Ο κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας Β είναι 30 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του AIDS. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς το ποσοστό κρουσμάτων είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης.
Τι λένε τα στοιχεία και τι πρέπει να ξέρεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί στον κόσμο, 200 εκατομμύρια είναι οι φορείς σε όλον τον κόσμο και 300 χιλιάδες περίπου στην Ελλάδα. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από κεραυνοβόλο ηπατίτιδα ή από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της που είναι η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.
Η ηπατίτιδα Β οφείλεται σε έναν ιό, τον HBV, που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και τη μετάγγιση αίματος όμως αποδεδειγμένα μπορεί να υπάρξει μόλυνση και δια της πεπτικής οδού (τουαλέτες, σάλιο κλπ).
Τα παιδιά λοιπόν που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, τα πάρκα και τις παραλίες όπου κάποιος ναρκομανής μπορεί να πέταξε πρόσφατα μια χρησιμοποιημένη σύριγγα, στον οδοντίατρο που δεν τήρησε ή αμέλησε κάποιους κανόνες υγιεινής, στον κουρέα κτλ είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της μόλυνσης.
Πως εκδηλώνεται
Η μόλυνση με τον ιό, οδηγεί σε κλινική ηπατίτιδα στο 5-10% των περιπτώσεων. Το παιδί εμφανίζει ίκτερο, δηλαδή κίτρινο χρώμα του δέρματος και των βολβών των ματιών, υπερχρωματισμό των ούρων, αποχρωματισμό των κοπράνων, πυρετό, ανορεξία και κακουχία.
Συνήθως η πορεία είναι ήπια, όμως σπανίως υπάρχει και η κεραυνοβόλος μορφή που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Το 90% των μολυνθέντων από τον ιό, δεν εμφανίζουν συμπτώματα αρρώστιας και την περνούν υποκλινικά. Ένα ποσοστό ωστόσο από όσους έχουν μολυνθεί παραμένουν χρόνιοι φορείς και αυτοί μεταδίδουν από εκεί και πέρα τον ιό. Για παράδειγμα οι μητέρες φορείς, που έχουν αυστραλιανό αντιγόνο θετικό μπορούν να μολύνουν τα νεογέννητα σε ποσοστό 85%.
Από τα μολυσθέντα νεογνά το 90-95% παραμένουν χρόνιοι φορείς και μόνιμη πηγή διασποράς της νόσου. Το 25% μακροπρόθεσμα θα χάσει τη ζωή του από επιπλοκές στο συκώτι. Παιδιά θετικών μητέρων, που δεν έχουν μολυνθεί την περιγεννητική περίοδο έχουν αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής ενώ αυξημένη μόλυνση παρατηρείται και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας σε χώρες με μεγάλη ενδημικότητα όπως η Ελλάδα.
Πρόληψη
Η μόνη λύση για την προφύλαξη είναι το εμβόλιο. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά από δύο μηνών και πάνω.
Η μόνη λύση για την προφύλαξη είναι το εμβόλιο. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά από δύο μηνών και πάνω.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού περιλαμβάνει:
α) εμβολιασμό βρεφών μέσα στο πρώτο 24ωρο της ζωής τους αν γεννήθηκαν από μητέρα με αυστραλιανό αντιγόνο θετικό.
β)εμβολιασμό όλων των ελληνόπουλων από δύο μηνών και πάνω
γ)εμβολιασμό όλων των εφήβων και νεαρών ενήλικων επειδή στις ηλικίες αυτές υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης.
δ)εμβολιασμός ειδικών ομάδων, υψηλού κινδύνου όπως τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων και φυλακών, στρατιώτες και αστυνομικοί, ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ
Στον κλασικό εμβολιασμό γίνονται 3 δόσεις ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και 4.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ