Site icon TLIFE

Μια ολόκληρη ημέρα στο Μουσείο Κυκλαδική Τέχνης

Tlife Team

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στις 18 Μαΐου στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις μόνιμες εκθέσεις και τις προτεινόμενες δράσεις, για μικρούς και μεγάλους. Ειδικότερα, το Σάββατο 18 Μαΐου το Μουσείο, τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00. O τίτλος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Moυσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με το όραμα και τους στόχους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. To αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσείου για τις 18 Μαΐου είναι το εξής:

10:00-17:00
Προβολή της ταινίας «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την προβολή της ταινίας «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» στο πλαίσιο της Ημέρας Μουσείων.

Η ταινία ανασυνθέτει μέσα από μια σειρά εικαστικών θραυσμάτων, μια πληθώρα γλωσσών, λαών και των ταυτοτήτων τους, το μοναδικό πορτρέτο της ποιήτριας και ζωγράφου Etel Adnan. Η ταινία βασίζεται στην αλληλογραφία της Adnan με τον καθηγητή Ιστορίας Fawwaz Traboulsi και σε αποσπάσματα των συνομιλιών της με τη Βουβούλα Σκούρα, όπως καταγράφηκαν στο Παρίσι και τη Σκόπελο. Η Etel Adnan έχει ζήσει και βιώσει τα δεινά του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παγιδευμένη ανάμεσα στους δύο κόσμους, προσπαθεί να κατανοήσει τις διαφορές τους και είναι σε θέση να τις συνθέσει κάτω από το βαθιά ανθρωπιστικό βλέμμα της.

Διάρκεια: 55 λεπτά
Συντελεστής: Tαινιοθήκη της Ελλάδος
Xώρος: Educational lab

10:00-17:00
Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά ηλικίας 6+ σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας δημιουργεί για τους μικρούς μας θεατές έναν φανταστικό κόσμο ανακάλυψης και διασκέδασης με αξιολάτρευτους χαρακτήρες, μαγικές περιπέτειες, μουσική και τραγούδι.

Από τον Αυτοκινητόσαυρο και τoν Μπαζ, ένα ρομπότ μέλισσα που προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην κυψέλη εκνευρίζοντας τον μελισσοκόμο, ως το ασυνήθιστο Αγόρι της Βροχής που κάνει ένα μεγάλο λάθος και τραυματίζει τον Ήλιο, οι πιο απολαυστικοί ήρωες είναι εδώ για να συντροφεύσουν τα παιδιά σε ταξίδια διαστημικά αλλά και περιβαλλοντικά, προωθώντας την αντίληψη για έναν βιώσιμο κόσμο γεμάτο ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Συντελεστής: Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Xώρος: Αίθουσες πτέρυγας Νεοφύτου Δούκα

10:00-16:00
«Το Mουσείο σας ρωτάει…» δράση με τη συμμετοχή του κοινού
Το Μουσείο σας ρωτάει! Ελάτε να απαντήσετε και να δημιουργήσουμε τον «κόσμο του μουσείου» μαζί!

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τους επισκέπτες σε μια διαδραστική δράση σε μορφή διαλόγου όπου μικροί και μεγάλοι θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήσεις διατυπωμένες από το προσωπικό του Μουσείου, για το Μουσείο!

Οι επισκέπτες, αφού ανακαλύψουν τις ερωτήσεις, με φαντασία και κριτική σκέψη, θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και ερμηνείες με τη δική τους ματιά, για τον «κόσμο του μουσείου», πώς είναι σήμερα και τι θα επιθυμούσαν να αλλάξει.

Συντελεστής: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου & Foyer Νεοφύτου Δούκα

12:00-12:30
Αφήγηση για τον κυκλαδικό πολιτισμό
Ομιλητής: Γιάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στην Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου, ο Γιάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα «συνομιλήσει» με τα εκθέματα παρουσιάζοντάς τα με εύληπτο τρόπο στο σήμερα.
Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα.

Xώρος: 1ος Όροφος Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης

12:30 & 13:30
Χορωδία ιμCHOR
Η Χορωδία ιμCHOR, σε δυο εμφανίσεις, θα ταξιδέψει τους επισκέπτες, με τα τραγούδια της, στη θάλασσα του Αιγαίου και τις παραδόσεις των νησιών που παραμένουν αναλλοίωτες ως τις μέρες μας.

Συντελεστής: Χορωδία ιμCHOR
Στους χώρους του Μουσείου

13:30-14:30 &14:30-15:30
Ξενάγηση στην έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με τυφλότητα & ευαισθητοποίηση κοινού
Κατά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η απτική προθήκη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι διαθέσιμη μέσα στην έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με προβλήματα όρασης και τους συνοδούς τους. Η ξενάγηση απευθύνεται επίσης και σε όσους επισκέπτες και επισκέπτριες του μουσείου επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία της εξερεύνησης της έκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης μέσω του συνόλου των αισθήσεών τους και να διερευνήσουν τον χώρο της αναπηρίας και τα εμπόδια που βιώνει ένα άτομο με αναπηρίες τόσο στην καθημερινότητά του όσο και κατά την συμμετοχή του σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η απτική προθήκη είναι μέρος του σταθερού προγράμματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο σε «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο τις αρχές της συμπερίληψης. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβη) να έχουν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης. Η θεματική διαδρομή του προγράμματος περιλαμβάνει μια κινητή απτική προθήκη με αντίγραφα εκθεμάτων, ηχητική ξενάγηση, κείμενα σε γραφή braille και μεγαλογράμματη γραφή καθώς και απτικούς χάρτες.

Το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» υλοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Συντελεστής: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Xώρος: 1ος Όροφος, Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης

14:00-14:30
Αφήγηση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό
Ομιλήτρια: Κλεοπάτρα Καθάριου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στην Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου, η Κλεοπάτρα Καθάριου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα φωτίσει με τη δική της ματιά τα αγγεία της κλασικής εποχής του Μουσείου.

Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα.

Xώρος: 2ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης

16:00-16:30
Αφήγηση για τον αρχαίο κυπριακό πολιτισμό
Ομιλητής: Γιώργος Μπουρογιάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στην Έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Θάνου Ν. Ζιντίλη του Μουσείου, ο Γιώργος Μπουρογιάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα περιηγηθεί με τη δική του ματιά στον νησιωτικό πολιτισμό που ένωσε στην τέχνη του το Αιγαίο, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή.

Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα.

Xώρος: 3ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης


16:00-16:30
«Ισότητα»
Χορογραφία με τη συμμετοχή παιδιών με θέμα την ελεύθερη έκφραση και τη δικαιοσύνη στην εκπαίδευση, από την Κορίνα Κοτσίρη και την ομάδα Synthesis 748.

Η «Ισότητα» είναι μια χορογραφία με τη συμμετοχή παιδιών με θέμα την ελεύθερη έκφραση και τη δικαιοσύνη στην εκπαίδευση από την Κορίνα Κοτσίρη και την ομάδα Synthesis 748.
Πρόκειται για μια χορογραφική performance από ένα σύνολο παιδιών του οργανισμού «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού». Η performance γίνεται με τη χρήση της ουδέτερης μάσκας σε διάφορα σημεία του σώματος, λέξεις και μουσική.
Συντελεστές: Κορίνα Κοτσίρη και ομάδα Synthesis 748
Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
106 74, Αθήνα
Τ.: (+30) 210 7228321-3
cycladic.gr
Facebook: @CycladicArtMuseum
Instagram: @cycladic_museum
LinkedIn: The Museum of Cycladic Art

Φωτογραφίες: Paris Tavitian  & Alex Petsavas © Museum of Cycladic Art

© 2025 tlife.gr