Έγινες μαμά. Ένας καινούργιος ρόλος “ανοίγεται” μπροστά σου και, όπως καθετί νέο, σου δημιουργεί άγχος. Άγχος να τα κάνεις όλα σωστά, γιατί πλέον μοναδικός σου στόχος είναι να δεις το παιδί σου ευτυχισμένο. Να χαμογελάει δυνατά, με την καρδιά του. Να ζει ξεχωριστές στιγμές και να του προσφέρεις αγάπη. Όμως, όπως κάθε άνθρωπος έτσι και εσύ, κάνεις μερικά μικρά λαθάκια. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να ρίξουμε μία ματιά στα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι μαμάδες, έτσι ώστε να μην τα επαναλάβεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Κάνεις παρατήρηση στα μικρά σου, σε στιγμές που ίσως δεν πρέπει. Δεν θέλω να ξεχνάς ότι πρόκειται για μικρά παιδάκια. Έτσι, μερικοί τρόποι συμπεριφοράς, που στα μάτια σου φαίνονται λίγο περίεργοι, είναι άκρως φυσιολογικοί για το παιδί σου – ιδιαίτερα για το μωρό σου. Ποιες είναι αυτές; Να βγάζει μερικούς αστείους ήχους, να μιμείται τις κινήσεις από το λούτρινο αρκουδάκι του, να κάνει παράξενες γκριμάτσες την ώρα του φαγητού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Υψώνεις την φωνή σου λίγο παραπάνω. Μήπως τα ντεσιμπέλ “ανεβαίνουν” χωρίς να το καταλαβαίνεις; Δεν φταις εσύ. Λίγο η κούραση (που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο), λίγο οι αταξίες των μικρών σου στην εντελώς λάθος ώρα και στιγμή, λίγο η ζέστη που δεν σε κάνει να χαμογελάς εύκολα μπορούν να σε οδηγήσουν στο να μιλήσεις στα παιδιά σου πιο δυνατά. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η ένταση γεννά εκνευρισμό, καθώς και ότι, αν θες να μάθεις στα παιδιά σου πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν κάτι τους εκνευρίζει, η δική σου στάση είναι το καλύτερο παράδειγμα.
3. Μήπως είσαι υπερπροστατευτική; “Και πώς θα το καταλάβω;” με ρωτάς. Αν και η γραμμή είναι πράγματι ιδιαίτερη λεπτή, θα σου δώσω ένα παράδειγμα που θα διαλευκάνει κάθε σου αμφιβολία: θα σου άρεσε να τρέχεις πίσω από το παιδί σου ακόμα και σε ένα παιδικό πάρτυ που γίνεται στον κήπο ενός φίλου του; Να είσαι συνέχεια από πίσω του, μήπως και τραυματιστεί ή απλά λερωθεί το μπλουζάκι του από την τούρτα; Μάλλον όχι…
4. Εστιάζεις σε όχι και τόσο σημαντικά θέματα. Ναι μεν θέλεις το παιδάκι σου να απορροφά όλες τις θρεπτικές ουσίες που του παρέχουν οι διαφορετικές τροφές, αλλά, μήπως ασχολείσαι πολύ περισσότερο με το τι θα φάει το μεσημεράκι και λιγότερο με πιο σημαντικά θέματα, όπως παραδείγματος χάρη να του μάθεις να φροντίζει το κατοικίδιο σας και να το αγαπά;
5. Μην τα συγκρίνεις μάτια μου… Δύο ή τρία παιδάκια μεγαλώνουν μπροστά σου και έχουν εντελώς διαφορετική ανάπτυξη και συμπεριφορά. Το λογικό είναι ακόμα και υποσυνείδητα να ξεκινήσεις τις συγκρίσεις. Pause. Πριν η σκέψη σου κινητοποιηθεί, θυμήσου ότι κάθε παιδί είναι εντελώς διαφορετικό και αυτό ακριβώς είναι που το καθιστά μοναδικό και αγαπησιάρικο. Για αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα αφήσεις να “αναπνεύσουν” όπως θέλουν εκείνα και να χαράξει το καθένα τον δικό του δρόμο.
6. Δεν αφήνεις χρόνο για τον εαυτό σου. Είσαι μαμά, εργαζομένη, σύζυγος, γυναίκα. Και όχι μόνο. Μήπως, όμως, πρέπει για λίγο να κάνεις ένα διάλειμμα από όλους αυτούς τους ρόλους και να βρεις χρόνο για εσένα; Για τον εαυτό σου; Να διαβάσεις το βιβλίο που τόσο καιρό αφήνεις μισοτελειωμένο στο κομοδίνο, να δεις την σειρά που σου αρέσει, να χαλαρώσεις. Το δικαιούσαι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ