Site icon TLIFE

H ψυχολόγος σας απαντά!

Τι μπορεί να βλέπει το 5 μηνών παιδί μου στον ύπνο του; Η κόρη μου ζηλεύει παράφορα το αγόρι της, τι με συμβουλεύετε; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στα email σας με σειρά προτεραιότητας πάντα…
Ερώτηση
Άμβλωση στα 22 χρόνια. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία;”
Απάντηση
Σε οποιαδήποτε η άμβλωση έχει πολύ σημαντική επίπτωση διότι δημιουργεί ενοχές, δημιουργεί ανασφάλεια και δεν αλλάζει με την ηλικία γιατί πάντα είναι μια πολύ κακή εμπειρία. Γι’ αυτό θα πρέπει και να αποφεύγετε γιατί είναι πραγματικά δυσάρεστο που στην σημερινή εποχή οι νέοι δεν γνωρίζουν την προφύλαξη.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 22 ετών και ζηλεύει παράφορα το αγόρι της και γενικά ζηλεύει και κλαίει με το παραμικρό.”
Απάντηση
Η κόρη σας θέλει βοήθεια ειδικού διότι είναι ανασφαλής γι’ αυτό ζηλεύει και γι’ αυτό έχει τα ξεσπάσματα μέσα από το κλάμα. Αν δεν πειστεί να δει ειδικό προσπαθείστε να της ανεβάσετε την αυτοεκτίμηση ενθαρρύνοντάς την δείχνοντάς της εμπιστοσύνη ζητώντας της την άποψη σε θέματα και με τις συμβουλές ο πιο σίγουρος τρόπος να χάσει το αγόρι της είναι να το ζηλεύει υπερβολικά και να κλαίει κάθε λίγο και λιγάκι.
Ερώτηση
Κυρία Μαυράκη καλησπέρα! Έχω μια κορούλα 15 μηνών, τον Απρίλη που μας έρχεται θα έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που την πήγα σε μια κυρία για να μου την προσέχει. Την αγαπάει πολύ και την φροντίζει σαν να ήταν δικό της παιδί (η ίδια δεν έχει δικά της παιδιά). Ήθελα να ρωτήσω πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να πάει ένα παιδί σχολείο, και πως να το κάνω να γίνει ανώδυνα και για τις δυο μεριές. Δεν βιάζομαι αλλά θα ήθελα να γνωρίσει και άλλα παιδάκια. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Το αργότερο στα 2μισι χρόνια το παιδί πρέπει να πάει σε χώρο προσχολικής αγωγής για να κοινωνικοποιηθεί και να αποκτήσει τις πρώτες γνώσεις μέσα από πολλά ερεθίσματα που θα πάρει εκεί. Όσο δύσκολο είναι να αποχωριστεί την μητέρα του άλλο τόσο δύσκολο θα είναι να αποχωριστεί την νταντά του. Μην ανησυχείτε λοιπόν ιδιαίτερα, όλα τα παιδιά τελικά τα καταφέρνουν.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 4 ετών. Εγώ και ο άντρας μου θα πάμε το καλοκαίρι σε νησί για δουλειά και σκεφτόμαστε να αφήσουμε το πρώτο μήνα το παιδί στη γιαγιά μέχρι να βρούμε σπίτι και να μπούμε σε μια σειρά. Εγώ όμως στενοχωριέμαι και φοβάμαι μήπως και το παιδί στενοχωρηθεί πολύ. Τι είναι καλύτερο να κάνουμε;”
Απάντηση
Να αφήσετε το παιδί στην γιαγιά προκειμένου με την άνεσή σας να δημιουργήσετε σταθερές συνθήκες και να μην το ταλαιπωρήσετε με το ψάξιμο και τις βιαστικές και πρόχειρες λύσεις. Εξηγείστε στο παιδί για ποιο λόγο το αποχωρίζεστε και κρατώντας καθημερινή επαφή μαζί του το παιδί δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα και αν ακόμη του λείψετε όταν θα έρθει να μείνει μαζί σας θα καταλάβει για ποιο λόγο υπήρξε ο αποχωρισμός και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση
Τι μπορεί να βλέπει στον ύπνο του ένα μωρό 5 μηνών; Κάθε μέρα την ίδια ώρα κλαίει γύρω στις 11.”
Απάντηση
Δεν είναι θέμα να βλέπει κάτι στον ύπνο του, μπορεί να είναι η ώρα που το πιάνει κάποιος κολικός σε σχέση με το προηγούμενο γεύμα του. Μην ανησυχείτε σιγά σιγά ο οργανισμός του παιδιού θα στρώσει και δεν θα κάνει την ίδια ώρα την ίδια αντίδραση.

© 2024 tlife.gr