Τι μαθαίνει το παιδί παίζοντας, πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των γονιών και πώς το παιχνίδι λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο;
Η Ανδρομάχη Χιωτίνη, Ψυχολόγος απαντά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά μαθαίνουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν το περιβάλλον και τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν και να εξασκήσουν καινούριες ικανότητες. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει:
-να λύνει προβλήματα,
-να σκέφτεται λογικά,
-να επικοινωνεί και να συμμετέχει με άλλους,
-να αποκτά κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές,
-να αναπτύσσει την δημιουργικότητα του,
-να προσαρμόζεται σε καταστάσεις
Η συμμετοχή των γονιών στο παιχνίδι των παιδιών
Οι γονείς με το να συμμετέχουν και να παρατηρούν το παιδί να παίζει μπορούν να καταλάβουν ποιες ικανότητες έχει αναπτύξει και ποιες χρειάζεται να αναπτύξει στη συνέχεια. Με το που μάθουν τις ικανότητες του παιδιού, οι γονείς μπορούν να βρουν παιχνίδια και δραστηριότητες που παρακινούν το παιδί να αναπτύξει καινούριες, ενθαρρύνουν την φαντασία και προωθούν την μάθηση.
Τι να κάνετε;
Παίξτε με το παιδί σας ειδικά τα πρώτα χρόνια. Αν οι ενήλικοι προσέχουν και συμμετέχουν στο παιχνίδι, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι είναι σημαντικό.
Δημιουργήστε ένα «παιχνιδιάρικο» περιβάλλον. Είναι σημαντικό να παρέχετε στα παιδιά υλικά που μπορούν να εξερευνήσουν και να παίξουν μαζί τους.
Όταν το παιδί φαίνεται να βαριέται, προτείνετε κάτι καινούριο ή προσφέρετε καινούριες δραστηριότητες ή εμπειρίες όπως μια εκδρομή.
Να παρεμβαίνετε για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές παιχνίδι. Ακόμα και μεταξύ μεγαλυτέρων παιδιών μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις προσπαθώντας να διαπραγματευτούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι ενήλικοι μπορούν να βοηθήσουν όταν τα παιδιά δεν μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους. Οι ενήλικοι θα πρέπει να εντοπίσουν πιο παιχνίδι/ κατάσταση οδήγησε στην σύγκρουση.
Ελέγξτε τα υλικά των παιχνιδιών και πόσο εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών. Ακόμα, οι ενήλικοι θα πρέπει να εξηγούν τους σωματικούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν στο παιχνίδι που τα παιδιά θέλουν να παίξουν.
Αποφύγετε να πάρετε το παιδί σας από το παιχνίδι ή την δραστηριότητα του πριν να είναι έτοιμο. Μερικές φορές δεν είναι δυνατόν, αλλά το να αποφεύγεται η διακοπή όταν είναι δυνατόν βοηθάει στο να γίνει το παιχνίδι μια θετική έκφραση.
Αφήστε το παιδί σας να είναι δημιουργικό. Η διαδικασία είναι πιο σημαντική από την «ποιότητα» του αποτελέσματος.
Το παιχνίδι είναι ένα απαράληπτο στοιχείο στο μεγάλωμα του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να σέβονται αυτή τη διαδικασία και να την παρακινούν. Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά πάνω απ’ όλα πρέπει να χαίρονται γιατί η χαρά κάνει το παιδί να είναι ήρεμο, δημιουργικό, έξυπνο και ευτυχισμένο.
Το παιχνίδι ως μέσο θραπείας
Η θεραπεία μέσω του παιχνιδιού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στο να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το στρες. Ένας οικογενειακός σύμβουλος ή ένας θεραπευτής εξειδικευμένος στη θεραπεία μέσω του παιχνιδιού μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική και γνωσιακή ανάπτυξη του παιδιού και να το ενθαρρύνει να αποκτήσει υγιή έκφραση των συναισθημάτων του.
Παρατηρώντας το παιδί να παίζει είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να καταλάβουμε τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του. Αν το παιδί είχε αντιμετωπίσει τραυματικά γεγονότα π.χ. το διαζύγιο των γονιών του, ένα θάνατο μέσα στην οικογένεια, κακοποίηση κ. α., η θεραπεία μέσω του παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία και την κατανόηση και σαν αποτέλεσμα την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στην καινούργια κατάσταση.
Ακόμα η θεραπεία μέσω παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει στη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών. Ο θεραπευτής παρατηρώντας το παιδί να παίζει, παρεμβαίνει στη διαδικασία μαθαίνοντας τα συναισθήματα του παιδιού απέναντι στους γονείς του και τα αίτια των συναισθημάτων του.
Με την βοήθεια της θεραπείας μέσω παιχνιδιού παιδιά που έχουν προβλήματα στην κοινωνική συμπεριφορά τους πχ είναι επιθετικά, ασκούν σωματική βία, έχουν καταστροφικές τάσεις, λένε ψέματα ή κλέβουν, φεύγουν από το σπίτι κ. α. μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν μια πιο αποδεκτή συμπεριφορά. Επίσης η συγκεκριμένη θεραπεία βοηθάει τα παιδιά που πάσχουν από ελλειμματική προσοχή και/ή υπερκινητικότητα να αποκτήσουν καλύτερη συγκέντρωση, αυτοέλεγχο, αντίληψη και να μειώσουν το αίσθημα κατάθλιψης.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η θεραπεία μέσω παιχνιδιού είναι ένα μόνο εργαλείο από τα πολλά που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο θεραπευτής για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη θεραπεία με σωστά και μόνιμα αποτελέσματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ