να παίξουν τα παιδιά σας! Και ενώ μπορεί αυτές οι συνευρέσεις να προορίζονται για εκείνα, ωστόσο και οι μαμάδες έχουν ψυχή και καλό είναι να μην… βγει! Εφόσον, λοιπόν, έχεις βρει το “ταίρι” σου και αισθάνεσαι πως την έτερη μαμά θα μπορούσατε να γίνετε “κολλητές” φίλες, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου μερικούς κανόνες, για να αισθάνεσαι άνετα, να μην αγχώνεσαι και να αναπτύξεις μια σχετική οικειότητα, χωρίς να φανείς πιεστική, αγχωτική ή αντιθέτως αδιάφορη. Ξέρεις, να μην κάνεις όλα εκείνα τα λάθη, μέσα από τα οποία διαφαίνεται πως υπερπροσπαθείς!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εάν, λοιπόν, αισθάνεσαι… ανέτοιμη να επισκεφτείς τους νέους φίλους σας στο σπίτι για παιχνίδι, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω στις βασικές οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις και κάνε το μεγάλο βήμα!
♦ Μην ανησυχείς για τις αρρώστιες
Δεν χρειάζεται να φτάνεις στα άκρα και να μπαίνει όλη η οικογένειά σου σε… καραντίνα επειδή το μικρό σου έχει μια μικρή καταρροή! Σκέψου πως αν περίμενες να ξεπεραστεί κάθε μικρό κρυωματάκι για να συναναστραφείτε κόσμο, τότε μάλλον δεν θα βλέπατε ποτέ κανέναν. Φυσικά, αν πρόκειται για κάποια μεταδοτική ίωση, παιδικά νοσήματα όπως η ανεμοβλογιά ή… ψείρες, τότε καλό είναι να ανανεώσεις το ραντεβού σας για κάποια άλλη στιγμή!
♦ Δεν χρειάζεται να… τρελαίνεσαι στο “συμμάζεμα”
Τα παιδιά είναι παιδιά και ενώ εννοείται πως θέλεις να τους δώσεις το καλό παράδειγμα για να μάθουν να μαζεύουν τα πράγματά τους μόνα τους, όταν είναι η ώρα του παιχνιδιού μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω! Ειδικά, όταν στο σπίτι είστε δύο μαμάδες και μπορείτε να πείτε μια κουβέντα, αντί να τρέχετε πίσω από τα μικρά σας, αποτρέποντας κάθε σκανδαλιά και περιμαζεύοντας όλα τα Lego που πέφτουν στο πάτωμα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Δεν υπάρχει λόγος να φέρεις φαγητό
Όσο ευγενικό κι αν είναι το γεγονός πως θέλεις να φτιάξεις snacks και λιχουδιές για τα παιδιά και τη νέα φίλη σου, αυτό συγκαταλέγεται στις υποχρεώσεις της οικοδέσποινας! Άσε, που μπορεί αυτό που σκέφτηκες να φέρεις ως κέρασμα να μην αρέσει καθόλου στο παιδί της άλλης μητέρας. Επομένως, αν το μικρό σου δεν ανήκει στην κατηγορία του “δύσκολου” παιδιού που τρώει μόνο συγκεκριμένα πράγματα, ή έχει κάποια αλλεργία, τότε άφησε το… μαγείρεμα στην άλλη μαμά που σε κάλεσε στο σπίτι της!
♦ Δεν χρειάζεται να απολογείσαι για το μικρό σου
Ό,τι και αν συμβεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη! Όσοι έχουν μικρά παιδιά γνωρίζουν πως οι διαθέσεις τους μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη και πιο πιθανό είναι να ακούσεις φωνές και πανικό, παρά “ευχαριστώ” και “παρακαλώ”! Επομένως, ατάκες του τύπου “δεν το έχει ξανακάνει αυτό” και οτιδήποτε αντίστοιχο είναι τουλάχιστον περιττές!
♦ Μην προσπαθείς να “τιθασεύσεις” το μικρό σου
Ίσως αισθανθείς την ανάγκη να φανείς ως υποδειγματική μητέρα, που το μικρό της είναι προσεκτικό και όλα είναι στην εντέλεια, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό! Φυσικά, δεν θα φτάσεις στο άλλο άκρο, χωρίς να σε νοιάζει αν το παιδί σου διαλύει το ξένο σπίτι, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αποδείξεις πόσο καλή μητέρα είσαι.
♦ Έχε ξεκάθαρο πρόγραμμα
Σε ένα ραντεβού για παιχνίδι θα πρέπει αν είναι δεδομένος ο χρόνος που θα παραμείνεις εκεί! Κάθε παιδί έχει το δικό του καθημερινό πρόγραμμα: τι ώρα θα φάει, τι ώρα θα κάνει μπάνιο και πότε θα κοιμηθεί. Αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να είναι κάτι που σέβεσαι για να μην φαίνεται πως “εκμεταλλεύεσαι” την ευγένεια και τη φιλοξενία της οικοδέσποινας.
♦ Ποτέ μην κρίνεις (ή κριτικάρεις) την άλλη μαμά
Ναι, μπορεί το σπίτι να μην ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, να ξέχασε να αγοράσει τον αγαπημένο χυμό του μικρού σου και να είναι πολύ κουρασμένη για να κυνηγάει τα μικρά μέσα στο σπίτι. Αλλά τα παιδιά σας περνούν πολύ καλά μαζί, έχουν γίνει οι καλύτεροι φίλοι και εσείς συμπαθείτε πολύ η μία την άλλη! Δεν υπάρχει λόγος να επεμβαίνεις στον τρόπο που χειρίζεται στο σπίτι και τα παιδιά της!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ