Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της αγοράς της σχολικής τσάντας. Η επιλογή της είναι μία σοβαρή υπόθεση. Ένας μικρός “πονοκέφαλος” πιάνει τους γονείς καθώς τα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας επιθυμούν και παρασύρονται από τη μόδα και τους φίλους τους. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν ότι μια κακή επιλογή τσάντας μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ένα ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γι’ αυτό, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί πώς πρέπει να διαλέξετε τη σχολική τσάντα!
Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος;
Το μέγεθος της καλής σχολικής τσάντας είναι διαφορετικό για την κάθε ηλικία, το ύψος του παιδιού, το βάρος του, τη χρήση για την οποία προορίζεται. Δηλαδή θα είναι μόνο για τα βιβλία ή θα έχει και προγράμματα για δραστηριότητες; Θα περπατάει πολύ για να φτάσει στο σχολείο; Θα έχει ανηφόρες, κατηφόρες ή χωματόδρομο; Η τσάντα, λοιπόν, πρέπει:
α. Να ταιριάζει απόλυτα στο σώμα του παιδιού
β. Να είναι άνετη και μαλακή.
Ποια είναι η ιδανική τσάντα;
Υπάρχουν 4 είδη σχολικής τσάντας.
1. Τσάντα πλάτης με δύο ιμάντες: Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος σε όλο το σώμα του παιδιού. Θα πρέπει να έχει μαλακά λουριά και να διαθέτει προστατευτική επένδυση στο κομμάτι που ακουμπάει στην πλάτη για να μην τραυματίζεται από τα βιβλία ή τις κασετίνες. Συνιστάται να δένει με ιμάντα και στη μέση. Τα μειονεκτήματά της είναι ότι δεν διαθέτει πολλά χωρίσματα και τα βιβλία μπορεί να μετακινούνται κατά το περπάτημα.
2. Τσάντα με ροδάκια: Φαίνεται να έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα διότι επιβαρύνει λιγότερο το σώμα του παιδιού. Το μειονέκτημά της είναι ότι κουράζεται το χέρι αν πρόκειται να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, σκάλες και χωματόδρομο. Σε αυτή την περίπτωση αν η τσάντα είναι βαριά, μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα στον καρπό ή και ρήξη του υπερακανθίου τένοντα στην αντίστοιχη ωμοπλάτη.
3. Τσάντα με χειρολαβή: Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι είναι πιο κομψή. Το μειονέκτημά της είναι ότι το βάρος πέφτει μόνο στο ένα χέρι και μπορεί να προκληθεί ρήξη των τενόντων και προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Συνιστάται μόνο για πολύ λίγο χρόνο μεταφοράς και λίγο βάρος.
4. Τσάντα ώμου με έναν ιμάντα: Το πλεονέκτημά της είναι ότι συνήθως έχει πολλά χωρίσματα και τα βιβλία τακτοποιούνται καλύτερα. Το μειονέκτημά της είναι η άνιση κατανομή του βάρους στο σώμα του παιδιού.
Πόσο βάρος πρέπει να έχει η τσάντα;
Η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ζυγίζει πάνω από 10 έως 20% του βάρους του παιδιού. Το ιδανικό θα ήταν 10%. Δηλαδή αν ένα παιδί 5-6 χρονών ζυγίζει κατά μέσο όρο 20-25 κιλά η τσάντα του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2,5 κιλά.
Tips για σωστό… φόρτωμα!
1. Τοποθετήστε τα βαρύτερα πράγματα στο κέντρο της τσάντας.
2. Εκπαιδεύστε το παιδί σας στην τεχνική ανασήκωσης της τσάντας: γόνατα λυγισμένα και ανασήκωμα της τσάντας από τους ιμάντες ή τα στηρίγματά του.
3. Σφίξτε τους ιμάντες σε απόλυτη προσαρμογή με το σώμα του ώστε να μην είναι ούτε σφικτοί αλλά ούτε και χαλαροί.
4. Το κάτω μέρος της τσάντας να σταματά πάνω από τη γραμμή των γοφών, έπειτα από τη σωστή προσαρμογή των ιμάντων.
5. Η χρήση της ζώνης στη μέση αποτρέπει το αναπήδημα της τσάντας κατά το περπάτημα.
6. Ζητήστε να υπάρχουν στην τάξη ράφια όπου τα παιδιά να μπορούν να αφήσουν στο σχολείο χάρακες, μπογιές, μαρκαδόρους, κασετίνες, κάποια τετράδια και βιβλία που δεν χρειάζονται στο σπίτι.
7. Ας ξεκινάει από σπίτι λίγο πιο νωρίς ώστε αν χρειαστεί να έχει το χρόνο να κάνει στη διαδρομή κάποιες ολιγόλεπτες στάσεις.
8. Αν έχει τσάντα ώμου με έναν ιμάντα είναι καλύτερα να αλλάζει συχνά πλευρό.
9. Μην το αφήνετε να έχει άλλα βάρη στα χέρια.
10. Μην αδιαφορήσετε αν το παιδί παραπονιέται για ενοχλήσεις ή πόνους στη μέση, στον αυχένα, το χέρι κ.λπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ