Μπορεί ο καιρός να έχει τα πάνω και τα κάτω του, όμως, το καλοκαίρι έφθασε. Είναι εδώ. Τα παιδιά είναι πλέον στο σπίτι και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τις δικές τους θερινές αναμνήσεις. Είτε έχεις ήδη αποφασίσει πού θα πάτε διακοπές ή απλά ετοιμάζεσαι για μονοήμερες εξορμήσεις, αυτό που χρειάζεσαι είναι το βαλιτσάκι σου, το οποίο θα πρέπει πάντα να περιέχει τα απαραίτητα φάρμακα και σκευάσματα. Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου έχει συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να έχεις μέσα στο συγκεκριμένο μίνι φαρμακείο. Ο λόγος στον ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το καλοκαίρι “μύρισε” για τα καλά και σιγά – σιγά όλοι λίγο πολύ θα πάνε διακοπές. Έστω και εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, έστω και με τις απαιτούμενες προφυλάξεις, λίγες μέρες διακοπών είναι απαραίτητες για ξεκούραση. Στις βαλίτσες θα υπάρχουν, φυσικά, αντηλιακά, μαγιό, καπέλα, και γυαλιά ηλίου. Συχνά, όμως, οι γονείς ρωτάνε τι θα πρέπει να πάρουν μαζί τους απο φάρμακα, ώστε αν προκύψει κάτι έκτακτο να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν μέχρι να βρούνε ένα γιατρό.
Τι πρέπει, λοιπόν, να περιέχει το βαλιτσάκι των διακοπών;
Στα γενικά πράγματα που θα πρέπει να είναι μέσα στο φαρμακείο είναι:
– Το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Θα καταλάβετε την αξία του σε καθε έκτακτο περιστατικό. Σε οποίο γιατρό ή νοσοκομείο και να πάτε, θα βοηθήσει πάρα πολύ, διότι εκεί μέσα αναγράφονται όλα τα εμβόλια που έχει κάνει το παιδί, ώστε και σε περίπτωση χτυπήματος να μην χρειασθεί να γίνει εμβόλιο ή όρος για τέτανο, αλλά και πιθανές αλλεργίες ή χρόνια νοσήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Τα τηλέφωνα του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί και γνωρίζει το ιστορικό του, αλλά και πιθανά τηλέφωνα άλλων ειδικών γιατρών, όπως του αλλεργιολόγου, του νευρολόγου κλπ.
– Θερμόμετρο μασχάλης, για να ελέγχετε τον πυρετό.
– Πριν αναχωρήσετε, να έχετε συγκεντρώσει πληροφορίες και τηλέφωνα για ιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή των διακοπών σας, τα οποία θα χρειασθούν σε έκτακτες κρίσιμες περιπτώσεις.
– Στην περίπτωση που το παιδί σας έχει κάποιο γνωστό χρόνιο νόσημα, όπως άσθμα, αλλεργία, ενδοκρινολογικής φύσεως και άλλα να έχετε καταγεγραμμένες τις απαραίτητες ποσότητες των φαρμάκων που χρειάζονται.
– Φάρμακα για τον πυρετό (δύο διαφορετικά) και να γνωρίζετε την δοσολογία τους, σύμφωνα με το βάρος του παιδιού.
– Αντισταμινική αλοιφή και κορτιζονούχα σε μορφή αλοιφής, για τα τσιμπήματα απο σκνίπες, κακή ουσία, τσούχτρες κλπ.
– Κολλύριο για καθαρισμό των ματιών και κολλύριο αντιβιοτικό σε περίπτωση μόλυνσης.
– Οξυζενέ και κάποιο αντισηπτικό διάλυμα για πληγές και ενδεχόμενα γδαρσίματα.
– Ελαστικός επίδεσμος για την περίπτωση στραμπουλήγματος.
– Σκευάσματα ενυδάτωσης και προβιοτικά, για τις περιπτώσεις διαρροών και κίνδυνο αφυδάτωσης.
– Στικ αμμωνίας που θα φανούν πολυ χρήσιμα, σε περίπτωση τσιμπήματος απο τσούχτρα. –
– Βαμβάκι, το οποίο είναι πάντα χρήσιμο και πρέπει να υπάρχει, ακόμα και για την πιο απλή περίπτωση
– Αποστειρωμένες γάζες, σε περίπτωση τραυματισμού
– Παγοκύστη, ξανά για τους τραυματισμούς.
Τέλος, μη ξεχνάτε ότι το φαρμακείο με όλο το περιεχόμενο θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα παιδιά, για να μην υπάρξουν ατυχήματα.
Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ