To παιδί μου δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό… Αρνείται να κοιμηθεί στο κρεβάτι του και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω…. Τι να κάνω;
H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά στα email που στείλατε στις ειδικές φόρμες του TLIFE!
H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά στα email που στείλατε στις ειδικές φόρμες του TLIFE!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας! Ο αδερφός του συζύγου μου έχει επιληψία, παίρνει χάπια και μαζί με τα χάπια πίνει και πάρα πολύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται βίαιος, να φωνάζει, να σπάει, να απειλεί και μαζί με όλα αυτά ζηλεύει που ο αδερφός του έχει κάνει οικογένεια και παιδιά. Τον έχει πάει πολλές φορές στην αστυνομία, αλλά η μητέρα του δεν θέλει να τον κλείσουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι εγώ έχω ένα αγοράκι 4 χρονών, το οποίο τον φοβάται πάρα πολύ, δεν θέλει να ακούει το όνομά του, ούτε καν ότι είναι θείος του. Έχει τύχει μια δυο φορές να είναι μπροστά όταν φωνάζει και βρίζει. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω; Να τον πάω σε κάποιον ειδικό τον μικρό ή να τον πάρω και να φύγω από το σπίτι;”
Απάντηση
Το παιδί δεν χρειάζεται ειδικό. Ειδικό χρειάζεται ο θείος. Αν ο σύζυγός σας και η μητέρα του δεν καταλαβαίνουν το κακό το οποίο γίνεται στο παιδί σας, θα πρέπει να πάρετε εσείς την πρωτοβουλία και να απομακρυνθείτε από την κατοικία εξασφαλίζοντας στο παιδί ηρεμία. Πιστεύω ότι και ο σύζυγός σας αν του δώσετε να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης και των επιπτώσεων που έχει το παιδί, θα συνεργαστεί μαζί σας. Ο ειδικός χρειάζεται μόνο στο να πείσει τον σύζυγό σας για το πόσο δύσκολη και σοβαρή είναι η κατάσταση.
Ερώτηση
“Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών. Είναι ένα παιδί που δεν διεκδικεί το παιχνίδι του αν του το πάρουν παρά μόνο κλαίει. Φοβάται τα άλλα παιδάκια και δύσκολα παίζει. Eίναι ήρεμο παιδάκι και πάντα πίσω από τα άλλα παιδιά. Πέρσι ήταν 18 μηνών όταν την έστειλα σχολείο και ήταν μια δραματική εμπειρία και για τις δυο μας με κλάμα, με αντίδραση που την έβγαζε στο να μην τρώει στο σχολείο και να μην κοιμάται. Φέτος θα την στείλω στον παιδικό και θέλω να ρωτήσω πως να κάνω τον αποχωρισμό με εμένα πιο εύκολο αλλά και σε συνεργασία με την δασκάλα πως να κάνουμε το παιδί να περνάει καλά να μην έχει ξεσπάσματα στο σχολείο και να μην φοβάται τα παιδάκια; Είναι το μόνο μας παιδί μετά από πολλές προσπάθειες με εξωσωματική. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Φοβάμαι ότι έχετε μεταφέρει στο παιδί το άγχος που σας δημιούργησε η δυσκολία του να το αποκτήσετε γι’ αυτό και έχει εξαρτηθεί τόσο πολύ από εσάς. Ο παιδικός σταθμός είναι αναγκαίος και απαραίτητος για την κοινωνικοποίησή του, την χειραφέτηση και την αυτονόμησή του. Είναι σίγουρο ότι το παιδί θα τα καταφέρει, μη συγκρίνεται το πέρσι με το φέτος, γιατί φέτος είναι μεγαλύτερο και η δασκάλα ξέρει πως να κάνει το παιδί και να νιώσει σιγουριά και να συνηθίσει το περιβάλλον και να συνεργαστεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το αποφασίσετε εσείς και να νιώσετε ότι κάνετε το καλύτερο για το παιδί, να μην φοβάστε και να την εμπιστευτείτε. Θα τα καταφέρει.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών και ενώ έχει κόψει το μπεϊμπιλίνο την ημέρα από 2 ετών, το βραδινό δεν μπορεί να το κόψει. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Υπομονή γιατί είναι πολύ νωρίς για το παιδί για να κόψει την βραδινή ενούρηση. Δείξτε κατανόηση, επιβραβεύστε και ενθαρρύνεται το παιδί για την πρόοδό του και τον έλεγχο των σφιγκτήρων του στη διάρκεια της ημέρας και σιγά σιγά θα κόψει και το βραδινό.
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας. Ο γιος μας είναι 2 χρονών και 7 μηνών μιλάει καθαρά, τραγουδάει, παίζει, σκαρφαλώνει, αλλά κάθε φορά που δεν του κάνω το χατήρι αρχίζει να πετάει τα πράγματα κάτω κυρίως μόνο τα παιχνίδια του. Πως μπορώ να αλλάξω αυτή του την συνήθεια και γιατί το κάνει αυτό ενώ γενικά είναι ένα πολύ συνεννοήσιμο παιδάκι.”
Απάντηση
Το πείσμα είναι απόλυτα φυσιολογικό στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας, είναι ο τρόπος του για να δοκιμάσει μέχρι που μπορεί να φτάνει και να δοκιμάσει και τα δικά σας όρια. Δείξτε του με σταθερό και αποφασιστικό τρόπο ότι η συμπεριφορά του αυτή είναι αδόκιμη, ότι σας ενοχλεί και σας θυμώνει και δεν σας αφήνει να παίξετε μαζί του και επιβάλετέ του συνέπειες όπως για παράδειγμα να αφαιρέσετε το παιχνίδι το οποίο εκείνος πετάει για λίγο καιρό και είναι σίγουρο ότι σε λίγο καιρό το παιδί θα έχει ξεπεράσει το στάδιο αυτό.
Ερώτηση
“Τι κάνω όταν το 10χρονο παιδί μου αρνείται να κοιμηθεί στο κρεβάτι του και θέλει συνέχεια μαζί του τον μπαμπά η την μαμά;
Απάντηση
Θα πρέπει να συζητήσετε με ειδικό ο οποίος θα αξιολογήσει τόσο το ίδιο το παιδί, όσο και εσάς για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι κρύβεται πίσω από αυτή την εξάρτηση του παιδιού από εσάς και τον φόβο του να κοιμηθεί μόνο του έτσι ώστε να μπορέσει το παιδί να το αντιμετωπίσει και να το ξεπεράσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ