Μαμά, τι είναι σεξ;

Η σεξουαλική αγωγή των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική στη διαμόρφωση της μετέπειτα σεξουαλικής τους ταυτότητας. Ευτυχώς, ο μύθος με τον πελαργό θεωρείται πλέον ξεπερασμένος. Με ποιον τρόπο όμως πρέπει να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ;

Η σωστή ενημέρωση για το σεξ, την αντισύλληψη και την προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προετοιμάζουν το παιδί ώστε να δημιουργήσει μελλοντικά υγιείς και αληθινές διαπροσωπικές σχέσεις. Τι πρέπει να κάνει ο γονιός και πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσεις στο παιδί;

Η Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος, συμβουλεύει:

Τι να κάνεις;
– Πολλοί γονείς έρχονται σε αμηχανία όταν το παιδί τους, τους ρωτήσει κάτι σε σχέση με το σεξ. Ο πιο κατάλληλος τρόπος είναι να απαντήσουν με ειλικρίνεια, με απλά και κατανοητά λόγια, χωρίς υπεκφυγές και ασάφειες.

– Αυτό που μπορεί να απαντήσει ο γονιός είναι ότι το σεξ είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη συμπεριφορά και με τη φύση της ζωής. Είναι το φύλο μας, αυτό δηλαδή που μας χαρακτηρίζει αρχικά ως αγόρι ή ως κορίτσι και όσο περνάνε τα χρόνια ως άνδρα και ως γυναίκα.

– Ο γονιός μπορεί να εξηγήσει στο παιδί του τις διαφορές που υπάρχουν ως προς τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε φύλου.

-Παράλληλα, μπορεί να του πει πως με την πάροδο των χρόνων και καθώς ο άνθρωπος ωριμάζει, τόσο σε βιολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, αποκτά σχέσεις και μέσα από τη σεξουαλική πράξη αποκτά παιδιά.

Πότε;
– Η σεξουαλική αγωγή είναι σημαντικό να ξεκινήσει νωρίς, από την παιδική ηλικία.

– Ο γονιός οφείλει από πολύ μικρή ηλικία, γύρω στα 4 με 6 χρόνια να μιλήσει στο παιδί για τις διαφορές που έχουν το αγόρι και το κορίτσι ως προς τα χαρακτηριστικά του φύλου, προκειμένου αυτό να εξοικειώνεται σιγά σιγά με το σώμα και τα γεννητικά του όργανα.

– Στην εφηβεία τα παιδιά αρχίζουν να έχουν περιέργεια και να εκφράζουν απορίες σε σχέση με το σώμα τους αλλά και τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη την ηλικία του παιδιού είναι σημαντικό να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών που θα το οδηγήσουν στο μέλλον σε ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Τι να προσέξεις;
-Η μη επαρκής πληροφόρηση και οι περιορισμένες, στερεότυπες κοινωνικές αντιλήψεις δημιουργούν και συντηρούν άγνοια και ερωτηματικά, ενώ παράλληλα γεννούν ανασφάλεια, αισθήματα ενοχής και μύθους γύρω από τη σεξουαλικότητα.

-Το παιδί είναι ικανό από πολύ μικρή ηλικία να αντιληφθεί αν του απαντάμε με μισόλογα, ντροπή ή ακόμα και ενοχή. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ικανή να δημιουργήσει στο παιδί την εντύπωση ότι το σεξ είναι κακό που δεν πρέπει να μιλάμε για αυτό, αφού μας φέρνει σε δύσκολη θέση!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164