Site icon TLIFE

Χάνεις την ψυχραιμία σου με το παιδί; 10 τρόποι να τη διατηρήσεις!

Πόσες φορές δεν έχεις φτάσει στο σημείο να αρχίσεις να ουρλιάζεις από νεύρα και απελπισία γιατί το πιτσιρίκι σου δεν εννοεί να καταλάβει ή να συμμορφωθεί; Και μετά σε πνίγουν οι τύψεις γιατί του φώναξες ή το μάλωσες παραπάνω από όσο έπρεπε… 10 τρόποι θα σε βοηθήσουν να μη χάνεις την ψυχραιμία σου ακόμη και με το πιο δύσκολο παιδί και να μην καταφεύγεις στις φωνές και τις υστερίες που θα σε οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στις.. τύψεις!

1. Πάρε βαθιά αναπνοή!
Τη στιγμή που νιώθεις ότι θα εκραγείς σταμάτα τα πάντα, γύρνα την πλάτη στο παιδί, πάρε βαθιά ανάσα, μέτρα μέχρι το δέκα και ηρέμησε. Πίστεψέ με, πιάνει!

2. Προσποιήσου ότι δεν είναι το παιδί σου!

Και όμως δεν θα τολμούσες να φωνάξεις ή να εκραγείς μπροστά σε ένα ξένο παιδί! Πόσω μάλλον να το χτυπήσεις ή να χάσεις την ψυχραιμία σου. Ακριβώς, λοιπόν, κάθε φορά που το δικό σου παιδί σε φτάνει στα όριά σου επαναλάμβανε μέσα σου τι θα έκανες αν δεν ήταν δικό σου παιδί.

3. Πήγαινε σε άλλο δωμάτιο

Τη στιγμή που ο θυμός σου χτυπάει κόκκινο και δεν μπορείς παρά να χάσεις την ψυχραιμία σου πήγαινε σε ένα άλλο δωμάτιο ή ακόμα και στο μπάνιο για δύο λεπτά προκειμένου να δώσεις στον εαυτό σου το περιθώριο να πάρει ανάσα και να ηρεμήσει. Πάντα όμως να θυμάσαι ότι εκεί έξω είναι ένα πιτσιρίκι μόνο του χωρίς επίβλεψη γι’ αυτό βεβαιώσου ότι θα είναι ασφαλές πριν φύγεις.

4. Απασχολήσου με κάτι άλλο!
Τη στιγμή που το πιτσιρίκι ετοιμάζεται να τινάξει… τη μπάνκα της ψυχραιμίας σου στον αέρα απασχολήσου με κάτι που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως στο να συγκεντρωθείς να σκουπίσεις το τραπέζι ή να καθαρίσεις το φύλλο του ντουλαπιού ή να τακτοποιήσεις μια φρουτιέρα. Έτσι θα συγκεντρωθείς σε αυτό και όχι να ασχοληθείς με το ξέσπασμα του παιδιού που σε οδηγεί στην… παράνοια!

5. Απασχόλησε το παιδί!

Ένα παιδί που φωνάζει και ξεσπά θέλει την προσοχή σου. Πολλές φορές όμως θα σε φτάσει στα όριά σου για να φωνάξεις και να εκραγείς. Ελάχιστες στιγμές πριν αυτό συμβεί θα το καταλάβεις και είναι η ώρα να τού δώσεις κάτι να κάνει προκειμένου να μη συνεχιστεί η διαμάχη. Φαντάσου λοιπόν ότι είσαι στην κουζίνα και πρέπει να τελειώσεις το βραδινό φαγητό και το παιδί δεν θέλει με τίποτα να καταλάβει ότι δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του ψυγείου. Λίγο πριν εκραγείς γιατί η πόρτα ετοιμάζεται να χαλάσει δώσε στο παιδί κάτι να κάνει όπως να παίξει με κουτάλες ή αν η ηλικία του είναι κατάλληλη να μασήσει ένα καρότο ή να σκουπίσει το πάτωμα!

6. Μίλα σιγότερα από το παιδί.

Τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να τσιρίζει και να ωρύεται εσύ θα χαμηλώνεις τη φωνή σου αντί να τη δυναμώνεις στην προσπάθειά σου να ακουστείς. Και αυτό διότι όσο εσύ φωνάζεις τόσο αυτό θα φωνάζει περισσότερο από αντίδραση. Μίλα σιγά, σταθερά και θα ηρεμήσεις αλλά και το παιδί θα καταλάβει ότι δεν είναι διαγωνισμός.

7. Αντί για νεύρα και φωνές πες το με λέξεις!

Ένα παιδί 1,2,3 ετών δεν έχει τη γλωσσική δυνατότητα να εκφράσει με λέξεις τι αισθάνεται όπως θυμό, λύπη, απογοήτευση, φόβο… Χρησιμοποιεί λοιπόν τα ξεσπάσματα που συχνά φέρνουν τη μαμά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Τη στιγμή λοιπόν που θα αισθανθείς ότι σε πιάνει κρίση πες δυνατά και με σταθερή φωνή “Η μαμά είναι πάρα πολύ θυμωμένη αυτή τη στιγμή” χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου και κλείσε τα μάτια ή γύρνα του την πλάτη ή ακόμη μπορείς να του πεις ότι “επειδή κι εσύ είσαι θυμωμένο πήγαινε ένα λεπτό στο δωμάτιό σου”.

8. Πάρε τηλέφωνο το πρόσωπο… ανάγκης σου!
Τη στιγμή που το αίμα σού ανεβαίνει στο κεφάλι και ετοιμάζεσαι να του φωνάξεις πιάσε το τηλέφωνο και πάρε μια φίλη, τη μαμά σου ή όποιο πρόσωπο σε ηρεμεί για να μοιραστείς μαζί του τι συμβαίνει και έτσι να ξεθυμάνει ο θυμός και να ηρεμήσεις!

9. Σκέψου κάτι αστείο!

Τη στιγμή που το πιτσιρίκι σου σε φέρνει στα όριά σου φαντάσου κάτι αστείο που άκουσες ή είδες πρόσφατα και ηρέμησε. Ένα χαριτωμένο κόλπο που κάνει μια μαμά στην Αμερική είναι να φαντάζεται τον άντρα της στη θέση του μικρού γιου της να κάνει ό,τι και το παιδί, δηλαδή να χτυπιέται στο σουπερμάρκετ, να τρώει σκυλοτροφή, να ζωγραφίζει τους τοίχους κ.ο.κ.!

10. Μάθε να αναγνωρίζεις τα όριά σου.

Αυτό σημαίνει ότι αν ξέρεις πότε και γιατί χάνεις την ψυχραιμία σου θα μπορείς να το ελέγξεις καλύτερα. Έτσι αν η μέρα σου ήταν χάλια και βλέπεις ότι το πιτσιρίκι το πάει φιρί-φιρί για φωνές και υστερίες κάντε κάτι παραγωγικό μαζί που θα σας ηρεμήσει και τους δύο όπως το να βγείτε μια βόλτα ή να ζωγραφίσετε αντί να οδηγηθείτε στην παράνοια!

© 2024 tlife.gr