Site icon TLIFE

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά στις ερωτήσεις σας!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά στις ερωτήσεις σας!
Οι ερωτήσεις σας, οι ανησυχίες σας έρχονται στα Contact Forms του TLIFE και οι ειδικοί τις απαντούν.
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη έχει το λόγο…

Ερώτηση

Σε ποια ηλικία πρέπει να πω στον γιο μου ότι ο μπαμπάς που γνωρίζει δεν είναι ο βιολογικός και γιατί ο βιολογικός δεν ενδιαφέρεται;”
Απάντηση
Σε καμία περίπτωση δεν πληροφορούμε το παιδί ότι ο πατέρας του δεν ενδιαφέρεται, έτσι στεγνά. Η απόρριψη θα του κάνει μεγαλύτερο κακό απ’ ό,τι η ίδια η απουσία.
Του εξηγούμε ότι είναι καρπός αγάπης δύο ανθρώπων, οι οποίοι στη συνέχεια απομακρύνθηκαν για δικούς τους αποκλειστικά λόγους και όχι από υπαιτιότητα του παιδιού… Κι ότι το παιδί έμεινε με τη μαμά, όπως όλα τα μικρά -ακόμη και των ζώων.
Στη συνέχεια η μαμά βρέθηκε με τον καλό κύριο που γνωρίζει ως μπαμπά του και ζουν ως οικογένεια.
Η κατάλληλη ηλικία διαφέρει από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τους παράγοντες, οπωσδήποτε όμως πριν την εφηβεία.
Ερώτηση
Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο εξής: έχω ένα γιο, ο οποίος σε λίγους μήνες θα γίνει 3 ετών. Είμαι εργαζόμενη και τις πρωινές μέχρι και απογευματινές ώρες το παιδί το κρατάνε τα πεθερικά μου. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Όταν είμαστε μαζί το παιδί τρώει με μεγάλη δυσκολία μαζί μου. Με πολλά παιχνίδια, παρακάλια κ.τ.λ. Τις περισσότερες φορές αρνείται να φάει, ενώ ξέρω ότι πεινάει. Ακόμα δεν τρώει κανονική τροφή. Με τον πατέρα του -ο οποίος τον ταΐζει κατά κόρον όταν είμαστε σπίτι, επειδή μαζί μου δεν τρώει- τρώει κανονικά. Η αλήθεια είναι ότι επειδή είναι αδύνατος και δεν είναι από τα παιδιά που τρώνε, ο άντρας μου του έχει αγριέψει και λίγο γι’ αυτό και ίσως μαζί του τρώει. Ήθελα να σας ρωτήσω τι είναι αυτό που κάνω λάθος; Μήπως δεν με φοβάται και νιώθει ότι με έχει του χεριού του (όπως μου λένε) και γι’ αυτό δεν τρώει;”
Απάντηση
Καλή μου Φωτεινή, φοβάμαι πως η αντιμετώπιση της διατροφής του μικρού σας είναι εντελώς εσφαλμένη και έχει συγχύσει το παιδί.
Κατ’ αρχήν το παιδί εφ’ όσον αναπτύσσεται κανονικά, δεν πρέπει να σας ανησυχεί το βάρος του – θα προτιμούσατε να είναι παχύσαρκο; Έπειτα θα πρέπει να καταλάβει ότι το φαγητό είναι δική του υπόθεση, για να έχει δύναμη και ενέργεια.
Του αφήνετε, λοιπόν, για ένα τέταρτο το φαγητό μπροστά του και το αποσύρεται μετά. Το ενθαρρύνεται, βέβαια, να φάει για να γίνει μεγάλο και δυνατό αλλά δεν επιμένετε ούτε με απειλές, ούτε με καλοπιάσματα.
Ξανασερβίρετε μετά από ώρα το ίδιο ή άλλο φαγητό και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία. Το μόνο που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε, είναι να δείχνετε στο παιδί πόσο ανησυχείτε για το φαγητό του καθ’ οποιονδήποτε τρόπο.
Ερώτηση
Θα ήθελα να θέσω την ερώτησή μου όσον αφορά στην αντιμετώπιση συμπεριφοράς της κόρης μου. Είναι 2 χρόνων και κάποιες φορές εμφανίζει επιθετικότητα. Χτυπάει εμένα -όχι απαραίτητα- μπορεί και κάποιον τρίτο με τον οποίο θα αποκτήσει οικειότητα, σε σημείο όμως άσχημο με γρατσουνιά στο πρόσωπο ή τράβηγμα μαλλιών. Πως να το αντιμετωπίσω?”
Απάντηση
Κατ’ αρχήν να διευκρινισθεί ότι η επιθετικότητα, προς το γονιό συνήθως ή άλλο ενήλικα σπανιότερα, είναι περίπου φυσιολογική στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο.
Ο γονιός, όμως, θα πρέπει να δείξει στο παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Με σταθερό και αποφασιστικό τρόπο κατεβάζουμε το χέρι του παιδιού και του δηλώνουμε ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό κι αν συνεχίσει του επιβάλουμε συνέπειες, όπως το να μη συνεχίσει το παιχνίδι μαζί μας ή να καθίσει στο καρεκλάκι του.
Ερώτηση
Ο γιος μου είναι 27 ετών. Νιώθω όπως γράφετε στο άρθρο σας ότι με τιμωρεί κάνοντας όλα αυτά που εσείς αναφέρετε. Υποπτεύομαι πως ασχολείται με ναρκωτικά… Με βγάζει πάντα τρελή. Δεν ξέρω πως να τον προσελκύσω. Βοηθήστε με.”
Απάντηση
Προσπαθήστε να μην του δείχνετε τους φόβους σας αλλά αντίθετα ότι τον αγαπάτε και τον εμπιστεύεστε, αλλά και τον θαυμάζετε για τα καλά στοιχεία που σίγουρα διαθέτει. Μία πολύ ουσιαστική βοήθεια μπορείτε να πάρετε από τις πολυάριθμες ομάδες υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους. Εκεί θα σας βοηθήσουν τόσο ως προς τις υποψίες σας όσο και ως προς την αντιμετώπιση.

© 2024 tlife.gr