Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στις ανήσυχες μανούλες όσον αφορά τα παιδιά τους αλλά και τους συζύγους τους…
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να επιλύσω τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο γάμο μου εδώ και 1,5 χρόνο με τον ερχομό των παιδιών μου. Με τον άντρα μου είμαστε μαζί 14 χρόνια. Εκείνος ισχυρίζεται ότι η σχέση αλλάζει με τον ερχομό των παιδιών, εγώ όμως νιώθω μόνη, ότι δεν νοιάζεται για μένα και τώρα που έχω άδεια από τη δουλειά μου έχει αφεθεί και τα έχω αναλάβει όλα εγώ, τα του σπιτιού και των παιδιών εννοώ. Νιώθω ότι κάτι λείπει, αδιαφορεί για μένα, δεν μου λέει ότι με αγαπάει, ούτε πόσο έχω αδυνατίσει. Τον απασχολεί η δουλειά του, το μεταπτυχιακό του και ακόμα και τις ελάχιστες φορές που βγήκαμε μόνοι μας έξω, είναι αλλού. Σκέφτομαι μέχρι και το διαζύγιο, δεν μπορώ να ζω άλλο έτσι. Του λέω πώς νιώθω και θεωρεί ότι απλά γκρινιάζω. Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Να αναγνωρίσετε ότι έχετε δύο παιδιά και ένα μωρό. Γιατί ο άντρας σας είναι μωρό, έτσι είναι οι άντρες και έτσι μένουν. Θέλουν κανάκεμα, φροντίδα, ανταγωνίζονται πολλές φορές τα ίδια τους τα παιδιά γιατί θέλουν την μεγαλύτερη μερίδα προσοχής και ενδιαφέροντος της μητέρας. Και μιας και προσπαθεί ακόμη και με τις σπουδές του, θεωρεί ότι έχει και δικαίωμα στα κανακέματα και τις φροντίδες γιατί είναι ακόμα φοιτητής άρα παιδί. Μην απογοητεύεστε. Καταλαβαίνω πως νιώθετε αλλά ως μητέρα και ως γυναίκα δείξτε δύναμη. Μην γκρινιάζετε αλλά εξηγείστε. Μην απαιτείτε.
Ερώτηση
“Γεια σας έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών και θα το βαφτίσω το καλοκαίρι. Επειδή δουλεύω το παιδί το κρατάει η πεθερά μου. Αυτή έχει δέσει κόμπο ότι το παιδί θα το βγάλουμε με το όνομά της (Αρχοντία). Εμένα και του άντρα μου δεν μας αρέσει καθόλου αυτό το όνομα αλλά φοβόμαστε να της το πούμε γιατί είμαστε υπόχρεοι που μας κρατάει την μικρή. Τι να κάνουμε;”
Απάντηση
Να της δώσετε δύο ονόματα. Εφόσον θα την στεναχωρήσει να μην πάρει το παιδί το όνομά της και όχι γιατί έχετε υποχρέωση επειδή σας το κρατάει, ευχαριστήστε την δίνοντας στην μικρή δύο ονόματα.
Ερώτηση
“Καλημέρα σας. Έχω ένα γιο 10 χρόνων και είμαι χωρισμένη. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, αναγκάζομαι να μετακομίσω σε άλλη πόλη. Πώς θα κάνω την προσαρμογή ευκολότερη για το παιδί μου, αφού θα έχει να αντιμετωπίσει ένα καινούριο σχολείο και περιβάλλον και ότι μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα του;”
Απάντηση
Καταλαβαίνω ότι θα υπάρξει δυσκολία αλλά πιστεύω ότι η φύση μας έχει προικίσει με φοβερές δυνάμεις προσαρμογής, κυρίως τα παιδιά. Παρουσιάστε το σαν μία περιπέτεια, σαν ευκαιρία για καινούρια πράγματα και οργανώστε την ζωή σας στην άλλη πόλη που θα είναι σίγουρα πιο βολική απ’ ότι αυτή στην οποία κατοικείτε με τέτοιο τρόπο που να είναι ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη άρα δελεαστική για το παιδάκι σας.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγόρι 11 μηνών. Όταν έρχεται σε επαφή με άλλα μωράκι όμοιας ηλικίας κι’ αυτά βγάζουν κραυγούλες ή προσπαθούν να αρθρώσουν λεξούλες, αυτό “σβήνει” στο κλάμα. Με μεγαλύτερα παιδάκια δεν συμβαίνει αυτό ούτε με ενήλικες. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνω; Μου λένε όλοι ότι είναι ευαίσθητος.”
Απάντηση
Μπορεί να είναι και ευαίσθητος, είναι όμως πολύ νωρίς για να φανούν δείγματα ευαισθησίας. Τα αυτάκια του μπορεί να μην αντέχουν την συχνότητα των ήχων του κλάματος των άλλων μωρών και να ενοχλείται ή απλά να μην μπορεί να βλέπει τα παιδάκια που είναι αποδιοργανωμένα γιατί αποδιοργανώνεται και ο ίδιος. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ