Ερώτηση
“Κυρία Κουτελιέρη, έχω ένα αγόρι 6,5 χρονών, πάει πρώτη δημοτικού. Στο νηπιαγωγείο σε κάποιες εργασίες που έκαναν παρατηρήσαμε ότι κάποια γράμματα τα γράφει ανάποδα. Τώρα στην πρώτη δημοτικού το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο, συνεχώς γράφει και λέξεις ανάποδα (από το τέλος στην αρχή). Με ενημέρωσε και η δασκάλα του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πού να απευθυνθώ;”
Απάντηση
Το παιδάκι σας μπορεί να έχει θέμα προσανατολισμού που δημιουργεί δυσκολίες γραφής ή ανάγνωσης αλλά είναι νωρίς για ασφαλή διάγνωση. Θα σας συμβούλευα να περιμένετε ως την αρχή της δευτέρας δημοτικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 21 μηνών. Είμαι σε πολύ δύσκολη-περίεργη θέση διότι το παιδάκι μην σας πω και από τότε που γεννήθηκε έχει πάρα πολλά νεύρα… Ναι, νεύρα. Θα ήθελα να μου πείτε πώς να το χειριστώ… Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το ηλικιακό στάδιο του παιδιού δικαιολογεί τα νεύρα, το θυμό, την άρνηση και την επιθετικότητα. Αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι μια ισχυρή προσωπικότητα έχει πιο έντονες αντιδράσεις. Υπομονή από μέρους σας, σταθερότητα κι εναλλακτικές θα βοηθήσουν το παιδί και εσάς.
Ερώτηση
“Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Η μικρή μου, 3,5 ετών, το δεύτερο παιδάκι μου, δεν θέλει καθόλου τον μπαμπά της. Δεν θέλει να συμμετέχει σε καμιά δραστηριότητά της και είναι σχετικά καλά μαζί του μόνο όταν λείπω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Μην ανησυχείτε. Πολλά παιδάκια δείχνουν προτίμηση στη μαμά που άλλωστε είναι πάντα πιο κοντά τους. Ο μπαμπάς ας φροντίσει να προτείνει δελεαστικές δραστηριότητες χωρίς να επιμένει ή να δείχνει άγχος ή λύπη αν η μικρή αρνηθεί.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών και άρχισε να με χτυπάει στο κεφάλι τώρα τελευταία, όχι πάντα αλλά το κάνει με τα χεράκια της όταν την έχω αγκαλιά. Πώς να αντιδράσω;”
Απάντηση
Η επιθετικότητα είναι απλά εξωλεκτική επικοινωνία. Μην ανησυχείτε αλλά με σταθερότητα κατεβάστε το χεράκι της και πείτε “μη”.
Ερώτηση
“Είμαι μητέρα αίνος μωρού 10 μηνών. Τι χρειάζεται ένα μωρό γενικά τον πρώτο χρόνο της ζωής του; Τι ερεθίσματα να του δίνω; Να το αφήνω να παίζει μόνο του; Το βοηθάει να γίνει ανεξάρτητο; Τι παιχνίδια μπορώ να παίζω μαζί του σε αυτόν τον μήνα για να του αναπτύξω διάφορες ικανότητες; Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας”.
Απάντηση
Δώστε στο παιδάκι σας ερεθίσματα με ήχους, εικόνες, μυρωδιές. Μιλάτε του συνέχεια, διαβάστε του, βάλτε μουσική και πηγαίνετε βολτίτσες κι επισκέψεις.
Ερώτηση
“Κυρία Μαυράκη, είμαι μητέρα ενός αγοριού 9 ετών. Τα τελευταία δυο χρόνια παρουσιάζει παροδικά τικ, το πιο συχνό είναι το ανοιγόκλεισμα στα μάτια. Έχω παρατηρήσει ότι σχετίζεται με άγχος. Όταν πιέζεται για οποιονδήποτε λόγο το φαινόμενο είναι έντονο. Επίσης έχει ξεσπάσματα (κλαίει εύκολα, θυμώνει εύκολα). Όλα αυτά τα συζητάμε ήρεμα και μου λέει πολλές φορές ότι δεν ξέρει τι του φταίει, ή γιατί αντιδρά έτσι. Γενικά είναι ένα έξυπνο, όμορφο παιδί χωρίς δυσκολίες σε μαθήματα η αθλήματα. Το οικογενειακό περιβάλλον θεωρώ ότι είναι καλό. Είμαστε μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων (έχω και μια κόρη 5 ετών) αγαπημένη, χωρίς εντάσεις. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω; Πώς πρέπει να του συμπεριφερθώ ώστε να χαλαρώσει και να παίρνει τα πράγματα λιγότερο σοβαρά; Επίσης φοβάμαι μήπως τα τικ που κατά καιρούς εμφανίζει δείχνουν την αρχή νευρώσεων”.
Απάντηση
Το αγόρι σας είναι ευαίσθητο κι αναπτύσσει άγχος ή ζήλια. Μπορεί να παίζει βασικό ρόλο η ζήλια κι ας μην είναι εμφανής. Ένας ειδικός μπορεί να ανακαλύψει τους λόγους της συμπεριφοράς του και να σας βοηθήσει.
Ερώτηση
“Πώς θα σταματήσει το παιδί μου να τρώει υπερβολικά (8 χρονών);”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η βουλιμία συχνά παραπέμπει σε άγχος. Θα σας συνιστούσα να το ψάξετε περαιτέρω με τη βοήθεια ενός ειδικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ