Διανύοντας την ανοιξιάτικη περίοδο, πιθανότατα πιστεύουμε πως η εποχή των ιώσεων, των περίεργων συμπτωμάτων και της ανησυχίας για την υγεία των παιδιών, έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Ωστόσο, η πραγματικότητα όπως διαγράφεται, μας αποδεικνύει συνεχώς το αντίθετο, μιας και η άνοιξη δεν είναι μια “αθώα” εποχή, αλλά συνεχίζει να μας απασχολεί με ασθένειες και μάλιστα ιδιαιτέρως επικίνδυνες, όπως είναι η Μηνιγγίτιδα Β. Άλλωστε, από την αρχή της χρονιάς έως τώρα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τρία κρούσματα της νόσου και μάλιστα το πιο πρόσφατο αφορά ένα τετράχρονο αγοράκι στην Κρήτη, που ευτυχώς διέφυγε του κινδύνου, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να είναι σε επιφυλακή και να αναγνωρίζουν τα “ύπουλα” συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β;
Η άνοιξη θεωρείται η εποχή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων και αυτό αναπόφευκτα σημαίνει πως πρέπει οι γονείς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο επίπεδο της πρόληψης, προκειμένου να προετοιμαστούν και να θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι σε μια ασθένεια που εξελίσσεται ραγδαία (ακόμη και εντός 24 ωρών) και έχει μεγάλο δείκτη θνησιμότητας. Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου και συναντάται κυρίως σε βρέφη, νήπια και εφήβους, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους γονείς, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να δράσουν άμεσα σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων. Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα είναι μερικές από τις ενδείξεις πως το παιδί έχει προσβληθεί από τη Μηνιγγίτιδα Β, οι οποίες όμως συχνά “καμουφλάρονται” ως μια κοινή γρίπη, οδηγώντας σε μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της λανθασμένης εντύπωσης που δίνουν. Γι’ αυτό και κάθε γονέας οφείλει να ενημερώνεται, ώστε να αποτρέψει την “επώαση” της νόσου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως σε όλες τις παιδικές (και ενήλικες) ασθένειες, η καλύτερη μορφή πρόληψης είναι φυσικά ο εμβολιασμός, αφού ειδικότερα στην περίπτωση της Μηνιγγίτιδας Β, οι καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα δεν μπορούν να αποφευχθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας! Ευτυχώς, από το 2013, το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας τύπου Β που αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες έχει φτάσει και στην Ελλάδα, αφού έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.
Η συγκλονιστική ιστορία του μικρού Tommy Brown
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανάμεσα στα τραγικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο εξαιτίας της Μηνιγγίτιδας τύπου Β, συγκαταλέγεται και η ιστορία του μικρού Tommy Brown από την Αγγλία. Όταν το 2012, ο πέντε μηνών τότε Tommy ξύπνησε τα ξημερώματα με εξαιρετικά υψηλό πυρετό, η άμεση αντίδραση της μητέρας του ήταν εκείνη που τους οδήγησε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, έπειτα και από εμφάνιση πορφυρών εξανθημάτων στο κορμί του βρέφους. Ωστόσο, οι τρεις ώρες που μεσολάβησαν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως τη μεταφορά στο θεραπευτήριο ήταν αρκετές για να εξελιχθεί ραγδαία η νόσος. Σε αυτό το στάδιο πλέον, οι γιατροί έδιναν στη μητέρα του μόλις 5% πιθανότητες να επιζήσει το παιδί της. Παρά την άμεση αντίδραση της μητέρας, αλλά και της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθούσε, ο μικρός Tommy δεν απέφυγε τελικά τον ακρωτηριασμό, χάνοντας και τα τέσσερα άκρα του προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. Και μπορεί ο εξάχρονος σήμερα Tommy Brown να συνεχίζει τη ζωή του με τους γονείς του και τη μεγαλύτερη αδερφή του, ωστόσο αυτή η τραγική εξέλιξη θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ