Η μηνιγγίτιδα από το μικρόβιο μηνιγγιτιδοκκοκος Β είναι πάντα επίκαιρη. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον παιδίατρο του Tlife, Δρ. Σπύρο Μαζάνη, εξακολουθεί να είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια για τους εξής λόγους:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Έστω κι αν αρχίσει έγκαιρα η σωστή θεραπεία για την μηνιγγίτιδα Β, ένα στα δέκα άτομα θα χάσει την ζωή του.
- Το ένα στα πέντε άτομα μετά την θεραπεία θα αποκτήσει ένα σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας νευρολογικό ή σωματικό (δηλαδή παράλυση ή απώλεια χεριού, ποδιού κλπ).
Το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας Β μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα και εισπνέονται. Αυτό μπορεί να γίνει από το άρρωστο άτομο στο υγιές, αλλά πολλές φορές και από ένα άτομο που είναι μόνο φορέας χωρίς να νοσεί. Σχεδόν τα δέκα στα εκατό άτομα είναι φορείς. Τα μικρά παιδιά συνήθως μολύνονται από τους ενήλικες που τα αγκαλιάζουν και τα φιλούν. Οι έφηβοι μολύνονται από τις κοινωνικές τους συναναστροφές καθώς συγχρωτίζονται σε κλαμπ, καφετέριες, συναυλίες αλλά και όταν κοιμούνται στα σπίτια των φίλων τους, σε ταξίδια κλπ.
Το μικρόβιο δεν μπορεί να ζήσει στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα συμπτώματα της μόλυνσης αρχικά μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης όπως ρινοκαταροή, βήχας, όχι υψηλός πυρετός. Η εξέλιξη της όμως είναι θορυβώδης καθώς προκαλεί έντονο πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία και εξανθήματα.
Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Ξέροντας τον τρόπο μετάδοση της μηνιγγίτιδας, απαραίτητη είναι η τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής και η αποφυγή συγχρωτισμού. Επίσης ο εμβολιασμός με το αντίστοιχο εμβόλιο παρέχει πολύ υψηλή προστασία. Ο εμβολιασμός ξεκινάει από την ηλικία των δυο μηνών. Επίσης υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο για τους εφήβους. Το εμβόλιο κυκλοφορεί αρκετά χρόνια, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ