Site icon TLIFE

Μπιμπερό: πώς και ως πότε πρέπει να το αποστειρώνεις;

Η αποστείρωση των μπιμπερό και των θηλών που χρησιμοποιούνται για το τάισμα του μωρού είναι μια διαδικασία ρουτίνας για τους γονείς που βασίζονται στο τάισμα με γάλα του εμπορίου. Ο στόχος της αποστείρωσης είναι η προστασία του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού από «επιθέσεις» βακτηρίων που μπορεί να κρύβονται στα αντικείμενα εκείνα που χρησιμοποιούνται για το τάισμά του.

Το έντερο του νεογέννητου που είναι και το βασικό όργανο προστασίας ενάντια στα μικρόβια είναι ανώριμο. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, σχηματίζεται η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Κατά τους πρώτους 12 μήνες, ώσπου δηλαδή το βρέφος να αναπτύξει την προστασία αυτή, είναι πολύ ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν π.χ γαστρεντερίτιδες. Για το λόγο αυτό οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την τροφή του μωρού θα πρέπει να είναι προσεκτικά αποστειρωμένο.

Μέχρι ποια ηλικία;

Σε παλαιότερες εποχές η αποστείρωση διαρκούσε μέχρι το παιδί να χρονίσει. Σήμερα όμως και καθώς τα βρέφη αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή αρκετά νωρίς κάποιοι παιδίατροι θα σας πουν να αποστειρώνετε τα μπιμπερό μέχρι την ηλικία των έξι μηνών ενώ μπορεί να σας πουν και νωρίτερα, στους 4 μήνες ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Όπως και να ‘χει μιλήστε με τον παιδίατρο που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού σας και ακολουθήστε τη συμβουλή του.

Μέθοδοι αποστείρωσης
Υπάρχουν 4 μέθοδοι αποστείρωσης: ο κλασικός με βρασμό των σκευών, ο νέος που γίνεται με τη χρήση αποστειρωτών, η αποστείρωση στο φούρνο μικροκυμάτων και η χημική αποστείρωση. Τα βήματα της αποστείρωσης είναι απλά και σύντομα οι γονείς συνηθίζουν:

Βήμα 1

Πριν από κάθε αποστείρωση τα σκεύη (μπιμπερό, θηλές μπιμπερό, πιπίλες κλπ.) πρέπει να πλένονται προσεκτικά σε ζεστή σαπουνάδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις θηλές του μπιμπερό ώστε να μη μείνουν υπολείμματα γάλακτος, καθώς και στο εσωτερικό των μπουκαλιών, για το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική βούρτσα καθαρισμού για μπιμπερό. Αφού ξεπλύνετε όλα τα σκεύη με τρεχούμενο νερό, είναι έτοιμα προς αποστείρωση.

Βήμα 2
Αν επιλέξετε την αποστείρωση με βρασμό χρειάζεστε απλά μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται. Σκέπαζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα σκεύη να βράσουν για 25 λεπτά περίπου.
Αν επιλέξετε αποστείρωση με αποστειρωτή, τοποθετείτε τα μπιμπερό και τις θηλές στις ειδικές υποδοχές του αποστειρωτή, προσθέτετε την αναγραφόμενη στις οδηγίες χρήσης του ποσότητα νερού, που με το βράσιμο γίνεται ατμός και τα αποστειρώνει. Η λύση αυτή είναι πιο ακριβή από την κλασική αποστείρωση καθώς απαιτεί την αγορά εξοπλισμού όμως είναι εξίσου γρήγορη και αποτελεσματική.

Αν επιλέξετε αποστείρωση μικροκυμάτων θα πρέπει καταρχήν τα μπιμπερό που χρησιμοποιείτε να μπορούν να μπουν στα μικροκύματα. Τοποθετείτε τα μπιμπερό και τις θηλές σε ένα κατάλληλο αποστειρωτή για μικροκύματα με όσο νερό ορίζουν οι οδηγίες του αποστειρωτή και τον βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων συνήθως για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Βγάλτε το μπιμπερό που θα χρησιμοποιήσετε από την αποστείρωση και ετοιμάστε το γάλα του μωρού. Εάν έχετε αποστειρωτή αφήνοντας τα υπόλοιπα μπιμπερό σκεπασμένα στη συσκευή παραμένουν αποστειρωμένα για 24 ώρες. Τα μπιμπερό που έχετε βράσει μπορείτε να τα διατηρήσετε αποστειρωμένα για μια μέρα βάζοντάς τα στο ψυγείο.

Top tip
Για εσάς που ταξιδεύετε ή μετακινήστε συχνά με το μωρό σας τα αποστειρωμένα μπιμπερό μιας χρήσης θα γίνουν το απαραίτητο εργαλείο σας. Τα χρησιμοποιείτε μια φορά για να φτιάξετε το γάλα του μωρού και έτσι δεν χρειάζεται να κουβαλάτε όλον τον εξοπλισμό μαζί σας!

Η ιστορία της αποστείρωσης
Η αποστείρωση έγινε απαραίτητη μερικούς αιώνες πίσω την εποχή που η έννοιες παστερίωση και χλωρίωση του νερού ήταν άγνωστες. Τον 17ο και 18ο αιώνα το ποσοστό βρεφικών θανάτων από κατανάλωση γάλακτος ήταν υψηλό. Όταν εφαρμόστηκε η παστερίωση έγινε δυνατή και η παρασκευή συμπυκνωμένου γάλακτος κατάλληλα αποστειρωμένου για βρέφη. Παρόλα αυτά το δημόσιο σύστημα ύδρευσης σε πολλές χώρες δεν παρείχε νερό κατάλληλα χλωριωμένο ώστε οι γονείς να αραιώνουν αυτό το γάλα και να εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για τα βρέφη. Επιπλέον το γάλα διατηρούνται εκτός ψυγείου, ελλείψει αυτής της τεχνολογικής ανακάλυψης με αποτέλεσμα να μολύνεται με βακτήρια. Από το 1950 και αφού τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης παρείχαν χλωριωμένο και άρα απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς νερό στα σπίτια μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι οι γονείς δεν χρειαζόταν να αποστειρώνουν τα μπιμπερό. Όμως η αποστείρωση είχε γίνει πια βίωμα οπότε ήταν αδύνατο οι γιατροί να πείσουν τους γονείς να σταματήσουν.

© 2024 tlife.gr