Ένας από τους λογους που ένα μωρό μπορεί να γκρινιάζει και να συμπεριφέρεται περίεργα είναι η περίοδος που βγάζει τα πρώτα δοντάκια του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρώτο δόντι βγαίνει συνήθως μετά τον έκτο μήνα και μετά και μέχρι τους 9-10 μήνες έχει βγάλει ένα με δύο δοντάκια.
Συνολικά τα πρώτα δοντάκια του παιδιού είναι σε αριθμό είκοσι και αυτά θα τα βγάλει μέχρι τα 2,5-3 χρόνια της ζωής του.
Είναι πιθανόν την εποχή που θα ξεκινήσει να βγάζει τα δόντια να γκρινιάζει.
Τι φταίει;
Τα δοντάκια που ετοιμάζονται να βγουν προκαλούν πρήξιμο και ερεθισμό στα τρυφερά ούλα του μωρού.
Αυτό δημιουργεί πόνο ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει και ένα με δύο μήνες πριν ανατείλει το πρώτο δόντι.
Πως θα το καταλάβετε;
Συνήθως ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η σιελόρροια. Το παιδί έχει αύξηση του σάλιου που τρέχει έξω από το στοματάκι του και σιγά σιγα αρχίζει να βάζει τα χεράκια του μέσα στο στόμα, γκρινιάζει ενώ ενδέχεται να φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να κοιμηθεί και τη νύχτα.
Ανησυχία, γκρίνια, εκνευρισμός, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο μπορεί να συνδέονται με την ανατολή των δοντιών εφόσον δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως βήχας, εξάνθημα. Μυξες, πυρετός κλπ.
Αν ανοίξετε προσεκτικά το στοματάκι του μπορεί να παρατηρήσετε τα ούλα του να είναι σε κάποια σημεία διογκωμένα και κόκκινα κι όταν ξεκινήσει να ανατείλει το δοντάκι με ένα κουταλάκι πλαστικό ή μεταλλικό θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει το κουταλάκι όταν ακουμπάει πάνω στο δοντάκι.
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;
Αρκετά πράγματα μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσουμε την περίοδο της οδοντοφυίας το παιδί.
α) Τρίψτε με το δάχτυλό σας τα ούλα του μωρού χρησιμοποιώντας και ένα ειδικό τζελ το οποίο καταπραύνει τους πόνους, αναισθητοποιεί την περιοχή αλλά και μαλακώνει τα ούλα. Επίσης, υπάρχει και μια δαχτυλήθρα από σιλικόνη με ανώμαλη επιφάνεια που τη βάζουμε στο δαχτυλό μας και τρίβοντας τα ούλα του μωρού κάνουμε ένα είδος μασάζ που ανακουφίζει το μωρό.
β) Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας οδοντικά παιχνίδια που υπάρχουν στα φαρμακεία, όπως διάφορα δαχτυλίδια χωρίς υγρό και όχι κατασκευμασμένα από υλικό pvc.
Αυτά τα οδοντικά παιχνίδια πριν τα δώσετε στο μωρό μπορείτε να τα βάζετε για λίγο στο ψυγείο, ποτέ όμως στην κατάψυξη γιατί η επαφή με την παγωμένη μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στα ούλα του παιδιού.
γ) Αν είνα οκτώ μηνών και πάνω μπορείτε να του δώσετε να μασήσει κάτι αρκετά σκληρό αλλά ασφαλές όπως μια κόρα ψωμιού, ένα παξιμάδι ή μια φρυγανιά πάντα με την επίβλεψη σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ