Site icon TLIFE

H ψυχολόγος σου απαντά…

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στις μανούλες αλλά και στα παιδιά που βρίσκονται σε αδιέξοδο…
Ερώτηση
Πως μπορώ να διαβάσω τα δίδυμα ήρεμα και χωρίς τσακωμούς μεταξύ τους; Ενημερώνω ότι τα γραφεία τους είναι το ένα δίπλα στο άλλο.”
Απάντηση
Δοκιμάστε να αλλάξετε τον προσανατολισμό και να είναι πλάτη με πλάτη ή να διαβάζει πρώτα το ένα και μετά το άλλο.
Ερώτηση
Είναι στο 2ο έτος στο πανεπιστήμιο στην πόλη μου και έχω θέμα με τους γονείς μου. Γενικά είναι αυστηροί και εγώ τόσα χρόνια είχα συμβιβαστεί με αυτό, δεν έβγαινα συχνά και αργά σχεδόν ποτέ. Πλέον όμως είμαι 20 χρονών και έχω σχέση. Με πιέζουν συνέχεια. Τι ώρα θα γυρίσω, με ποιους είμαι, μετά το μάθημα που είμαι κλπ. Όλοι μου οι φίλοι βγαίνουν ότι ώρα θέλουν και κάνουν ότι θέλουν και εγώ είμαι μόνη σε αυτή την κατάσταση. Το αγόρι μου από την άλλη το βρίσκει υπερβολικό. Εγώ είμαι στη μέση και δεν αντέχω άλλο. Νιώθω ότι δεν είμαι ελεύθερη. Είναι υπερβολικό αυτό που ζητάω; Τι να κάνω;”
Απάντηση
Συζήτησε με τους γονείς σου και διεκδίκησε το σεβασμό που αξίζεις αφού τα πεπραγμένα σου είναι τέτοια που δείχνουν ότι είσαι ώριμη και μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου και να διεκδικήσεις από τη ζωή ότι σου αξίζει χωρίς κινδύνους. Κάντε ένα συμβιβαστικό πρόγραμμα όπου και εσύ θα ζητήσεις λίγο λιγότερα αλλά και εκείνοι θα δώσουν πολύ περισσότερα. Εάν δεν δέχονται συζήτηση τότε εξήγησέ τους ότι σε ωθούν σε άλλες λύσεις τις οποίες εσύ καθόλου μα καθόλου δεν επιθυμείς, όπως πχ το να συγκατοικήσεις με κάποια συμφοιτήτριά σου αντί να μένεις στο πατρικό σου σπίτι και να είσαι κοντά τους.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 3 χρονών όπου την προηγούμενη εβδομάδα στο σχολείο δάγκωσε έναν συμμαθητή του χωρίς ευτυχώς άσχημα αποτελέσματα γιατί τον πρόλαβε η δασκάλα. Την επόμενη μέρα ζήτησε συγγνώμη αλλά σήμερα το ξαναέκανε σε άλλο παιδάκι. Εγώ πολύ ήρεμα του είπα ότι αυτό που έκανε δεν ήταν καθόλου σωστό και ότι για τιμωρία δεν θα πάμε στις κούνιες και στους φίλους του να παίξει! Τι με συμβουλεύετε κυρία Μαυράκη; Γιατί το κάνει; Όταν εγώ τον ρώτησα μου είπε ότι τον πείραξε το δεύτερο το παιδάκι. Βέβαια το μετανιώνει αμέσως και μου λέει ότι αύριο μόλις πάει στο σχολείο θα ζητήσει συγγνώμη από το παιδάκι. Φοβάμαι όμως μην ξαναγίνει…”
Απάντηση
Το παιδί περνάει κάποια φάση ανασφάλειας ή κρυμμένου θυμού για κάποιο λόγο που μόνο εσείς μπορείτε να ανιχνεύσετε και γι’ αυτό τον λόγο βγάζει την ένταση και το άγχος του επιτιθέμενα στα άλλα παιδιά. Δεν αρκεί το να του μιλάμε ήρεμα και δεν βοηθά καθόλου το να μην πάμε το Σάββατο, που το παιδί δεν έχει καμία αντίληψη χρόνου ξεκάθαρη να παίξει με τους φίλους. Αντίθετα θα πρέπει να είστε κάθετη και απόλυτη στο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται και την επόμενη φορά που θα το κάνει θα πρέπει να μείνει μακριά από τα άλλα παιδιά και μόνο του στο σχολείο ή να μην παίζει με άλλα παιδιά και να είναι μόνο του στις κούνιες, στο πάρκο ή στον παιδότοπο. Αν εσείς ξεκαθαρίσετε αυστηρά ότι αυτό δεν επιτρέπεται και δεν θα επιτρέπεται ποτέ να ξαναγίνει, το παιδί θα μαζευτεί.
Ερώτηση
Έχω μία κόρη 4,5 ετών και ένα γιο 20 μηνών. Από την γέννηση του δεύτερου παιδιού και μετά η κόρη μου έχει αλλάξει, έχω ένα άλλο παιδί. Προσπάθησα από την αρχή να την κάνω να συμμετέχει σε ότι αφορούσε το μωρό, αλλά δεν βλέπω καμία αλλαγή. Ζηλεύει πολύ με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο αντιδραστική. Δεν ξέρω πως να το χειριστώ. Εδώ και ένα χρόνο κάθε βράδυ, αφού διαβάσουμε πριν τον ύπνο, αρχίζει να λέει το εξής: “Μαμά, αγαπώ πολύ τον Φίλιππο, αγαπώ τον μπαμπά, σ’ αγαπώ και εσένα, αγαπάς και εμένα κλπ”. Αυτό συμβαίνει κάθε βράδυ. Υποψιάζομαι ότι νιώθει ανασφάλεια. Σας παρακαλώ ανησυχώ και κυρίως δεν ξέρω πως να ενεργήσω. Θα εκτιμούσα πολύ την όποια συμβουλή και καθοδήγησή σας.”
Απάντηση
Το πρώτο που χρειάζεται η κόρη σας είναι την απόλυτη κατανόησή σας. Δεν είναι εύκολος ο ερχομός ενός άλλου παιδιού και το μοίρασμα της αγάπης της προσοχής και του ενδιαφέροντος που προηγούμενα το πρωτότοκο παιδί τα είχε κατ’ αποκλειστικότητα. Στη συνέχεια θα πρέπει να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση της κόρης σας δείχνοντάς της πόσο την εμπιστεύεστε αναθέτοντάς της καθήκοντα και υποχρεώσεις. Δεν έχουν σχέση με το αδερφάκι της αλλά γενικά με την ζωή μέσα στο σπίτι και οπωσδήποτε κάντε κάποια πράγματα αποκλειστικά μαζί της όπως και κάποιες άλλες στιγμές αποκλειστικά με το μικρό σας. Φυσικά να της επαναλαμβάνετε κάθε βράδυ πόσο πολύ την αγαπάτε, πόσο πολύ περήφανη είστε για εκείνη, πως είναι το πρώτο σας παιδί που σας έκανε μαμά και σας έμαθε πως να μεγαλώσετε και το δεύτερο έτσι ώστε το παιδάκι να νιώσει σιγουριά και να ηρεμήσει.

© 2024 tlife.gr