Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας. Κι αν ακόμα δεν έχεις φροντίσει να αφομοιώσει το μωρό σου αυτή τη συνήθεια είναι ευκαιρία τώρα το καλοκαίρι.
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης αναλύει τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό του, αλλά και πώς να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το μέρος που έχετε επιλέξει για διακοπές…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τώρα το καλοκαίρι που βρισκόμαστε περισσότερες ώρες με τα παιδιά μας λόγω των διακοπών είναι ευκαιρία να τους μάθουμε να τρώνε ένα καλό ελληνικό πρωινό. Επιπλέον, είναι ευκαιρία ανάλογα με την περιοχή στην οποία κάνουμε διακοπές να προσαρμοζόμαστε και να χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα της περιοχής για το πρωινό μας γεύμα.
Βασικά, το πρωινό των παιδιών πρέπει να περιέχει:
– Ψωμί και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης όπως: κουλούρια, σταφιδόψωμα, τυρόψωμα, ηλιόψωμα, παξιμάδια κλπ.
– Τυριά και γενικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως: φέτα, ανθότυρο, μανούρι, κεφαλοτύρι, γιαούρτι, ξινόγαλα και ελληνικό βούτυρο.
– Αυγά τα οποία τα κάνουμε σφιχτά ή ομελέτα.
– Ελληνικό μέλι το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
– Ελαιόλαδο το οποίο βοηθάει για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
– Παραδοσιακές μαρμελάδες.
– Πίτες όπως: τυρόπιτες, γαλατόπιτες, γιαουρτόπιτες, κολοκυθόπιτες, χορτόπιτες, πρασόπιτες, σπανακόπιτες και άλλα είδη πίτας.
– Δημητριακά τα οποία παρέχει η ελληνική ύπαιθρος όπως: τραχανά, κους κους, πλιγούρι.
– Φρούτα φρέσκα, χυμούς, φρουτοσαλάτες.
– Λαχανικά εποχής.
– Τοπικά γλυκά όπως: γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά, χαλβά, λουκουμάδες, ριζόγαλο, τηγανίτες, τσουρέκια, μουσταλευριά, λουκούμια, παστέλια κλπ.
Μάθετε τι τοπικό έχει κάθε περιοχή για να ξέρετε να επιλέξετε σωστά τι να φάτε…
Αν βρισκόσαστε στην Ήπειρο μπορεί τα παιδιά να πάρουν πρωινό με κεφαλογραβιέρα, γαλοτύρι, γιδοτύρι, τοπικές πίτες και πορτοκάλια Άρτας.
Αν βρίσκεστε στα Ιόνια νησιά μπορούν να πάρουν πρωινό με φέτα Κεφαλλονιάς, κεφαλοτύρι Κεφαλλονιάς, κουλούρια Κεφαλλονιάς και σταφίδα Ζακύνθου.
Αν βρίσκεστε στην Δυτική και Στερεά Ελλάδα υπάρχει γαλοτύρι, γραβιέρα Αγράφων, κατίκι Δομοκού, κεφαλογραβιέρα, φορμαέλα Αράχωβας, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τοπικές πίτες και τηγανόψωμο, κουραμπιέδες Λαμίας, ξερά σύκα Κύμης, φιστίκια Φθιώτιδας και τραχανάς.
Αν βρίσκεστε στην Πελοπόννησο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεφαλοτύρι, γιαούρτι Λακωνίας, μέλι, ελιές Καλαμάτας, μακαρονόπιτα Αχαΐας, γλυκά κουταλιού Αχαΐας, πορτοκάλια Λακωνίας, μήλα Τριπόλεως, κορινθιακή σταφίδα.
Αν βρίσκεστε στη Δυτική Μακεδονία: κασέρι, μανούρι, τοπικές πίτες, μπουγάτσα, μήλα και φράουλες Φλώρινας.
Αν βρίσκεστε στη Θεσσαλία: ηλιόψωμο Πηλίου, μουστοκούλουρα Βόλου, γαλοτύρι, μανούρι, τυρόπιτες, χαλβά Βόλου, αμύγδαλα, δαμάσκηνα, καρύδια, κάστανα Πηλίου, φιρίκια και μήλα Ζαγοράς.
Αν βρίσκεστε στη Κεντρική Μακεδονία: κουλούρι Θεσσαλονίκης, μανούρι, τοπικές πίτες, χαλβά πολίτικο, μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, ροδάκινα Νάουσας, φουντούκια Πιερίας.
Αν βρίσκεστε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: κεφαλοτύρι, ελιές, τοπικές πίτες, τοπικά γλυκά όπως σουσαμόπιτα.
Αν βρίσκεστε στο Αιγαίο: φέτα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, τοπικές πίτες, γλυκό τριαντάφυλλο Ικαρίας, ψωμί Ανάφης, κουλούρι, λαγάνα και ντάκο Κάρπαθου και Κάσου, γραβιέρα και αφρομυζήθρα Νάξου, μανούρι Σίφνου, χλωροτύρι Άνδρου, πίτα κολοκύθας Νάξου, αμυγδαλωτά Άνδρου και Σίφνου, χαλβαδόπιτες, καρπουζόπιτα Μήλου και βανίλιες Σίφνου.
Τέλος αν βρίσκεστε στην Κρήτη: κρητικό παξιμάδι, γραβιέρα Κρήτης, ξινομυζήθρα, μανούρι, μέλι Κρήτης, τοπικές πίτες, καλτσούνια, λουκουμάδες, ξεροτήγανα, σφακιανή πίτα, πορτοκάλια, μπανάνες, σταφίδες, κάστανα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ