Λες στο μικρό σου να έρθει στην κουζίνα για να φτιάξετε μαζί τα αγαπημένα του μπισκότα. Ξεκινάτε τη διαδικασία, ανακατεύετε τα υλικά για το γλυκό και τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο μπόμπιρας έχει “βουτήξει” στο αλεύρι, έχει γεμίσει με ζυμάρι ακόμη και στα μαλλιά του και εσύ δεν μπορείς να αντισταθείς στο να τραβήξεις μια φωτογραφία του αξιολάτρευτου παιδιού σου που τα έχει κάνει… μαντάρα. Και έπειτα έρχεται το δίλημμα: να ανεβάσεις τη φωτογραφία στα social media ή όχι; Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο ερώτημα προκύπτει αρκετά συχνά για πολλούς γονείς και στις περισσότερες περιπτώσεις ενδίδουν και δημοσιοποιούν τις χαριτωμένες λήψεις των παιδιών τους στους λογαριασμούς που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η κίνηση καλό είναι να… διπλοτσεκάρεται πριν γίνει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλώς ή κακώς, το internet είναι ένα αχανές πεδίο πληροφοριών και συνδέσεων και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξεις και να ακολουθήσεις την πορεία μιας πληροφορίας που μοιράζεσαι εσύ με τον υπόλοιπο κόσμο. Ασφαλώς υπάρχουν ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, που “θωρακίζουν” μέχρι ένα βαθμό τα προφίλ που έχεις δημιουργήσει στα social media. Ωστόσο, όσο και αν το θέλουμε, ακόμη υπάρχουν κενά και η πληροφορία δεν είναι ποτέ απολύτως ασφαλής και περιχαρακωμένη. Το αποτέλεσμα; Ποτέ δεν είσαι σίγουρη πού μπορεί να καταλήξει οτιδήποτε αναρτάς στους λογαριασμούς σου και αυτό αν το καλοσκεφτείς είναι αρκετά τρομακτική διαπίστωση, ειδικά όταν διακυβεύεται η ασφάλεια των παιδιών.
Ακόμη, λοιπόν, και αν δεν μπορείς να αντισταθείς και “ανεβάζεις” τελικά φωτογραφίες του μικρού σου στο internet και τα “social”, μπορείς να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση σε εκείνες τις λήψεις και τις πληροφορίες που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι, αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!
Παρακάτω μπορείς να δεις μια λίστα με όσα δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι στα social media, όταν πρόκειται για παιδιά!
Μην “ποστάρεις” φωτογραφίες παιδιών που δεν είναι δικά σου
Πολλές φορές μπορεί να βρεθείτε σε ένα παιδικό πάρτι, σε μια σχολική γιορτή ή στο πάρκο με φίλους. Όσες φωτογραφίες και αν “τραβήξεις” από αυτές τις χαρούμενες στιγμές, θα πρέπει να σεβαστείς το γεγονός πως δεν έχουν όλοι οι γονείς τις ίδιες πεποιθήσεις και πολλοί μπορεί να μην θέλουν το… πρόσωπο του παιδιού τους να κυκλοφορεί στο internet.
Να μην φαίνεται το σχολείο στο οποίο πηγαίνουν
Όλοι θέλουμε να σκεφτόμαστε πως το σχολείο είναι ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά, αλλά η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη. Αν θέλεις, λοιπόν, να προστατεύσεις ως ένα βαθμό το μικρό σου, ακόμη και όταν μοιράζεσαι μια σχολική φωτογραφία, φρόντισε να μην φαίνεται στη λήψη για ποιο σχολείο πρόκειται.
Μην μοιράζεσαι φωτογραφίες από την ώρα του μπάνιου
Όσο και αν εσύ το βλέπεις ως την πιο χαριτωμένη φατσούλα που… πλατσουρίζει στο μπανιερό, ποτέ δεν ξέρεις ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του υπολογιστή. Οι γυμνές φωτογραφίες των παιδιών είναι ένα από τα πλέον ακατάλληλα πράγματα που μπορείς να αναρτήσεις στα δημόσια προφίλ σου.
Μην δημοσιοποιείς το πλήρες όνομα του μικρού σου
Και πάλι, η δημοσιοποίηση των στοιχείων του παιδιού κάνει ακόμη πιο επίφοβη την κατάσταση. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους και επειδή ποτέ δεν μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρη για τον άνθρωπο που βλέπει τις φωτογραφίες σου, προσπάθησε να μην φαίνεται στις φωτογραφίες το όνομα του παιδιού σου.
Μην “ανεβάζεις” οτιδήποτε δεν θα ενέκρινε το παιδί
Ακόμη και αν είναι μικρό ακόμη και δεν μπορεί να σου πει τι θέλει, θα πρέπει να βάλει τον εαυτό σου στη θέση του και να σκεφτείς τι θα ήθελε να κάνεις. Αν μια φωτογραφία δεν είναι κολακευτική ή αντίθετα είναι σχεδόν… ντροπιαστική και ακατάλληλη, τότε καλύτερα να την κρατήσεις για το οικογενειακό άλμπουμ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ