Τεχνολογία: Πέντε βήματα για να μειώσεις το χρόνο που περνά το παιδί στον υπολογιστή

Έχεις συνηθίσει να βλέπεις το παιδί σου αγκαλιά με το laptop ή να σου ζητάει συνεχώς το κινητό σου για να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι; Σου ζήτησε να του αγοράσεις καινούριο smartphone ή να ανοίξει λογαριασμό σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Σου φαίνεται πως όλο και περισσότερος χρόνος αφιερώνεται στα online παιχνίδια και την “εικονική” επικοινωνία, παρά στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα και εξωτερικές δραστηριότητες; Τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να αναλάβεις δράση και να θέσεις στο παιδί κάποιο όριο όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστή, του tablet και του κινητού!

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και συνεχώς ανακαλύπτονται καινούρια πράγματα! Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε αυτή την τεχνολογική άνθιση που σημειώνεται την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, πέρα από την αξιοσημείωτη εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα, έχουν την τάση να ασχολούνται περισσότερο από όσο χρειάζεται με το internet και το gaming! Αν σε αυτό προσθέσεις και τη χρήση που είναι απαραίτητη για το σχολείο και τη μελέτη, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι το χρονικό πλαίσιο που καταναλώνεται μπροστά σε μια ηλεκτρονική οθόνη έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις!

Ωστόσο, όσο αξιοθαύμαστο ή εποικοδομητικό και αν μοιάζει το γεγονός πως τα σύγχρονα παιδιά έχουν μάθει από μικρή ηλικία να χειρίζονται πολύπλοκα πληροφοριακά προγράμματα και να “παίζουν στα δάχτυλά τους” οτιδήποτε έχει σχέση με την ηλεκτρονική εποχή, είναι απαραίτητο να υπάρχει όριο! Τα παιδιά είναι καλό να έχουν κοινωνική ζωή και ενδιαφέροντα έξω από τον… υπολογιστή!

Εφόσον, λοιπόν, θέλεις να αλλάξεις την καθημερινότητα του παιδιού σου και να το καθοδηγήσεις ώστε να ελαττώσει το χρόνο που δαπανά στα ηλεκτρονικά μέσα, υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις!

Δες παρακάτω πέντε βήματα που μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στο σπίτι!

Δώσε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους. Όταν οι ίδιοι οι γονείς ασχολούνται με τα κινητά και τους υπολογιστές τους περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με την οικογένεια, τις ανάγκες των παιδιών και του νοικοκυριού, είναι βέβαιο πως και τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ίδια βήματα. Άλλωστε, η εξοικείωση έρχεται μέσα από το σπίτι!

Θέσε χρονικό deadline

Αν αφήσεις ένα παιδί ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει στον ελεύθερο χρόνο του είναι πολύ πιθανό να καταναλώσει πολύτιμο χρόνο ασχολούμενο με τα νέα μέσα, παρά με εξωσχολικές δραστηριότητες ή τα μαθήματά του! Χρειάζεται ένα όριο που θα του τεθεί “από πάνω” και το οποίο θα πρέπει να τηρήσει!

Μην αφήνεις ανεξέλεγκτα περιθώρια
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα παιδί που δεν έχει συμπληρώσει καν τα 18 χρόνια του να έχει στην κατοχή του smartphones, laptops και tablets που κοστίζουν μια περιουσία! Δώσε του τα βασικά προνόμια που θα του αφήσουν το περιθώριο να πάρει ένα τηλέφωνο και να στείλει ένα μήνυμα ή mail! Οτιδήποτε παραπάνω θα οδηγήσει σε… υπερφόρτωση του συστήματος!

“Απαγόρευσε” τα κινητά στο τραπέζι
Σίγουρα θα υπάρχουν μέσα στην ημέρα περιστάσεις που απαιτούν την οικογένεια σε… απαρτία, όπως είναι το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο! Αυτός ο κοινός χρόνος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους ως “ιερός”. Μην φέρνετε τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet στο τραπέζι, ώστε να απολαύσετε ανενόχλητοι την παρέα ο ένας του άλλου!

Απομάκρυνε τα gadgets από το κρεβάτι
Μην αφήνεις το παιδί να πηγαίνει για ύπνο, έχοντας “αγκαλιά” το κινητό ή τον υπολογιστή. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο του στέλνοντας μηνύματα με τους φίλους του ή σερφάροντας στο internet! Θέσε και σε αυτή την περίπτωση το όριο, ώστε να αποφύγεις την άσκοπη χρήση στο κρεβάτι!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164