Μερικές φορές η συμβουλή μιας ειδικού είναι χρήσιμη. Αν κι εσένα σε απασχολεί κάτι σχετικά με το παιδάκι σου δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά…
Ερώτηση
“Καλημέρα και ευχαριστώ για την όμορφη φιλοξενία σας. Έχω ένα γιο 7 χρονών και μια κόρη 11. Τον τελευταίο καιρό ο γιος μου συνέχεια γκρινιάζει και όχι μόνο. Πολλές φορές τσιρίζει λέγοντας ότι δεν έχει παρέα και είναι μόνος πάντα, επειδή βλέπει την κόρη μου να έχει πιο πολλές παρέες στο σπίτι, επειδή είναι πιο μεγάλη ή επειδή πηγαίνει πλέον μόνη της στη γειτονιά. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε καθημερινή βάση. Στεναχωριέμαι πάρα πολύ γιατί κάνω ό, τι μπορώ σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών και νομίζω ότι σίγουρα είναι ζήλια ίσως πιο έντονη απ’ ότι νομίζω. Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ καθημερινά. Του έχω μιλήσει πολλές φορές αλλά δεν καταλαβαίνει. Σας ευχαριστώ. Κατερίνα.”
Απάντηση
Πράγματι ο μικρούλης ζηλεύει την πρωτότοκη που και πιο κοινωνική φαίνεται ότι είναι και σαν κοριτσάκι πιο ώριμη άρα τα καταφέρνει καλύτερα στις παρέες και που της έχει τύχει τελικά να βρίσκει περισσότερες φίλες απ’ ότι ο γιος σας.
Προσπαθήστε να καλείται συχνά στο σπίτι ένα ή δύο συμμαθητές του, βρείτε κάποια παιδιά από τις κοινωνικές σας συναναστροφές που να έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τον γιο σας και φροντίστε ώστε να είναι και εκείνος απασχολημένος όταν είναι απασχολημένη και η κόρη σας.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 14 ετών. Το χειμώνα περάσαμε δύσκολη εφηβεία. Τώρα κάπως ηρέμησε. Χθες το βράδυ μου είπε: “μαμά σε λίγες μέρες που θα πεθάνω θέλω η ταφόπλακά μου να είναι μαύρη, γιατί μου αρέσει το μαύρο χρώμα, να μου βάλεις την μπλούζα της Α.Ε.Κ.(είναι τρελαμένη με την Α.Ε.Κ) τον μικρό υπολογιστή και θα σκεφτώ κάτι για τον (τραγουδιστής).” Συγκλονίστηκα, τι να κάνω; Δεν μίλησα καθόλου.”
Απάντηση
Καταλαβαίνω ότι η κόρη σας, σας κατέλαβε εξ’ απήνης και δεν μπορέσατε να αντιδράσετε. Διαλέξτε μια ήρεμη στιγμή και συζητήστε μαζί της διερευνώντας τους λόγους που την κάνουν να σκέφτεται κάτι τέτοιο. Πρέπει να βρίσκει λύσεις και όχι να καταφεύγει σε ακραίες επιλογές. Να θυμάστε πάντως ότι η εφηβεία είναι μελοδραματική, εγωκεντρική και ναρκισσιστική και ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ασχολούνται με τον θάνατο όπως ακριβώς ασχολούνται και με το σεξ.
Ερώτηση
“Μας ανακοίνωσαν ξαφνικά ότι το παιδί μας έχει σύνδρομο Down. Από τότε είμαι σαν να μην υπάρχω. Τι να κάνω για να βοηθηθώ; Έχω άλλα τρια υγιέστατα παιδιά.”
Απάντηση
Το κάθε παιδί έχει τα δικά του χαρίσματα, την δική του πορεία, την δική του τύχη. Δώστε στο παιδάκι σας όλη σας την αγάπη όπως την αξίζει και την δικαιούται και φροντίστε να ξεκινήσετε αποκατάσταση από πολύ νωρίς και θα εκπλαγείτε από την πρόοδό του. Τα παιδάκια με σύνδρομο Down δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Σήμερα εκπαιδεύονται και βρίσκουν την θέση τους στην κοινωνία.
ΕΡΩΤΗΣΗ
“Τι γίνεται όταν ένας έφηβος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση; (Ο γιος μου συνδέθηκε με μια κοπέλα που είναι χάλια!) Πως το αντιμετωπίζω; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Του δείχνετε πόσο πολύ τον εμπιστεύεστε αλλά θέτοντάς του καθήκοντα και υποχρεώσεις, δίνοντάς του ελευθερίες τις οποίες πρέπει να διαχειρίζεται σωστά, αποφεύγοντας να του κάνετε παρατηρήσεις διαρκώς ή να τον αντιμετωπίζετε σαν μωρό. Ανακαλύψτε τα ταλέντα του και βοηθήστε τον να τα εξασκήσει. Αυτό σίγουρα θα ανεβάσει την αυτοεκτίμησή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ