Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας.. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορώ να κάνω τα παιδιά μου να με ακούνε. Έχω μια κόρη 5,5 χρόνων και έναν γιο 3 χρόνων σχεδόν. Έχω δοκιμάσει πολλούς τρόπους, ήρεμους και με φωνές. Νομιζω πως δεν δίνουν καθόλου σημασία, κάνουν ότι θέλουν. Αφού ηρεμούν μιλάμε μετά το συμβάν. “Ναι μαμά δεν θα το ξανακάνω, θα ακούω”, λένε αλλά σχεδόν ποτέ δε γίνεται. Ποια είναι η σωστή οδός; Με αρκετές φίλες μου το συζητάμε αλλά δεν καταφέρνουμε τίποτα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι σίγουρο ότι ακολουθείς λάθος επιλογές για την λύση του προβλήματος. Και τούτο διότι, φαίνεται ότι προσπαθείς να το λύσεις χωρίς να έχεις βρει την πρωτογενή αιτία. Δηλαδή ποια είναι η αιτία που τα παιδιά σου συμπεριφέρονται με τον τρόπο που περιγράφεις; Θέλω να σου πω ότι χρειάζεται να εντοπίσεις τι δεν κάνεις καλά εσύ και το περιβάλλον στο οποίο ζούνε τα παιδιά σου και ύστερα να κάνεις διορθωτικές κινήσεις προς την λύση. Για παράδειγμα δεν μου αναφέρεις πουθενά τι κάνει ο μπαμπάς τους ή αν πηγαίνουν βρεφονηπιακό σταθμό ή αν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που τα επηρεάζουν όπως παππούς και γιαγιά κλπ.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, ο γιος μου είναι 18 μηνών, 11.300 κιλά, 83 ύψος. Από πέρυσι το καλοκαίρι δέχεται επιθέσεις ψύλλων οι οποίοι του αφήνουν πολλά σπυράκια στο σώμα του με έντονο κνησμό. Και έπειτα μετά από 2-3 μέρες βγάζει και άλλα σπυράκια σε άλλα σημεία του σώματος. Του έβαζα αλοιφή fucicort κάποιες φορές. Φέτος άρχισαν πάλι οι επιθέσεις και ο δερματολόγος μου είπε ότι είναι αλλεργικός και μου πρότεινε θεραπεία 1)με αλοιφή μίξη emfucin και advantac 2)και με το πόσιμο διάλυμα Xozal 2.5ml ανά 12 δώρο για 5 μέρες. Διαβάζοντας τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είμαι σε δίλημμα να ξεκινήσω την θεραπεία ή όχι. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη το πρόβλημα δεν θα το λύσεις με την θεραπεία των εξανθημάτων, αλλά με τον εντοπισμό των ψύλλων και την εξολόθρευση τους. Οι ψύλλοι μπορεί να βρίσκονται μέσα στο σπίτι ή να τους φέρνετε από έξω από παιδικές χαρές, χωράφια κλπ. Όταν τους εντοπίσεις τότε θα πάρεις μέτρα εξολόθρευση τους και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 3 χρόνων. Από τον Γενάρη έχουμε κόψει την πάνα με επιτυχία. Τώρα ήρθε ο καιρός που κόψαμε και την βραδινή πάνα. Κοιμάται όμως βαριά και δεν καταλαβαίνει ότι της φεύγουν στον ύπνο της. Έχω ξεκινήσει και την ξυπνάω τη νύχτα για να πηγαίνουμε τουαλέτα και να μην λερώνει το κρεβάτι της. Είναι σωστό ή λάθος αυτό που κάνω?Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι μια από της σωστές μεθόδους. Χρειάζεται όμως όταν την ξυπνάς να ξυπνάει πραγματικά και να πηγαίνει τουαλέτα συνειδητοποιημένα και όχι κοιμισμένη, διότι αλλιώς δεν θα κάνεις τίποτα, θα είναι σαν να “τα κάνει” στο κρεβάτι της.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας. Ο γιος μου είναι 2 χρονών και 9 μηνών και έχω κάνει κάποιες προσπάθειες να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό και αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ μιλάει από πολύ μικρός και μπορούμε να συνεννοηθούμε τέλεια,όσον αφορά την πάνα δε θέλει να την αποχωριστεί με τίποτα. Συγκεκριμένα μου είπε ότι δε θέλω μαμά να πάω στο γιογιό για τι φοβάμαι τα τσίσα και τα κακά. Δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι ψυχολογικό;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην πιέζεις το παιδί σου. Δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι σφιγκτήρες και θεωρεί ότι τα κακά του είναι δικά του και δεν θέλει να τα χάσει. Είναι καθαρά θέμα λίγου χρόνου. Χαλάρωσε και θα γίνει μόνο του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Τον Δεκέμβριο με το καλό γεννάω το δεύτερο μωράκι μου. Η πρώτη μου κόρη θα πάει για δεύτερη φορά παιδικό μόλις γεννηθεί το μωρό. Να την διακόψω ή να συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά της; Η μικρή μου δεν αρρωσταίνει εύκολα, στο μωρό θα μεταφέρει ιώσεις;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, εγώ συστήνω να μην διακόπτουμε την πορεία του πρώτου παιδιού εξαιτίας του ερχομού του δεύτερου, εκτός αν στην πορεία προκύψουν τόσο σοβαρά θέματα συνυφασμένα με τον παιδικό, όποτε και πάλι αποφασίζουμε κατά περίπτωση αν πρέπει να διακόψουμε προσωρινά ή όχι.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι 6 μηνών, 11 κιλά και 76 πόντους. Γεννήθηκε 4.200 και μέχρι τώρα θηλάζω αποκλειστικά. Το μωρό ήταν πάνω από τις καμπύλες όλον αυτό τον καιρό, σε αρμονική γραμμή. Τώρα που θα αρχίσω τις τροφές μαζί με θηλασμό όμως, δε ξέρω τι να του δίνω και σε τι ποσότητες, ώστε να μη γίνει παχύσαρκο. Οι παιδίατροι δε μου δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις και καταλήγουν στο ότι το μωρό θα μου δείχνει πότε χορταίνει. Εδώ είναι όμως και η απορία μου, καθώς μέχρι τώρα είναι κάπως λαίμαργος στο γάλα και αν κρατήσει το ίδιο μοτίβο στις τροφές, δε θα ξέρω που να τον σταματάω. Υπάρχει κάποια πεπατημένη να ακολουθήσω; Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αγχώνεσαι χωρίς σοβαρό λόγο. Σε πρώτη φάση θα κόψεις μόνο το ένα γεύμα θηλασμού (το μεσημεριανό) και έτσι δεν θα διαταραχθεί αυτό που κάνεις μέχρι τώρα. Το μωρό θα τρώει ένα γεύμα 80 γραμμάρια κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο) και το υπόλοιπο θα είναι χορταρικά (περίπου 100-120 γραμμάρια). Αυτό το σύστημα μπορεί να πάει μέχρι δυο χρόνων όπως συμβουλεύει ο ΠΟΥ, δηλαδή μητρικός θηλασμός και στερεά τροφή. Νομίζεις ότι είναι δύσκολο; Το κάνουν εκατομμύρια μανούλες σε όλα τον κόσμο. Ξεκινά με ψυχραιμία και τα ξαναλέμε.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ