Μία ανάσα πριν την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όλοι οι γονείς προμηθεύονται τις σχολικές τσάντες για τα παιδιά τους. Πόσο σίγουρη είσαι, όμως, πως η σάκα που επέλεξες είναι η ιδανική για το παιδί σου; Πώς θα βεβαιωθείς πως δεν θα προκληθούν προβλήματα στο μικρό σου από μια ακατάλληλη τσάντα ή από τον λανθασμένο τρόπο που φορτώνει τα βιβλία του; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου λύνει όλες τις απορίες και σε συμβουλεύει για την αγορά της σωστής σχολικής τσάντας:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι τσάντες που κουβαλούν μικροί και μεγάλοι μαθητές στις πλάτες τους για να μεταφέρουν τα βιβλία τους μπορεί να είναι απαραίτητες, όμως μπορούν να προκαλέσουν μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα αν δεν επιλεχθούν σωστά ή αν δεν φορτώνονται και δεν μεταφέρονται με τον κατάλληλο τρόπο για την ηλικία και το βάρος του εκάστοτε παιδιού.
Οι τσάντες επιδρούν αρνητικά στο μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών και ενώ είναι φτιαγμένες για να παρέχουν άνεση, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όπως πόνους και στρέβλωση του σκελετού. Επειδή ο σκελετός των παιδιών βρίσκεται σε ανάπτυξη, είναι πολύ ευάλωτος στο βάρος και στην ακατάλληλη φόρτωση της τσάντας.
Τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί από κακή χρήση της σχολικής τσάντας είναι:
♦ Πόνος στην μέση: Αφού σχεδόν όλο το βάρος πέφτει σε αυτό το σημείο, τόσο η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, όσο και οι μύες της μέσης μπορεί να υποστούν κάποια κάκωση και το παιδί να πονάει.
♦ Πόνος στον ένα ή και τους δυο ώμους, αλλά και ασυμμετρία των ώμων: Η κακή στάση και φόρτωση δημιουργεί πίεση στον ένα ή και τους δύο ώμους και λόγω του μυϊκού σπασμού ή του υπερβολικού βάρους από την μια πλευρά του σώματος, ο ένας ωμός φαίνεται να είναι πιο χαμηλός από τον άλλο.
♦ Πόνος στον θώρακα: Το κομμάτι της σπονδυλικής στήλης που βρίσκεται στο ύψος του θώρακα υφίσταται πίεση από το βάρος και την στάση και προκαλείται πόνος.
♦ Σκολίωση: Όπως λανθασμένα πίστευαν παλιά, η σχολική τσάντα δεν προκαλεί σκολίωση, όμως μπορεί να δημιουργήσει την λεγόμενη λειτουργική σκολίωση λόγω της κακής στάσης.
♦ Ασύμμετρη ανάπτυξη του σώματος: Αν το παιδί μεταφέρει την τσάντα για μεγάλο χρονικό διάστημα μονίμως από την μια πλευρά του σώματος, τότε αναπτύσσεται περισσότερο η μια πλευρά του και έτσι φαίνεται ότι το σώμα του είναι ασύμμετρο.
Πώς αγοράζουμε την σχολική τσάντα:
Είναι μια δύσκολη επιλογή, διότι έχουμε να παλέψουμε με την μόδα και την επιθυμία του παιδιού. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:
♦ Προέχει η ασφάλεια και η άνεση.
♦ Η καλύτερη επιλογή είναι η τσάντα με ρόδες. Η δυσκολία είναι ότι θα χρειάζεται βοήθεια στις σκάλες.
♦ Είναι προτιμότερο να έχει δύο ιμάντες πλάτης και μάλιστα να είναι φαρδιοί.
♦ Η πλάτη της τσάντας να είναι ενισχυμένη, ώστε τα βιβλία και οι κασετίνες να μην πληγώνουν την πλάτη του παιδιού.
♦ Αν έχει ζώνη που δένει μπροστά στην κοιλιά τότε είναι ιδανική, διότι έτσι “κρατάει” αρκετό βάρος μπροστά, ώστε να μην πέφτει όλο στην πλάτη και την μέση.
Πώς φορτώνουμε την σχολική τσάντα και πώς να την μεταφέρει το παιδί:
♦ Το ιδανικό θα ήταν να μην μεταφέρει καθόλου την τσάντα.
♦ Βάζουμε τα πιο βαριά αντικείμενα στο κέντρο και προς τα κάτω.
♦ Μοιράζουμε τα πράγματα έτσι ώστε το βάρος να κατανέμεται σε όλη την τσάντα.
♦ Είναι πολύ σημαντικό το βάρος της σχολικής τσάντας να μην υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παιδιά παραπονούνται για πόνους στην πλάτη. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως η ανύπαρκτη άσκηση, η κακή στάση στο θρανίο και στο κάθισμα όταν διαβάζουν ή αναπαύονται, αλλά και η κακή σχολική σάκα ή ο ανορθόδοξος τρόπος μεταφοράς της. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην σωστή αγορά της, την κατάλληλη φόρτωση και την άνετη μεταφορά της, ώστε -στον βαθμό που εξαρτάται από αυτή- το παιδί να μην παρουσιάσει μυοσκελετικά προβλήματα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ