Site icon TLIFE

Σκύλος στο σπίτι: Τι πρέπει να προσέχεις ώστε να πετύχει η σχέση με το παιδί σου

Πόσο χαριτωμένη είναι η εικόνα ενός μικρού παιδιού που παίζει με το οικογενειακό σκυλάκι! Και πόσες παγίδες μπορεί να κρύβει τελικά… Γιατί μπορεί τα οφέλη της συγκατοίκησης με ένα κατοικίδιο ζώο να είναι πολλά και κυρίως πολύτιμα, αλλά στην ηλικία που το παιδί έχει ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα και έχει αρχίσει να αναπτύσσει ενδιαφέρον και απορίες για όσα βλέπει γύρω του, μπορεί τα πράγματα να δυσκολέψουν για το μικρό, μαλλιαρό φίλο σας!

Τα παιδιά έχουν την τάση να παίζουν άγαρμπα, αφού στην ηλικία από ενός έως τεσσάρων ετών ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και περιεργάζονται τα πάντα. Ταυτόχρονα, όμως, ούτε το μυϊκό σύστημά τους είναι τόσο ανεπτυγμένο ώστε να ορίζουν τη δύναμή τους και να έχουν πλήρη έλεγχο των κινήσεών τους, ούτε η αντίληψή τους είναι τόσο ολοκληρωμένη ώστε να καταλαβαίνουν στο έπακρο πως κάθε δράση τους θα έχει και μια αντίστοιχη αντίδραση! Όταν, λοιπόν, βλέπουν αυτή τη χνουδωτή… ουρίτσα να κουνιέται μπροστά τους ζωηρά, το ένστικτό τους τους λέει να τρέξουν να την πιάσουν, να τη ζουλήξουν, να παίξουν με όποιο τρόπο τους έρθει στο μυαλό! Χωρίς, δυστυχώς, να είναι σε θέση να σκεφτούν ότι αυτό ενοχλεί το σκυλάκι, το οποίο ίσως και να αντιδράσει! Γιατί όσο εξοικειωμένοι και αν είναι και οι δυο τους (το παιδί και το σκυλί) και όσο στενή αν είναι η μεταξύ τους σχέση, τα σκυλιά συχνά μπορεί να ενοχληθούν από την πίεση, το τσίμπημα και το ζούληγμα και να αντιδράσουν -όχι επιθετικά, αλλά με τρόπο που ξαφνιάζει!

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς πως όσο και αν αγαπιούνται, όσο καλά και αν περνούν μαζί και όσο δεμένοι και αν είναι, ατυχήματα μπορεί να συμβούν και αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να αποφύγεις! Ξέρεις και εσύ πως όταν ενοχλήσεις με κάποιο τρόπο το σκυλάκι σας, υπάρχει πιθανότητα να κάνει μια απότομη κίνηση και να σε τρομάξει! Σκέψου πόσο μπορεί να επηρεάσει κάτι τέτοιο το μικρό σου παιδί, που δεν έχει ιδέα τι ήταν αυτό που έκανε και έφερε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και που νόμιζε ότι απλά έπαιζε!

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, θα πρέπει να έχεις την προσοχή σου στραμμένη πάνω τους κάθε φορά που έρχονται σε επαφή τον πρώτο καιρό, ώστε να αποτρέψεις έναν… εμφύλιο στο σπίτι, αλλά και να διδάξεις στο παιδί σου τα “πρέπει και τα μη” όσον αφορά τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο σκυλάκι σας!

Να τι μπορείς να κάνεις για να είσαι ήσυχη πως δεν θα υπάρξει… ρήξη στη σχέση τους και όλα θα είναι ειρηνικά στο σπίτι!

Δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο για το σκυλί
Θα πρέπει να υπάρχουν… δικλείδες ασφαλείας στο σπίτι, ώστε να μπορεί να υπάρξει ένα “time- out” στο παιχνίδι, όταν ένας από τους δύο ενοχλείται! Το σκυλί πρέπει να έχει ένα δικό του χώρο, όπως το κρεβάτι ή το σπιτάκι του, όπου θα μπορεί να αποσυρθεί όταν πιέζεται και δεν θέλει άλλο παιχνίδι, ή όταν του λέτε να πάει εκεί για να ηρεμήσει και να μην ενοχλεί το παιδί. Την ίδια στιγμή, το παιδί πρέπει να μάθει πως όταν ο σκύλος είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, δεν πρέπει να τον πειράζει κανείς. Έτσι θα είσαι ήσυχη πως όταν ξεσπάσει “κρίση” θα μπορείς να τους χωρίσεις για να ηρεμήσουν.

Δώσε ευθύνες στο παιδί
Κάτι που θα κάνει τη σχέση μεταξύ του παιδιού και του σκυλιού ακόμη πιο δυνατή είναι η ενασχόληση του μικρού με τις ανάγκες του κατοικίδιου. Αν το ταΐζετε παρέα ή το μικρό σας του δίνει λιχουδιές και αν πηγαίνετε βόλτα μαζί, τότε το σκυλάκι θα συνδυάσει τη χαρά του με την παρουσία του παιδιού και θα το εμπιστευτεί ακόμη πιο πολύ!

Να είσαι πάντα παρούσα όταν έρχονται σε επαφή

Δεν μπορείς να έχεις τυφλή εμπιστοσύνη σε ένα παιδί δύο ετών και σε ένα σκυλί με ακριβώς την ίδια νοητική ανάπτυξη, κάτι τέτοιο είναι παράλογο! Κανένας από τους δύο δεν έχει τον αυτοέλεγχο και την αντίληψη να διαχειριστεί πολύπλοκες καταστάσεις! Για αυτό το λόγο θα πρέπει να έχεις εσύ τον έλεγχο της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης!

Τσέκαρε αν το σκυλί είναι στρεσαρισμένο ή φοβισμένο

Δεν χρειάζεται η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και το σκυλί να αρχίσει να γαβγίζει ή να γκρινιάζει επειδή δεν θέλει άλλο παιχνίδι! Αν προσέξεις τη γλώσσα του σώματός του θα διακρίνεις τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να αποτρέψεις μια μάχη! Αν βλέπεις ότι το σκυλί σας αποστρέφει το βλέμμα του, αν μαζεύεται σαν φοβισμένο, αν γλείφει συνεχώς τα χείλη του ή χασμουριέται επανειλημμένα, σημαίνει πως είναι στρεσαρισμένο ή κουρασμένο και καλό θα είναι να το αφήσετε να ησυχάσει!

Πριν φέρεις ένα σκυλί στο σπίτι σκέψου τις ανάγκες σας
Όταν πρόκειται ένα νέο μέλος να έρθει στο σπίτι που ζει ένα παιδί, πρέπει να είναι και το κατάλληλο μέλος! Καλό είναι, λοιπόν, να έχεις κάνει μία έρευνα σχετικά με τις ράτσες, τις ανάγκες για φροντίδα, τα μεγέθη και τα γενικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου πριν αποφασίσεις να το υιοθετήσεις, ώστε να είσαι βέβαιη ότι ταιριάζει και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας!

Πρόσεχε όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με ξένους σκύλους

Αν πετύχετε στο δρόμο άλλα σκυλάκια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσεις ελεύθερο το παιδί να χαϊδέψει και να παίξει με το ξένο ζώο, όσο εξοικειωμένο και αν είναι με το δικό σας κατοικίδιο! Δεν είναι όλα τα σκυλάκια έτοιμα να έρθουν σε επαφή με ένα παιδί, μπορεί να τρομάξουν, να ενοχληθούν και να αντιδράσουν άσχημα. Πρέπει πάντα να ρωτάς τον ιδιοκτήτη πριν αφήσεις το παιδί να κάνει κάποια κίνηση προς το σκυλάκι!

© 2025 tlife.gr