Τα χρήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Και καλό είναι οι γονείς να φροντίζουν να μιλούν στα παιδιά τους για αυτά, να τα βοηθούν να αποκτούν θετικές συνήθειες, ώστε ως ενήλικες να έχουν ένα σημαντικό εφόδιο. Η σωστή οργάνωση, η αποφυγή σπατάλης, η αποταμίευση είναι μερικά από τα “μαθήματα” που ένα παιδί πρέπει να γνωρίζει.
-Άρχισε από νωρίς να του μιλάς για τα χρήματα. Να εξηγείς τι είναι, πώς χρησιμοποιούνται, ποια είναι τα νομίσματα, ποιο είναι μεγαλύτερο, ποιο μικρότερο. Πριν τα εφτά τους χρόνια ακόμα, μπορείτε να αρχίσετε ένα “οικονομικό”, διδακτικό παιχνίδι, ώστε να αρχίσει να καταλαβαίνει το παιδί τι είναι τα χρήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Όταν πηγαίνετε για ψώνια, άφησέ το να παρακολουθήσει τη διαδικασία και εξήγησε ακριβώς τι συμβαίνει και τι κάνεις. Αν χρησιμοποιείς κάρτα, είναι μια καλή ευκαιρία να του μιλήσεις και για αυτή τη μορφή χρήματος.
-Κι εδώ ισχύει ο κανόνας που ισχύει πάντα για τα παιδιά. Να είσαι ανοιχτή, όσο πιο αναλυτική και περιγραφική μπορείς, ώστε να γίνεις κατανοητή. Να έχεις υπομονή και να απαντάς με χαρά σε όσες ερωτήσεις κι αν σου κάνει.
-Μάθε του την αποταμίευση. Είναι ένα μεγάλο δώρο που μπορείς να του προσφέρεις από την παιδική ηλικία που θα το βοηθήσει στην ενήλικη ζωή του. Μια πολύ ωραία συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσουν. Με την αποταμίευση, έμμεσα του διδάσκεις και την πειθαρχία, αλλά και τους στόχους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα μπορούν και πάλι να ξεκινήσουν διασκεδαστικά. Αυτή είναι η γλώσσα να μιλήσεις στα παιδιά. Βάλτε μαζί στόχο ένα παιχνίδι που θέλει να αγοράσει. Κάνε του δώρο έναν κουμπαρά και ξεκινήστε να μαζεύετε μαζί χρήματα. Οι σύγχρονες έρευνες προτείνουν ένα διάφανο γουρουνάκι και όχι ένα πήλινο. Για να μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τις οικονομίες τους να αυξάνονται και να χαίρονται, να παίρνουν δύναμη και να συνεχίζουν. Όσο το γουρουνάκι γεμίζει, τόσο πιο κοντά στον στόχο τους βρίσκονται. Όσο περισσότερο το γουρουνάκι γεμίζει, τόσο πιο κοντά έρχεται το παιχνίδι που θέλουν. Μπορείς για κάθε κέρμα που βάζει στον κουμπαρά του, να προσθέτεις κι εσύ ένα.
-Άφησε το μικρό σου να αποφασίσει. Συζητήστε. Αν θέλει να ξοδέψει τα χρήματα του κουμπαρά σε κάτι που είδε, εξήγησέ του πως αν χαλάσει τα λεφτά του τώρα, δεν θα μπορέσει τελικά να κάνει δικό του το παιχνίδι που αρχικά είχε στόχο. Εκτός κι αν ξεκινήσει από την αρχή την αποταμίευση. Μην μπεις στον πειρασμό να του αγοράσεις εσύ το άλλο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα. Εξήγησε τις εναλλακτικές, συζητήστε και η τελική απόφαση θα είναι δική του. Προσπάθησε να μην φορτίζεις αρνητικά τη διαδικασία. Και φρόντισε με τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει να αγοράζει κάτι που του δίνει χαρά.
-Το χαρτζιλίκι είναι ίσως ο ισχυρότερος τρόπος να διδάξεις στο παιδί σου τη διαχείριση των οικονομικών. Το χαρτζιλίκι είναι απαραίτητο και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να έχεις ορίσει μια συγκεκριμένη μέρα που θα το δίνεις, και ένα συγκεκριμένο ποσό. Εννοείται πως πρέπει να είσαι συνεπής. Μπορείς να το δίνεις ημερησίως ή -ακόμα καλύτερα- κάθε Δευτέρα, ώστε να μάθει να κάνει σωστή διαχείριση, και με αυτό να περάσει ολόκληρη την εβδομάδα, μέχρι την επόμενη Δευτέρα που θα ξαναπάρει το χαρτζιλίκι του. Έχει σημασία, σε περίπτωση που το ξοδέψει όλο σε μία μέρα, να μην κάνεις πίσω, να μην σε επηρεάσει το συναίσθημα και να παραμείνεις συνεπής στο λόγο σου και σε αυτό που συμφωνήσατε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ