Η ψυχολόγος λύνει τις απορίες σε όλες τις ανήσυχες μανούλες. Στείλε και εσύ την απορία σου στην ειδική φόρμα του TLIFE…
Ερώτηση
“Κυρία Μαυράκη καλησπέρα. Έχω δυο παιδιά, μια κόρη 20 χρονών και ένα γιο 9 χρονών. Ο γιος μου είναι αρκετά προσκολλημένος και στις δυο μας και πολύ λιγότερο στον πατέρα του. Δυστυχώς λόγω περιορισμένου χώρου κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο. Όταν έρθει η ώρα του ύπνου για τον μικρό, θέλει οπωσδήποτε να κοιμάται μαζί μου. (Η κόρη μου αργεί να κοιμηθεί και κοιμάμαι στο κρεβάτι της). Τι μπορώ να κάνω για να μάθει να κοιμάται μόνος του;”
Απάντηση
Πριν μάθει να κοιμάται μόνος του θα πρέπει να μάθει να μην είναι τόσο προσκολλημένος επάνω σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να τον ενισχύετε να κάνει πράγματα μόνος του, να νιώσει ότι τα καταφέρνει, ότι τον εμπιστεύεστε, ότι είναι μεγάλος, ότι έχει άποψη και γενικά να του ανεβάσετε την αυτοεκτίμησή του. Στη συνέχεια θα πρέπει σταθερά να ξεκινήσετε μια διαδικασία για τον ύπνο που δεν θα κάνετε πίσω, θα είστε κοντά του μέχρι να κοιμηθεί αλλά επειδή είναι μεγάλο παιδί όπως όλα τα πράγματα τα κάνουμε μόνοι μας, έτσι κοιμόμαστε και μόνοι μας.
Ερώτηση
“Στο δημοτικό ο γιος μου μια εβδομάδα δεν ήθελε να πάει σχολείο. Τι έφταιγε;”
Απάντηση
Πολλά μπορούν να φταίνε. Μπορεί το παιδί να ήταν αδιάθετο, μπορεί να είχε παρεξηγηθεί με κάποιο συμμαθητή του, μπορεί να είχε γίνει κάποια άστοχη παρατήρηση από τον δάσκαλο, μπορεί να μην είχε αποδώσει σε κάποιο μάθημα, μπορεί ακόμη και κάποιος μεγαλύτερος συμμαθητής να τον είχε μειώσει ή και απειλήσει. Χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο.
Ερώτηση
“Ο μικρούλης μας είναι 2 χρονών και ξυπνάει για να έρθει στο δικό μας κρεβάτι!”
Απάντηση
Να τον γυρίζετε πίσω στο κρεβάτι του, να μένετε κοντά του μέχρι να τον πάρει ο ύπνος και αυτό να γίνεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα όσο και να σας στοιχίζει γιατί αλλιώς είναι πολύ δύσκολο το παιδί να ξεκολλήσει από το κρεβάτι σας.
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Έχω ένα ανιψιό 4,5 ετών. Ο αδερφός μου χώρισε όταν ο μικρός ήτανε 3,5. Τώρα εδώ και μερικούς μήνες συγκατοικεί με τη νέα του σχέση η οποία θα ήθελα να αναφέρω πως έχει δικά της παιδιά ένα κορίτσι και ένα αγόρι 15 και 13 αντίστοιχα. Η κοπέλα αγαπάει πολύ το ανιψάκι μου και πιστεύω δεν υπάρχει θέμα αντιζηλίας με τα παιδιά της λόγω διαφοράς ηλικίας. Το ερώτημα μου είναι πως μπορεί ο αδερφός μου και όλοι μας να αντιμετωπίσουμε και να χειριστούμε τη ζήλια του μικρού μιας και κάθε Σαββατοκύριακο που τον παίρνει ο μπαμπάς του θέλει να κοιμούνται μαζί και όταν βλέπει να αγκαλιάζει ο μπαμπάς του την κοπέλα του ζηλεύει πολύ και το δείχνει. Να σημειώσω ότι και η μαμά του προχώρησε κι εκείνη με τη ζωή της και αρραβωνιάστηκε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Καλά έκαναν και οι δύο γονείς και προχωρούν την ζωή τους. Θα πρέπει όμως να κατανοήσετε το παιδάκι που ζει χωριστά από τον πατέρα του, όταν τον βλέπει είναι λογικό να τον διεκδικεί. Δεν χρειάζεται να δείχνουν την τρυφερότητά τους ο αδερφός σας και η σύντροφός του μπροστά στο παιδί. Υπάρχουν άλλες ώρες και μέρες όπου αυτό μπορεί να γίνει. Το παιδί αισθάνεται ανασφάλεια, εκείνοι είναι μαζί και εκείνος χωριστά και έρχεται για λίγο οπότε είναι λογικό το να θέλει την αποκλειστικότητα βλέποντας τους άλλους συνασπισμένους στην καθημερινότητά τους.
Με κατανόηση και διακριτικότητα θα πετύχουμε πάρα πολλά.
Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι 9 χρονών και εδώ και ένα μήνα φοβάται πολύ όταν κοιμάται τα βράδια. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του για τους λόγους που το έκαναν να ξεκινήσει να φοβάται. Κάποια ταινία στη τηλεόραση, κάποια κουβέντα και ιστορίες με φίλους έτσι ώστε να μπορέσετε να εκλογικεύσετε τους φόβους του, να του δείξετε δηλαδή ότι δεν πρέπει να φοβάται γιατί δεν είναι υπαρκτοί οι λόγοι που το κάνουν να νιώθει έτσι. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το μαλώσετε, δεν πρέπει να το κοροϊδέψετε αυτό ή τους φόβους του. Θα πρέπει να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι όλοι κάποια στιγμή φοβόμαστε, ότι οι λόγοι για τους οποίους φοβάται δεν είναι σοβαροί και να ψάξετε τι θα μπορούσε να κρύβει ο ξαφνικός αυτός του φόβος.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 19 και βασανίζεται από φοβίες. Πως να τον βοηθήσω;”
Απάντηση
Θα πρέπει να συζητήσει τους φόβους του με ειδικό. Πείστε τον να το αποφασίσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ