Η κόρη μου είναι πολύ ζωηρή και ατίθαση, τι να κάνω; Ο 5 χρονών γιος μου προτιμάει να κάνει παρέα με κορίτσια, γιατί; Πως μπορώ να αποβάλλω τις προλήψεις μου;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη είναι εδώ για να σε βοηθήσει…
Ερώτηση
“Έχω μία κόρη 3 ετών η οποία είναι πολύ ζωηρή και ατίθαση. Τα θέλει όλα δικά της και δημιουργεί συνεχώς πρόβλημα στον αδερφό της που είναι 6 ετών. Δεν τον αφήνει να παίζει με τίποτα. Είναι πολύ πεισματάρα και τις περισσότερες φορές δεν τρώει ενώ πεινάει. Πετάει αντικείμενα στο σπίτι σε ανύποπτο χρόνο και γενικά δεν μπορώ να την βάλω σε τάξη. Δεν ξέρω πως να χειριστώ όλη την κατάσταση.”
Απάντηση
Η μικρή σας πιθανότατα ζηλεύει τον μεγάλο αδερφό που προηγείται που έχει πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει και πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τα πετύχει. Προσπαθείστε να κάνετε πράγματα μόνο μαζί της, δείξτε της με αναγνώριση των καλών της στιγμών και με ενθάρρυνση ώστε αυτές οι στιγμές να επαναλαμβάνονται ότι είναι για σας μοναδική όπως είναι και ο αδερφός της, ο καθένας για τον εαυτό του και για την προσωπικότητά του και χαρίστε της κάποιες στιγμές αποκλειστικότητας, κάντε δηλαδή κάποια πράγματα μόνο μαζί της.
Ερώτηση
“Έχω δίδυμα 3,5 χρονών το κοριτσάκι μου έκοψε το μπεμπιλίνο σε 2 μέρες. Ο γιος μου αρνείται να βγάλει το μπεμπιλίνο λέγοντας ότι είναι μικρός ακόμα ή ότι το πουλάκι του φοβάται. Του βάζω βρακάκι και μόλις κατουρήσει το λέει. Τι να κάνω; Φοβάμαι μην του δημιουργήσω πρόβλημα και τον αφήνω μήπως μεγαλώσει και το κάνει μόνος του βλέποντας την αδερφή του. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.”
Απάντηση
Τα παιδιά αν και δίδυμα έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης. Συνήθως τα κοριτσάκια είναι πιο ώριμα και καταφέρνουν πράγματα νωρίτερα από τα αγοράκια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πιο έξυπνα ή πιο ικανά ή θα πετύχουν περισσότερο στη ζωή τους. Δείξτε σεβασμό στον ρυθμό του γιου σας και περιμένετε να ωριμάσει έτσι ώστε να αποφασίσει μόνος του για το θέμα της τουαλέτας.
Ερώτηση
“Θα ήθελα την συμβουλή σας για ένα θέμα σχετικά με τον γιο μου που γίνεται 5ετών. Από τότε που κοινωνικοποιήθηκε εδώ και 2 χρόνια περίπου μόνος του με παρέες, αποφεύγει να κάνει παρέα με αγόρια και προτιμά το παιχνίδι με τα κορίτσια. Όταν τον παρακινώ να παίξει με τα αγόρια, μου απαντά ότι δεν θέλει γιατί βαράνε ή γιατί βρίζουν ή γιατί δεν τον παίζουν. Στα κορίτσια συνήθως κάνει μια επίδειξη δύναμης εντός εισαγωγικών αλλά κολακεύεται και από την προστατευτικότητα που του δείχνουν συνήθως τα μεγαλύτερα σε ηλικία κορίτσια. Γενικά μεγαλώνει με εμένα, την μαμά μου και την αδερφή μου. Είναι πολύ ευαίσθητος αλλά σε γενικές γραμμές ένα παιδί της ηλικίας του ολίγον αντιδραστικό και πολύ ζωηρό. Με τον μπαμπά του έχουμε χωρίσει έχουμε καλές επαφές αλλά δεν έχει χρόνο μαζί του ο μικρός. Στα δύο του μέχρι και τα 3 είχαμε ξανά θέμα με το δικό μου πρότυπο που μιμείται τότε ο μικρός και ήθελε να παίζει συνεχώς με τα ρούχα μου και τα καλλυντικά μου. Το προσπεράσαμε όμως με πολύ κόπο. Δεν ξέρω πως να το χειριστώ. Η δασκάλα του επίσης μου υπογράμμισε το θέμα. Με τα μόνα αγόρια που θέλει να παίζει και μάλιστα πολύ είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία που πάλι το προστατεύουν. Είμαι σίγουρη ότι φταίω εγώ. Σας παρακαλώ μια μικρή βοήθεια κι αν χρειάζεται να πάω κάπου.”
Απάντηση
Οι ενοχές δεν σας βοηθούν. Δεν είναι το παιδί σας το μόνο που μεγαλώνει διπυρηνικά δηλαδή με τους δύο γονείς σε χωριστά σπίτια. Φαίνεται λογικό σαν ένα ευαίσθητο μοναχοπαίδι αγόρι που μεγαλώνει μέσα σε ένα προστατευτικό κύκλο γυναικών να επιζητεί και στο παιχνίδι του προστασία και γι’ αυτό να θέλει τα μεγαλύτερα αγόρια ή τα κοριτσάκια. Μην ανησυχείτε, μην δείχνεται άγχος, μην το προτρέπετε διαρκώς να κάνει παρέα με αγόρια γιατί έτσι του υπογραμμίζετε ότι δεν σας αρέσει έχει σχέσεις με συνομήλικα αγοράκια. Δεχθείτε τις επιλογές του αλλά συγχρόνως προσπαθείστε να βρείτε αγοράκια που να είναι ήρεμα, ευαίσθητα και πιο εγκεφαλικά από άλλα και που θα μπορούσαν να παίξουν με τον γιο σας χωρίς να τον τρομάζουν με την επιθετικότητα και τις σκανταλιές τους.
Ερώτηση
“Κυρία Μαυράκη, καλησπέρα. Η στήλη σας με βοηθά πολύ και σε θέματα παιδιών και σε προσωπικά. Θα ήθελα να με συμβουλεύσεστε πώς μπορώ να αποβάλω τις προλήψεις μου, την κακή διάθεση που συχνά φτάνει στο όριο του φόβου από ένα κακό όνειρο που το αποκωδικοποιώ, πώς μπορώ να μην επηρεάζομαι από όλα αυτά. Να σας πω ότι είμαι επιστήμονας και με διδακτορικό και καταλαβαίνω με τη λογική ότι δεν πρέπει να τα πιστεύω αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Οι προλήψεις εντάσσονται στον χώρο των φοβιών οι οποίες είναι συμπτώματα αγχώδους διαταραχής. Θα πρέπει να διαχειριστείτε το άγχος σας και καλύτερα με την συμβουλή και την βοήθεια ειδικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ