Site icon TLIFE

Μαμά, να μείνω μόνο στο σπίτι; Τα SOS Tips που πρέπει να δώσεις στο παιδί σου

Είναι αυτή η σοκαριστική στιγμή που συνοδεύεται από την όχι και τόσο αναμενόμενη ερώτηση: “Μαμά, να μείνω σπίτι απόψε, όσο εσύ και ο μπαμπάς θα είστε έξω;“. Ναι,σε λούζει κρύος ιδρώτας. Νιώθεις ότι σου “κόβονται” τα πόδια. Και πες αν το παιδί πάει στο γυμνάσιο θεωρείται κάτι φυσιολογικό. Αν, όμως, είναι ακόμα στο δημοτικό; Έχεις άδικο που διαμαρτύρεσαι και του λες “όχι”;

Γενικά, θέλω να ξέρεις ότι οι ειδικοί συνιστούν ότι δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να αφήσεις το παιδί σου μόνο στο σπίτι πριν σβήσει το δωδέκατο κεράκι στην τούρτα του. Βέβαια, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει το δικό του χαρακτήρα και άρα και τη δική του συμπεριφορά. Μπορεί, λοιπόν, ο χαρακτήρας να διαφέρει, ένα πράγμα μένει ίδιο: ότι ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να διαχειριστεί μία επείγουσα κατάσταση. Για αυτό, ακριβώς, σε χρειάζεται. Σε θέλει δίπλα του.

Άκου, λοιπόν, τι πρέπει να κάνεις (και, για να είμαστε ακριβείς, να πεις) σε ένα παιδάκι που θα μείνει, για πρώτη φορά, μόνο στο σπίτι. Για να είναι και εκείνο, αλλά και το κεφαλάκι σου ήσυχο.

– Το παιδί να μη φοβάται. Βεβαιώσου ότι όντως θέλει να μείνει μόνο του και δεν κάνει απλά πεισματάκια. Αν έχεις την αμυδρή υποψία (γιατί, το ένστικτο της μάνας ξέρει) ότι φοβάται να μείνει μόνο του, βρες μία εναλλακτική λύση.

– Πρέπει να ξέρει να παίρνει τηλέφωνο. Όχι απλά να πατάει τα πλήκτρα. Είναι κομβικής σημασίας να γνωρίζει να χρησιμοποιεί και το σταθερό και το κινητό, γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και λύση.

– Σε ένα χαρτάκι γράψε τους sos αριθμούς. Το τηλέφωνο της γιαγιάς, του παππού, της θείας και του θείου.

– Δείξε του το φαρμακείο του σπιτιού. Αν είναι περίπου 13 χρονών, τότε δε χρειάζεται να ανησυχεί τους συγγενείς (οι οποίοι θα μεγαλοποιήσουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα). Πριν αναχωρήσεις με τον μπαμπά, δείξ’ του που μπορεί να βρει μία γάζα και λίγο βαμβάκι.

– Κρύψε τα αιχμηρά αντικείμενα. Μακριά από μαχαίρια και ψαλίδια, εκτός αν είναι ο ψαλιδοχέρης.

– Μην πει παντού ότι θα μείνει μόνο του. Εντάξει στον καλύτερο του φίλο, όχι όμως και να το κάνει post στο Facebook ή story στο Instagram.

– Μάθε του πως να πάει στο γείτονα. Για την ακρίβεια, δώσε του το θάρρος και την έγκριση που απαιτεί η πράξη αυτή.

– Βεβαιώσου ότι ξέρει πώς να λειτουργήσει σε κάποιες έκτακτες καταστάσεις. Μπορεί να μη συμβούν ποτέ, μπορεί και να γίνουν την πρώτη φορά. Και ποιες είναι αυτές οι καταστάσεις;

  • Η διακοπή ρεύματος ή νερού.
  • Αν χτυπήσει κάποιος την πόρτα ή το κουδούνι του σπιτιού.
  • Αν χτυπήσει ο συναγερμός (γιατί μηχάνημα είναι και μπλοκάρει), το παιδί πρέπει να ξέρει πως τον απενεργοποιεί.
  • Να μη φοβάται τους κεραυνούς και τις αστραπές.
© 2024 tlife.gr