Η κόρη μου θέλει να της κάνω ένα αδερφάκι, τι να κάνω; Το κοριτσάκι μου φοβάται να πιει γάλα το βράδυ μήπως κάνει εμετό, πως να το αντιμετωπίσω; Το αγοράκι μου ξυπνάει το βράδυ, τι φταίει;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει σε όλες τις ανήσυχες μανούλες…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“‘Έχω μια κόρη 4,5 ετών η οποία ζητά να της κάνω ένα μωράκι – αδελφάκι, γιατί της αρέσουν τα μωρά, αν και όταν που βρίσκεται με μωρά φίλων μας και με τα ξαδέρφια της ζηλεύει πάρα πολύ. Δυστυχώς η σχέση μας με τον σύζυγο μου, δεν είναι η καλύτερη την συγκεκριμένη περίοδο. Πως θα μπορούσα να της εξηγήσω ότι δεν είναι κακό να μην έχει αδερφάκι;”
Απάντηση
Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε στο παιδί κάτι μακροπρόθεσμο ούτε κάτι που μπορεί να ισχύει σήμερα, αλλά να μην ισχύει σε λίγο καιρό. Το να πείτε στο παιδί σας ότι δεν θα έχει ποτέ αδερφάκι, θεωρώ ότι είναι υπερβολικό και δεν είναι και ακριβές γιατί κανείς μας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αυτό που θα πείτε στο παιδί είναι ότι σήμερα, την συγκεκριμένη δηλαδή χρονική στιγμή, δεν μπορεί να έρθει ένα αδερφάκι στην οικογένεια και έτσι κι αλλιώς τα μωρά δεν έρχονται κατά παραγγελία. Πρέπει να υπάρξουν πολλοί παράγοντες για να έρθει ένα παιδάκι στη ζωή και να είναι πολύ χαρούμενη που εσείς καταφέρατε και την φέρατε στον κόσμο και που είναι το παιδάκι σας και εσείς είστε οι γονείς της και από εκεί και ύστερα θα πρέπει να μην σας πιέζει για αδερφάκι γιατί αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται έτσι απλά ή που το αποφασίζετε και το παραγγέλνετε.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 3,5 ετών και πριν ένα μήνα πέρασε μια γαστρεντερίτιδα και έκανε αρκετές φορές εμετό το βράδυ. Από τότε φοβάται ότι θα κάνει εμετό και δεν πίνει το γάλα της το βράδυ ή και κατά τη διάρκεια της μέρας, όταν το θυμηθεί εκεί που τρώει κανονικά μπορεί ξαφνικά να σταματήσει. Ο φόβος της όμως είναι πιο έντονος το βράδυ. Δηλαδή το γάλα το πρωί το πίνει χωρίς πρόβλημα. Να σας πω βέβαια ότι και πριν ένα χρόνο φοβόταν να φάει μήπως πνιγεί. Το ξεπέρασε όμως σε 4-5 μέρες. Με ανησυχεί όμως που παθαίνει τέτοιου είδους φοβίες. Πως να της συμπεριφερθώ; Ειλικρινά έχω αγχωθεί πολύ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Καταρχήν σας συγχαίρω για την επικρισία σας διότι πράγματι έχετε ένα ευαίσθητο παιδί το οποίο αγχώνεται εύκολα και εκφράζει το άγχος του μέσα από τους φόβους ή τις φοβίες που αναπτύσσει. Ευτυχώς όπως λέτε τις ξεπερνάει εύκολα. Δεχθείτε τον φόβο του παιδιού χωρίς αρνητική κριτική, προσπαθείστε να εκλογικεύσετε μαζί του τον φόβο του, δηλαδή ότι δεν κάνουμε εμετό παρά μόνο όταν είμαστε άρρωστοι κι’ αυτό δεν γίνεται συχνά ή συνέχεια και για λίγο καιρό αντικαταστήστε το βραδινό γάλα με κάτι γαλακτοκομικό σε στερεά μορφή έτσι ώστε να πάρει το παιδί τις ωφέλιμες ουσίες αφού πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε από το γάλα, χωρίς όμως να το πάρει σε υγρή μορφή για να μην τρομάζει μέχρι να ξεπεράσει τον φόβο του.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη στήλη σας και τις συμβουλές που δίνετε, γιατί είναι σημαντικά χρήσιμες για όλες τις γυναίκες και κυρίως για τις καινούριες μαμάδες. Έχω ένα αγοράκι 12 μηνών που ενώ από 40 ημερών κοιμόταν το βράδυ ξαφνικά γύρω στους 7 μήνες άρχισε να ξυπνά μέχρι και σήμερα. Αρχικά ήθελε μόνο πιπίλα αλλά στην πορεία δεν ηρεμούσε ούτε με αυτήν οπότε τώρα είμαστε στη φάση που πρέπει να πιει τσάι. Θα σταματήσει ποτέ; Πού οφείλεται αυτό; Επίσης επειδή δουλεύω όπως και όλες σχεδόν οι μαμάδες, το παιδί μένει με τις γιαγιάδες. Είναι ήσυχο και βολικό αλλά μόλις πάω το μεσημέρι να το πάρω ξεκινά ιδιοτροπίες και δεν ηρεμεί με τίποτα. Τι θέλει να μου δείξει με τη συμπεριφορά του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Η ερώτησή σας είναι ρητορική και χαίρομαι που καταλαβαίνετε μόνη σας ότι κάτι θέλει να σας δείξει με την συμπεριφορά του. Είναι άλλωστε η ηλικία που το παιδί αποκτά άγχος αποχωρισμού και προτιμά να είναι με τον γονέα παρά με οποιοδήποτε άλλο. Σας δείχνει λοιπόν ότι του λείπετε, ότι προτιμά να είναι μαζί σας, σας διεκδικεί και πιθανά υποσυνείδητα σας “τιμωρεί” για την απουσία σας από κοντά του. Το βραδινό τσάι πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί εύκολα, βοηθήστε όμως και εσείς μειώνοντας διαρκώς την προσφερόμενη ποσότητα μέχρι να την μηδενίσετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ