Μπορεί οι ιώσεις και η εποχική γρίπη να είναι στα… φόρτε τους αυτό τον καιρό, ωστόσο συνήθως ο γονιός μπορεί να εντοπίσει τα βασικά συμπτώματά τους στο μικρό του, ώστε να απευθυνθεί στον παιδίατρο. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση ενός βήχα, που μπορεί να γίνεται ιδιαιτέρως έντονος και να ταλαιπωρεί το παιδί; Ποια είναι τα είδη του βήχα, τι μπορεί να σημαίνει το καθένα και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν τον επίμονο βήχα των παιδιών; Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί και συμβουλεύει:
Ο βήχας είναι μια κατάσταση που βασανίζει παιδιά και γονείς. Διότι είναι πραγματικά πολύ άσχημο να βλέπεις ένα παιδί να βήχει, να υποφέρει και πολλές φορές να ξυπνάει από τον βήχα. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για να σταματήσει ο βήχας του παιδιού. Οι γονείς πολλές φόρες ζητούν επίμονα να πάρει το παιδί τους το “μαγικό” σιρόπι που θα το απαλλάξει από το ενοχλητικό σύμπτωμα του βήχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για τον βήχα;
Ο βήχας τις περισσότερες φορές είναι απλά ένα μόνο σύμπτωμα μιας γενικότερης αρρώστιας. Δηλαδή, ο βήχας δείχνει ότι στους βρόγχους ή τους πνεύμονες του παιδιού υπάρχει ένα πρόβλημα που προκαλεί τον βήχα. Είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποια ενόχληση και με τον βήχα θέλει να απαλλαγεί από την αιτία που τον δημιουργεί. Για παράδειγμα, αν στους βρόγχους υπάρχει βλέννα (φλέματα), ο οργανισμός προσπαθεί να την αποβάλει με τον μηχανισμό του βήχα προς τα έξω. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε πρώτη φάση ο βήχας είναι ευεργετικός, αφού προσπαθεί να διώξει αυτό που ενοχλεί το σημείο που πάσχει. Ωστόσο, επειδή ακριβώς ο βήχας είναι ένα μόνο σύμπτωμα, δεν ξέρουμε τι κρύβεται πίσω του και γι’ αυτό πρέπει να εξεταστεί, προκείμενου να θεραπεύσουμε την αρρώστια και έτσι να σταματήσει και ο ενοχλητικός βήχας.
Η θεραπεία ενός παιδιού που έχει βήχα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζουν οι γονείς, ειδικά σε σχέση με την επιλογή της θεραπείας. Κι αυτό συμβαίνει διότι όλοι οι “βήχες” δεν είναι ίδιοι. Υπάρχει ο ξερός βήχας, ο υγρός βήχας, ο παραγωγικός βήχας, ο αλλεργικός βήχας,ο βήχας λαρυγγίτιδας και άλλοι. Οι γονείς, επειδή δεν ξέρουν αυτή την διαφοροποίηση, ζητάνε ένα φάρμακο για να σταματήσει κάθε βήχα και μόνο τον βήχα. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί αν για παράδειγμα ο βήχας είναι παραγωγικός δεν πρέπει να πάρει αντιβηχικό φάρμακο για να σταματήσει τον βήχα, αφού τα φλέματα δεν θα μπορούν να βγουν. Επίσης, αν πάρει φάρμακο για να σταματήσει ο βήχας δεν θα ξέρουμε ποια είναι η υποβόσκουσα αρρώστια, θα την σκεπάσουμε και μπορεί να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.
Τα φάρμακα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία για τον βήχα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα απλά που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού και εκείνα που απαιτούν συνταγογράφηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχουν φάρμακα:
◊ αντιβηχικά
◊ αποχρεμπτικά
◊ αντισταμινικά
◊ ρινικά αποσυμφορητικά
◊ βρογχοδιασταλτικά
Οι γονείς, από την στιγμή που δεν έχουν γνώσεις για την υποβόσκουσα αρρώστια του παιδιού τους, δεν μπορούν να επιλέξουν από μόνοι τους ποιο φάρμακο πρέπει να του χορηγήσουν. Και επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν κακό στο παιδί, διότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στον ύπνο, νευρικότητα ή ακόμα και παραισθήσεις.
Η διεύθυνση ανθρωπίνων φαρμάκων στην Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι από την χορήγηση φαρμάκων για τον βήχα χωρίς την συνταγή γιατρού είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα πλεονεκτήματα, ειδικά σε παιδιά κάτω των έξι ετών. Ειδικότερα τα παιδιά κάτω των δύο ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τυχόν παρενέργειες λόγω του μικρού βάρους τους και του μικρού μεγέθους τους.
Οι αρρώστιες που προκαλούν βήχα είναι:
◊ βρογχιολίτιδα
◊ βρογχίτιδα
◊ βρογχοπνευμονία
◊ πνευμονία
◊ άσθμα
◊ αλλεργική βρογχίτιδα
◊ λαρυγγίτιδα
◊ ρινίτιδα
◊ ξένο σώμα στους βρόγχους ή τους πνεύμονες
◊ διόγκωση θύμου αδένα
◊ παθήσεις του θυρεοειδή αδένα
◊ όγκος στο μεσοθωράκιο
Πώς μπορεί, λοιπόν, να ξέρει ένας γονιός από τι πάσχει το παιδί του που έχει βήχα;
Είναι πλέον κατανοητό ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο βήχας είναι να εξεταστεί από τον παιδίατρο. Στην περίπτωση που το παιδί δεν έχει βαριά κλινική εικόνα και δεν έχει άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, πόνο, ανορεξία, δύσπνοια και άλλα, σε πρώτη φάση θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια να “μαλακώσει” ο βήχας με λίγο χαμομήλι και σε παιδιά μεγαλύτερα των δώδεκα μηνών με μέλι και χαμομήλι, μέχρι να εξεταστούν από τον παιδίατρο.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ