Site icon TLIFE

Τι ρόλο παίζει η ηλικία του πατέρα στην υγεία του μωρού; Έρευνα ρίχνει φως…

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ηλικία του πατέρα στην υγεία του παιδιού που πρόκειται να αποκτήσει; Μεγάλη, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που διενεργήθηκε από το έγκριτο Πανεπιστήμιο του Stanford. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης προειδοποιούν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπαμπάδες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά με προβλήματα υγείας. Μάλιστα, για τις ανάγκες της εργασίας, η επιστημονική ομάδα μελέτησε τα δεδομένα από συνολικά 40.529.905 γεννήσεις στις Η.Π.Α. μεταξύ του 2007 και του 2016.

Σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από μπαμπάδες ανάμεσα στα 25 και 34 έτη, εκείνα που ο πατέρας τους ήταν άνω των 45 ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα, είτε με χαμηλό βάρος γέννησης, είτε με ανάγκη παραμονής στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών ή εκδηλώνοντας επιληπτικές κρίσεις. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση BMJ (British Medical Journal), αυτά τα βρέφη είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στν κλίμακα Apgar, που αξιολογεί την γενική υγεία του νεογέννητου. Επιπλέον, και οι μητέρες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όταν ο σύντροφός τους είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, μιας και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη κύησης στην εγκυμοσύνη τους.

Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής της Ανδρικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Χειρουργικής στην ιατρική σχολή του Stanford, Dr. Michael L. Eisenberg: “Δεδομένου ότι το μισό DNA του παιδιού προέρχεται από τον πατέρα, περιμέναμε να βρούμε κάποια σύνδεση (της υγείας του) με την πατρική ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, εκπλαγήκαμε με τον αριθμό των νεογνών που εμφάνιζαν παρόμοιες συνθήκες. Επιπλέον, η σύνδεση του μητρικού διαβήτη ήταν κάτι που μας εξέπληξε”.

© 2025 tlife.gr