Τα κουνούπια τελικά δεν ενδημούν μόνο το καλοκαίρι, μεταφέρουν συχνά επικίνδυνες νόσους και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά. Πώς μπορείς να τα προστατέψεις αποτελεσματικά; Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης συμβουλεύει:
Κάθε είδος κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει στο παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, τρία μικρά ή μεγάλα προβλήματα μετά το τσίμπημα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1.Να μεταφέρει ιούς ή βακτήρια ικανά να δημιουργήσουν πυρετό, εμετούς, διάροοιες, σύγχυση, ίλιγγο, εγκεφαλίτιδα κ.ά.
2.Να προκληθούν ήπιες ή έντονες αλλεργικές αντιδράσεις τοπικά στο σημείο του τσιμπήματος. Μπορεί να παρουσιαστούν κοκκίνισμα, φουσκάλα, οίδημα, φαγούρα. Σε ευαίσθητα παιδιά μπορεί να πρηστεί η μύτη, τα αφτιά, τα χείλη αλλά και ολόκληρο το σώμα. Σε βαριές περιπτώσεις ένα οίδημα του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή του παιδιού.
3. Όσο μικρό κι αν είναι το τσίμπημα, λόγω της φαγούρας μπορεί να εισχωρήσουν μικρόβια από το χώμα, την άμμο, τα έπιπλα, τα ρούχα, την παιδική χαρά κ.λπ. και να εμφανιστεί τοπική ή γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό και να απαιτηθεί θεραπεία με αντιβίωση, πολλές φορές και νοσηλεία στο νοσοκομείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι λοιπόν καλύτερα να παίρνουμε προληπτικά προστατευτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες.Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να αποφύγουμε τα τσιμπήματα.
Αντικουνουπικές οδηγίες!
1. Στα νεογνά και στα βρέφη μέχρι 4-6 μηνών επειδή αντεδείκνυται η χρήση φαρμακευτικών αντικουνουπικών βάζουμε επιμελώς μια κουνουπιέρα στην κούνια του παιδιού. Την περνάμε και κάτω από το στρωματάκι του παιδού ώστε να αποκλείσουμε εντελώς την είσοδο εντόμων στο κρεβάτι.
2. Βάζουμε άοσμα εντομοαπωθητικά στο χώρο όλο το 24ωρο αλλά με ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες.
3. Τοποθετούμε σίτες σε παράθυρα, πόρτες αεραγωγούς, τζάκια κ.λπ.
4. Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα δαπέδου ή οροφής γιατί ο αέρας απομακρύνει τα κουνούπια.
5. Εξαφανίζουμε κάθε παρουσία στάσιμου νερού κοντά στο παιδί όπως ποτήρια, μπιμπερόν, πιπίλες, βάζα, ενυδρεία, ποτίστρες ζώων και πουλιών κ.λπ.
6. Κουρεύουμε το γρασίδι και αποψιλώνουμε φυτά και δέντρα γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα έντομα.
7. Ποτίζουμε τις πρωινές ώρες και φροντίζουμε να μη μένει στο έδαφος πολλή υγρασία.
8. Στα μεγαλύτερα παιδιά δεν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητική κρέμα πάνω σε ερεθισμένο δέρμα.
9. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους το εντομοαπωθητικό. Δεν βάζουμε εντομοαπωθητικό στα χέρια τους για να μην τα βάλουν στο στόμα.
10. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να ρωτούν τον παιδίατρο αν επιτρέπεται η χρήση των εντομοαπωθητικών κρεμών για τις ίδιες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ